Announcement

Collapse
No announcement yet.

Alltid ont och ingen vet varför :-(

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Alltid ont och ingen vet varför :-(

  Jag har i flera års tid haft en konstant värk/spänning, det började när jag var ca 16, och nu är jag 20 år. Värkens centrala punkt är nacken, sen sträcker den sig ned mellan övre delen av skulderbladen, och utåt mot axlarna . Trapeziusmuskeln kort och gott, och ibland även innanför vänster skulderblad. Jag är alltid, och då menar jag verkligen ALLTID, extremt spänd i trapeziusmuskeln, och det gör även ont nästan dagligen. Somliga dagar tillkommer det dessutom en huggande smärta innanför mitt vänstra skulderblad. Vissa aktiviteter och positioner undviker jag, och detta påverkar livskvalitén negativt. De dagar då jag har som mest ont gråter jag mycket, och önskar att jag hade en annan kropp som inte gör ont.


  Stretch och tänjövningar gör jag dagligen, men detta tycks inte ge någon effekt. Jag tränar 3 ggr i veckan, både med gym, vattengympa och coreträning. Värken lindras något av värmekudde (rispåse) och av massage, men detta är endast för stunden. Så fort massagen eller värmen upphör så känns det likadant igen. De dagar då jag har ont bakom skulderbladet så är det endast att ligga platt på ryggen som lindrar värken. Så fort jag ställer eller sätter mig upp så kommer det till tillbaka. Jag kan också tillägga att det är bäst på morgonen, och blir värre och värre ju närme kvällen det kommer. Om jag sitter mycket vid datorn eller kör bil,* eller bär en tung väska så förvärras det också.


  Jag har varit hos en kiropraktor som har knäckt och rättat till en del, men efter någon vecka så har min kropp återgått till den felaktiga positionen han rättade till. Han var ledsen över att han inte kunde hjälpa mig, och sa att han inte vet vad det är för fel på mig. Jag har varit hos 2 olika sjukgymnaster, som gett mig träningsråd och de tänjövningar som jag gör dagligen. Jag har provat akupunktur. Jag har gjort ultraljud av hjärtat (som ju sitter bakom vänster skulderblad), MR-röntgen av hela övre delen av ryggen (tänkte att någon nerv kanske var i kläm), röntgen av lungorna (kanske var cancer bakom skuldran) och tagit en väldig massa prover. Men ingenting har gett något resultat. Det enda jag fått reda på är att jag har en lätt struma, men att detta inte borde innebära något problem. Allt är perfekt med min kropp. Förutom då att jag har ont varje dag. Jag börjar tappa hoppet, det känns som att jag har något allvarligt fel med min kropp, men ingen vet varför. Det kanske är mitt huvud det är fel på.....Fantomsmärtor kanske???


  *


  Är tacksam för alla tips jag kan få, även de minsta.


  *


  * • #2

  Vad jobbigt med ständig värk det sänker ju tyvärr livskvaliteen och att de inte kan hitta vad som felar. Gick du regelbundet till kiropraktorn? ibland är det tyvärr så att man måste hålla på lång tid för att hålla smärtan borta el under shack åtminstone.


  Hoppas du får bra råd och tips här av andra som kanske vet mer om detta än jag.


  Lycka till


  Comment


  • #3

   Ja jag gick till honom under mer än 1 års tid.....Sen med uppehåll ett par år, och sen igen i några veckor.... :-/ Men det gick ju alltid tillbaka, han tyckte det var konstigt :-S


   *


   Tack!


   Comment


   • #4


    Comment


    • #5


     Comment


     • #6

      Hej Eternal! Jag har ett tips; skippa kiropraktor och gå till naprapat istället,*sådana har utöver kiropraktiska kunskaper även en fördjupad förståelse för hur muskulaturen både påverkar och påverkas av olika saker. Eftersom du blir bättre av att sova så är det sannorlikt inte något problem med ditt nervsystem i övrigt, men det vet du redan som det ser ut.


      Det finns sätt att få bukt med spända muskler men det är inte helt lätt och det behövs lite specialiserade kunskaper för att kunna rå på riktigt svåra problem, d.v.s. den vanliga vården kan vara lite "hit and miss" på området i allmänhet. Lägg till detta att framsteg görs kontinuerligt på forskningsfronten och det har kommit fram*några nya rön på senare tid, så det kan vara svårt att hitta någon som har den allra senaste cutting-edge kunskapen. Bästa tipset är som sagt naprapat.


      Jag har själv en synnerligen spänd muskulatur på hela övre baksidan av kroppen, något som*ändrade detta*var en slags balansövningar faktiskt. Kan verka skumt men om man håller kroppen i en viss position så stödjer den sig själv och endast ytterst minimal muskelaktivitet behövs för att stå upprät och därmed slappnar hela kroppen av trots att man står upp. Kan behövas en sjukgymnast med mycket bra utbildning för att få lära sig detta dock, jag var på min fjärde vid tillfället. (Dock inte min fjärde pga spändhet utan pga en ledskada, som de övriga inte heller lyckades hjälpa mig med. Den sista hade till synes helt annan utbildning, oerhört duktig kille.)


      Om allt annat misslyckas så finns det vissa muskelavslappnande preparat som borde kunna hjälpa dig men det är kanske inte så bra för hälsan i övrigt på sikt så det är nog en idé att ha som allra sista utväg. Håller tummarna för att du får hjälp, jag vet hur trist det är att leva med smärta och skulle förr önska livet ur någon än jag skulle önska den det helvetet.


      Comment


      • #7

       Hej Damage!


       Tack för ditt svar, det känns bra att veta att jag inte är den ända som lider av sånt här. Det var ett bra tips med naprapat tycker jag, jag ska absolut försöka få en tid hos en ! Det har jag aldrig övervägt innan, jag hade inte så stora kunskaper om vad en naprapat gjorde. Men nu är jag påläst :-) Och så till den stora frågan, hur vet jag innan om personen/kliniken är "bra"? Jag vill ju inte gärna lägga ned massor pengar (ifall nu frikort inte skulle gälla) på någon som inte kan hjälpa mig....


       *


       /Eternal_Longing


       Comment


       • #8

        Hej Damage!


        Tack för ditt svar, det känns bra att veta att jag inte är den ända som lider av sånt här. Det var ett bra tips med naprapat tycker jag, jag ska absolut försöka få en tid hos en ! Det har jag aldrig övervägt innan, jag hade inte så stora kunskaper om vad en naprapat gjorde. Men nu är jag påläst :-) Och så till den stora frågan, hur vet jag innan om personen/kliniken är "bra"? Jag vill ju inte gärna lägga ned massor pengar (ifall nu frikort inte skulle gälla) på någon som inte kan hjälpa mig....


        *


        /Eternal_Longing


        Comment


        • #9

         Jag tror tyvärr att det är så med "skumma problem" att man får testa runt tills man hittar någon som stött på just ditt problem tidigare och vet vad det är, eller som arbetar med en metod som råkar passa just ditt problem. Så det kommer att kosta tyvärr, och det ständiga problemet med hur många behandlingar ska man ge varje ny innan ge upp. För beroende på var problemet nu ligger så kan ju en viss behandling göra att det gör ondare en tid men ge resultat sedan. Svårt.


         Är ju rätt vanligt med olika typer av smärtproblem även om mindre vanligt i ung ålder, så fråga runt lite, be dina vänner, föräldrar och andra, höra med sina bekanta, så kommer säkert en del namn upp på naprapater eller sjukgymnaster de tycker är bra. Men eftersom just smärta inte är en exakt vetenskap så kan även en som har mycket gott rykte misslyckas med just din problematik, därför tror jag att du måste vara öppen för att testa lite olika.


         Eftersom något ovanligt du har så skulle du kanske kunna skriva en fråga i något engelskspråkigt forum,*där du beskriver symptomen rätt noga med korrekta engelska medicinska termer, och kanske hitta någon som haft samma problem som blivit botad, fråga vilken behandling de fått.


         Jag gissar att du redan testat de enkla sakerna, olika hårdhet på sängar, olika typer av kuddar och sovrumstemperatur.


         Comment


         • #10

          Hej! Man kan ju lätt känna sig uppgiven när man inte kan hitta felet eller en behandling, så jag tänkte bara tipsa lite om att man kan "gå bakvägen" för att få lite bättre livskvalitet. Smärta är ju som sagt en knepig sak men man kan lära sig att hantera den bättre även om själva skadan/sjukdomen/?? är likadan. I alla fall de större sjukhusen tror jag ska ha någon sorts smärtklinik. (vad de nu kallas?) Där kan folk med kronisk värk få hjälp att hantera det så att det inte påverkar hela måendet och livet lika mycket. Kan handla tex om folk med nackstador efter bilolyckor eller ryggont som inte vill försvinna. Vet inte exakt vad de gör men har uppfattat det som att det främst handlar om att få "verktyg" som gör att man kan tänka/känna annorlunda.


          Har du kontakt med läkarna som har gjort alla de undersökningar du berättar om? Kanske kan du kolla möjligheterna att få lite stöd från en smärtklinik? Det betyder inte att du måste acceptera smärtan och ska sluta leta lösningar, men kan vara ett bra stöd på vägen kanske? Ta hand om dig och hoppas du hittar lite lösningar snart!


          Comment


          • #11

           Glad att kunna hjälpa dig på minsta sätt Eternal, som sagt vet jag hur jävligt det är med*långvarig smärta...


           Vad gäller att få tag på en naprapat så tror jag det finns både privata och landstingsbundna, (de senare kanske du kan bli remissad till av sjukan?)*normalt sett är dom väldigt duktiga allihop och det är sällan de får en patient de inte lyckas hjälpa så förhoppningsvis ska det gå bra vilken du än får träffa. Det enda som gör att man blir väldigt fundersam är att så många utrett dig så mycket men ingen lyckats verkligen hjälpa dig än, man tycker att Någon borde fått en vettig idé vid det här laget för Så himla komplicerat bör väl inte problemet vara... Som knet säger så kan du slänga ut lite trådar och försöka höra dig för om någon känner till någon riktigt bra naprapat. Har du ändå i slutänden otur och hamnar hos en som inte kan hjälpa dig så lär du bli varse det ganska snart, bara att prova vidare i så fall.


           Håller tummarna!


           Comment


           • #12

            Jag har absolut inga uppslag till varför du har ont, men vill ändå skriva för att om möjligt försöka inge dig kraft och mod att tåla! Ge dig inte, du känner din kropp bäst själv! Känner du att något är fel, så är något fel. I ditt fall med kroniskt smärta är ju detta uppenbart.


            Jag blev för några år sedan inte trodd när jag fick så akut ont att jag spydde av smärta. Besökte akuten flera gånger, men blev varje gång nonchalant bemött och hemskickad. De trodde jag bara var ute efter smärtlindring, eftersom jag har ett förflutet som missbrukare. Jag hade då varit nykter tio år, men sånt stryks aldrig ur jornalerna.


            Det slutade med att jag kollapsade helt, min lever la av och till sist blev akut opererad och fick sen ligga inne över en månad.


            Så ge dig inte! Vet precis hur tufft det är att inte bli trodd, men du känner din kropp bäst själv! *kramar*


            Comment


            • #13

             Knet 99:


             Jo jag antar att du har rätt. Jag får fråga runt helt enkelt, och sen ha stort tålamod.....Jag har provat olika sängar, olika kuddar, olika temperaturer, olika sitt-ställningar, allt sånt. Jag vet dock att min vanligaste sovställning påverkar en del av värken Jag föredrar att sova på mage. Inte så bra med nacken 90 ¤ åt sidan......Men jag har faktiskt gått och köpt en kudde med ett hål i mitten xD Dock så har jag inte lärt mig sova på den än. *Jag får ta tag i den saken.


             *


             Comment


             • #14

              What:


              Ja jag har hört talas om smärtkliniker. Mitt sjukhus har tydligen ett sådant och det är planerat att jag ska göra ett besök där hos dem. Vi har inte bokat en tid en, men jag ska ta upp det nästa gång jag går till min sjukgymnast :-) *Det är som du säger, ingen bra lösning på det egentliga problemet, men kan fungera bra kortsiktigt.


              Comment


              • #15


               Comment

               Working...
               X