Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ilningar i tänderna!

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Ilningar i tänderna!

  Hej
  Jag har ett för mig stort problem.

  Jag har fruktansvärda ilningar i tänderna större delarna av året, sommaren är undantaget. Igår kom första anfallet så det är ett säkert tecken på att det är höst.

  Jag får smärtorna när jag varit ute och kommer in i rumstemperatur. Behöver inte äta något varmt för att det ska uppstå värk, de räcker att jag bara går in i vanlig rumstemperatur så börjar värken.

  Värken sitter i alla tänder framtill, har jag tur så klarar jag med värk i antingen bara överkäke eller underkäke, ibland är det båda käkar samtidigt.
  O det gör något fruktansvärt ont, inte några små vanliga ilningar som uppstår när man har hål, vilket tandläkarna tror. Det har jag haft och det känns knappt om man jämför med detta.

  När jag börjar känna att ilningarna är på gång, ca 5 minuter efter jag kommer in bryter värken ut mer o mer då måste jag äta rumstemperat bröd för att försöka värma upp tänderna, efter 10-15 mjuka mackor brukar de kunna hjälpa, men inte alltid, o hur ofta är man hungrig såman orkar kränga så mycke eller har tillgång till mat.

  En gång drack jag coca cola innan jag gick ut i rått väder och när jag kom in igen så kände jag ingenting, testade det några gånger, men hur nyttigt för tänderna är de o dricka cola hela tiden.

  Det känns som det är någon skyddande hinna på tänderna som saknas eftersom man riktigt känner hur coca colan lägger sig på tänderna.

  När värken börjar släppa efter några timmar så känner man hur det sticker långt upp vid näsan och neråt hakan. Ofta blir det nysningar o då är snart angreppet äntligen borta.
  Men det slutar inte helt, resten av den dagen är tänderna iskalla och känsliga för ljud som ryser eller det man äter. När man sovit brukar det inte kännas något dagen efter, men ibland känns det när man vaknar att tänderna fortfarande inte återhämtat sig.
  Jag vill ha det till att det är något fel på nerverna och vill få tandläkaren o döda nerverna i värsta fall.

  Men ingen av de 4 olika tandläkare jag har varit hos bryr sig, de tror inte det är så farligt o kletar på någon sörja som inte gör någon nytta.

  Börjar bli dyrt o åka runt till tandläkare som inte gör någon nytta för mig. Ingen är intresserad av att skicka mig till en specialist.

  Har dragits med denna värken i ca 7-8 år nu och det blir inte bättre.

  Min mor börjar tro att det är reumatisk värk..

  Någon som har varit i liknande situation eller har några bra tips får jättegärna höra av sig och berätta.

  Är guld värt om jag skulle bli av med detta så man kan gå ut och in som man vill..

  Hoppas verkligen på svar här!

  //Henrik

 • #2
  Hej!

  Vet inte om jag har något svar att ge dig, men tänker att något som lägger sig som en hinna på tänderna är Corsedylgel som finns receptfritt på apoteket. Det är eg en gel som man använder om man har sår eller svårt att borsta tänderna och liknande och den innehåller bl a klorhexidin.

  Låter jättejobbigt att ha så fruktansvärt ont i munnen. Finns någon käkkirurgisk klinik eller specialisttandvård som du kan säka hos/be om remiss till? Kan vara ett halmtrå i alla fall.

  Hoppas att du får den hjälp du behöver.

  Comment


  • #3
   såg precis att även piia-liisa tipsat om corsodyl. jag köpte flytande corsodyl, som ett munskölj, när jag hade en fruktansvärd infektion i munnen i vintras. sköterskan gissade på att det var en visdomstand som jävlades (fick antibiotika utskrivet också). att det var infekterad gjorde att hela munnen slogs ut. jag fick blåsor och grejer, och det gjorde så ont att jag inte kunde äta på flera dagar. och på nätterna fick jag ligga och bita i en tröja, för att det gjorde så ont, haha...

   i alla fall, man domnar liksom av i munnen av corsodyl. vet ju dock inte om det hjälper när man hon ont i själva tänderna, men kanske är värt ett försök ändå?

   jag kan känna igen mig liiiite i ditt problem; jag kan också få ilningar i tänderna av temperaturen runtomkring. det handlar alltså inte bara om att äta kalla eller varma saker.
   dessutom brukar det alltid klia i mina tänder när jag är sjuk. då måste jag alltid tugga på nåt (oftast tuggummi helt enkelt) för att lindra kliandet.

   för övrigt tänkte jag att det kanske kan vara idé att gå till en vårdcentral för att få råd och i bästa fall hjälp. jag gick ju till vårdcentral med min visdomstand. om du har tur kanske de kommer på nåt som tandläkaren är för insnöad för att komma på.

   hoppas verkligen att du får nåt bot på det här! ont i tänderna är hemskt!

   Comment


   • #4
    impulsdans wrote:såg precis att även piia-liisa tipsat om corsodyl. jag köpte flytande corsodyl, som ett munskölj, när jag hade en fruktansvärd infektion i munnen i vintras. sköterskan gissade på att det var en visdomstand som jävlades (fick antibiotika utskrivet också). att det var infekterad gjorde att hela munnen slogs ut. jag fick blåsor och grejer, och det gjorde så ont att jag inte kunde äta på flera dagar. och på nätterna fick jag ligga och bita i en tröja, för att det gjorde så ont, haha...

    i alla fall, man domnar liksom av i munnen av corsodyl. vet ju dock inte om det hjälper när man hon ont i själva tänderna, men kanske är värt ett försök ändå?

    jag kan känna igen mig liiiite i ditt problem; jag kan också få ilningar i tänderna av temperaturen runtomkring. det handlar alltså inte bara om att äta kalla eller varma saker.
    dessutom brukar det alltid klia i mina tänder när jag är sjuk. då måste jag alltid tugga på nåt (oftast tuggummi helt enkelt) för att lindra kliandet.

    för övrigt tänkte jag att det kanske kan vara idé att gå till en vårdcentral för att få råd och i bästa fall hjälp. jag gick ju till vårdcentral med min visdomstand. om du har tur kanske de kommer på nåt som tandläkaren är för insnöad för att komma på.

    hoppas verkligen att du får nåt bot på det här! ont i tänderna är hemskt!


    tack för era svar!
    Måste testa iallafall, det kan inte bli sämre.
    Ska ge mig på tandläkaren o slå näven i bordet om han inte vill fixa en remiss så man kommer iväg till nån specialist.

    Tandvärk e nog de värsta man kan ha, har man då som jag brukar fått problemen när man jobbar ute och äter lunch mitt på dagen o sen angreppet börjar och man sen ska ut på sitt jobb igen, då e de jäkligt svårt o koncentrera sig på sitt arbete, o vara ute överhuvudtaget blir inte bättre..

    Comment


    • #5
     Wow, jag trodde jag var ensam!!! Jag har inga hål och "perfekta" tänder, men dom ilar så jag blir galen ibland. Om jag äter något surt, sött, varmt, kallt osv eller är ute i kallt väder. Och det sitter i länge.

     Tandläkare säger bara rutinmässigt "borsta med Sensodyne" men det gör jag ju sedan 15 år redan... Det som har hjälpt lite grann är "blekskenor" som fylls med en gel som innehåller samma aktiva substans som Sensodyne, UltraEZ heter den. Vanligen används den efter tandblekning. Men man måste hålla på med det ofta och det blir väldigt dyrt... <img src=" title="Sad" />

     Jag smörjer alltid in tänderna med Sensodyne, och sköljer med flour som en galning. Cola har jag däremot inte provat, tvärtom, all läsk ger mig ilningar för det är så surt.

     Tandvärk är vidrigt...

     Comment


     • #6
      Hej.

      Jag jobbar inom tandvården och träffar massor av patienter med ilningar i tänderna,men sällan någon som har det så jobbigt som dig.

      Har du varit till allmänläkare för att utesluta annan kroppslig sjukdom så t ex B 12 brist, ger oftast inte dina symtom,men kolla med VC om du inte redan gjort det.
      Du har inga sjukdomar i magen eller tarmarna.

      Anorexia och bulimi där man kräks mycket kan ge dessa symtom.

      Har du några andra symtom, torr i ögonen ,torr i munnen ,värk från leder,har du ofta huvudvärk,har du några störningar i din mineralisation av tänderna,kan vara svårt att veta själv men har din tandläkare sagt något om att du har "dålig" emalj,det är dumt att uttrycka sig så ,men många tandläkare säger så.

      Mineralisationsstörningar kan yttra sig som fläckvis gula,gulbruna tänder,med en rå yta,tänderna är oglatta,det kan yttra sig som vita fläckar på enstaka tänder eller många tänder och kan ge ordentliga ilningar.

      Pressar du tänder,tänderna ska bara ha kontakt med varandra i över och under käken när man tuggar ca 60 minuter /dag.

      Annars ska tänderna var lätt särade,har du några tecken på att du pressar,detta kan ge huvudvärk,ont o käkar,tänder,bihålorna och ilningar i tänderna.
      Du kan då behöva en bettskena,kolla detta med din tandläkare.

      Corsodyl tror inte jag hjälper då den är bakteriedödande och kan ge ordentliga mörka missfärgningar av tänderna vid regelbunden användning,kan räcka med en vecka.

      Du ska ha en extra mjuk tandborste och en tand kräm med lite slipmedel i och då är Sensodyne bra,har du rätt tandborstteknik eller borstar du för hårt,syns ofta på tandköttet som drar sig upp längs tandens rot,detta kan ge ilningar.
      Borsta två ggr/dag noggrant och skölj med fluor eller tugga fluor tuggummi(om du inte har käkledsproblem).

      Tänk oxå på vad du äter och dricker, inga sura produkter såsom juice,sur läsk och mycket frukter.

      Detta blev långt hoppas du får några förslag som inte provats tidigare.

      Lycka till.

      Comment


      • #7
       Har samma problem. Tror det är för att jag borstar tänderna för hårt som CLARA6 sa. Av någon anledning så tror jag att det går fortare ifall jag borstar hårdare. och jag vaknar alltid sent på morgonen så jag måste skynda mig.

       Det största problemet är inte ilningen i sig utan mer att jag alltid glömmer att jag har det så först då jag efter jag biter i glass eller något så inser jag misstaget. Sedan så är det lite underligt för mina kompisar att jag plötsligt gapar med glass i mun och säger AJ.

       Men det var jobbigare när jag var yngre för jag käkade glass så sakta att det hann smälta och blev kladdigt så jag brukar stå ut med några sekunders inre lidande ifall någon ger mig en glass. Köper aldrig glass på pinne nu mera.

       Comment


       • #8

        Det är ett mycket intressant problem du (och jag har). Under ca. 5-6 år har jag pratat med olika tandläkare och även läkare, men samtliga har fått för sig att det har något med tandhalsarna att göra, men det är inte där problemet finns. För någon månad sedan skickade jag en fråga till ett par tandläkare som ger gratisråd via webben och en kort sammanfattning av svaren är enligt följande:


        Tandläkare A: 


        Under mina fyrtio år som tandläkare har jag haft två patienter med samma symptom som du. Trots expertutredningar har vi inte kunnat finna någon bot.


        Ledsen för det negativa svaret.


        Tandläkare B:


        Orsaken kan vara avkylning och därmed sammandragning av de allra finaste kärlen i tandpulpan, rothinnan och övriga vävnader omkring tanden. Denna minskade genomblödning medför syrebrist och ansamling av slaggprodukter som triggar smärtsignalerna.  När du sedan kommit in i värmen gör det ont när blodflödet kommer igång igen.


         


        Som du förstår har jag egentligen inte fått något korrekt svar, men teorin från tandläkare B tycker jag borde stämma. Jag har t.ex. märkt att om jag håller munnen stängd och försöker att bara andas genom näsan så kan jag slippa värken. Jag har även konstaterat att om jag är ute riktigt länge i kylan så uppstår inte heller problemen.


        Det är möjligt att man kan få ett bättre svar om man söker till någon expertklinik (Tandläkarhögskola eller liknande) och det kan nog hända att jag gör det någon gång. Skulle du eller någon annan hitta ett korrekt svar på orsaken och framför allt något bot på problemet hoppas jag du återkommer t.ex. under denna rubrik?


        Comment


        • #9

         Testa syra-bas-balansen, hälsokostbutiker och alternativare brukar ha lackmus-remsor för detta ändamål.


         Med hjälp av Basica-pulver (mot för hög syra i kroppen) blev jag av med svåra ilningar som jag haft i många år.


         Comment


         • #10

          Hej alla, jag som är fd 99:an heter numera bonnen1 här eftersom mitt gamla konto slutade fungera...


          Trevligt med era svar, först kommenterar jag gunnarw , jag har också pratat med läkare på nätet, o jag fick nästan samma svar som du fick..


          Men nu har jag fått en lösning på problemet och det var en väldigt enkel och bra lösning som inte kostar så mycket pengar..


          Jag har börjat käka äppel, (inbillat mig att äppel inte varit gott sen jag va liten) men nu har jag altså börjat med de och jag kände förbättring redan efter tredje äpplet och efter ca 10-15 äppel så är problemet helt borta.. Nu kan jag va ute i vilket skitväder som helst,råkallt och regn o komma in i vanlig rumstemperatur utan o bara känna något..


          Innan inbillade man sig o började söka med tungan över tänderna om de inte skulle börja ila osså kom det, nu tänker man snart inte längre på det, är övertygad om att tanken på ilningana gjorde sitt till för att förvärra det..


          SÅ jag är väldigt väldigt väldigt glad att detta har löst sig på ett bra,billigt och enkelt sätt.. det skulle vara roligt o veta varför just äpple löste problemet..


          Så till er andra med samma problem, prova äppel om ni inte gjort det och se om det hjälper,, skulle vara trevligt o höra att de hjälper för er osså..


          det roliga är att jag nyss börjat på ett nytt jobb och där får vi gratis frukt.. kan de bli bättre..hehe..


          Comment


          • #11

           Hej,


           Jag har exakt samma problem och det lustiga är att även jag har märkt att det ofta hjälper att äta äpple. Mycket märkligt.


           Eftersom jag har hund så promenerar jag ute i kylan*varje dag, men det är bara när frugan är med som smärtan uppstår efteråt. Troligtvis*beror det på*vi pratar en hel del under tiden. När man går själv har man ju munnen stängd. (Om inte annat för att slippa bli betraktad som en idiot).


           *


           Comment


           • #12

            Hej!


            Av en slump kom jag in på detta forum idag. Jag satt och surfade och sökte på "*ilningar i tänderna"! Jag är HELT DESPERAT i dagsläget! Får jag inte hjälp med detta, så kan jag lika gärna somna in! Jag har ingen livskvalitét längre! ATTACKERNA styr hela mitt liv!


            Det började för tre år sedan. Jag och min man hade varit ute på promenad med våra hundar. Vi kom in, och efter cirka 10 minuter kom den första ATTACKEN! Jag stod lutad över vasken och saliven rann i en strid ström under flera timmar. Jag har ALDRIG upplevt något liknande! Dagen efter sökte jag akut hjälp! På med lite "gojs" på tänderna, samt rådet att gå hem och skölja i flour!!! Vilket skämt! Så höll jag på i 6 månader. Varje behandling kostade runt 500 kr! Det är skrämmande att vi har en tandläkarkår som INTE LYSSNAR på sina patienter!


            Av en slump kom jag för snart ett år sedan i kontakt med en helt underbar tandläkare. Hon var vän till en kompis till mig. Denna fantastiska tandläkare har gjort ALLT hon har kunnat för mig. Intensivflourbehandlat en gång i månaden. Lagt film på de tänder som var mest* utsatta. Gjort skyddande skenor som jag skall kunna andvända när jag är utomhus osv...............


            Nu har även hon slängt in handsken! Hon har gjort det hon kan göra, men mina problem kvarstår............


            Hela mitt liv har förändrats till ett STORT, OSYNLIGT HANDIKAPP! Jag kan inte gå ut vintertid! ATTACKERNA kommer inte dagligen sommartid, men dom kommer ganska ofta. Jag kan inte gå ut med mina hundar längre. Jag kan inte inta någon vätska utan sugrör, som gör att vätskan kommer längre in i munnen. Allt jag äter eller dricker måste vara rumstempurerat. Jag kan inte ha fläkten på i bilen när jag kör! Jag vet inte hur många gånger jag har varit tvungen att stanna längst vägkanten för att bara skrika av smärta. Jag kan inte sola i solarium längre. Det blir för varmt. Jag kan inte gå ut och göra snölyktor med mina barnbarn. Jag vågar snart inte göra någonting, för när ATTACKERNA kommer är jag nästan helt borta. Det känns som om hela mitt huvud vore fullt av små, små kärl där någon släppt på FULL ELEKTRICITET! Käkar, näsa, bihålor, nacke och hårfäste, och saliven bara rinner ur mig...........


            När jag ser på tv-reklamen som handlar om ilningar i tänderna har jag bara lust att slänga ut tv-apparaten! Jag pratar om ATTACKER som har gjort mitt liv till ett rent helvete! Dessutom vet jag att jag har en hög smärttröskel. Min tandläkare har nu kontaktat en specialist och remitterat mig till honom. Han har en tanke om att behandla mig med laser...........Finns det någon där ute som vet något om det?


            Jag vet snart inte VAD jag skall göra. Något säger mig att kanske det kunde vara lönt att ta ett salivprov!? Jag har återkommande magkatarrer...........kan det ha blivit någon obalans???? som gjort att saliven blivit ändrad och börjat fräta på mina tänder?


            HJÄLP!!! Jag vet snart inte vad jag skall göra! Är så djävla besviken på tandläkare, som är duktiga på att ta betalt, utan resultat!Dom lyssnar ju inte ens...............Har tänkt på att kontakta KALLA FAKTA..........Varför kan dom inte lyssna?


            Kammis


            *


            *


            *


            *


            *


            *


            Comment


            • #13

             Hej! Jag har haft samma ilningar som ni beskriver .Varit till olika tandläkare men endast erbjudits flourpensling som inte hjälpt mej. Men av en annan anledning började jag äta D-vitamin 2000 IE varje dag och tandbesvären avtog succesivt.Inte konstigt egentligen för D-vitamin behövs för tänderna och skelettet*och en hel del annat i kroppen*har jag läst mej till.


             Comment


             • #14

              Jag är såå glad över att jag inte är ensam (men tycker synd om ALLA! som har samma problem)

              Jag har exakt samma som ni beskriver, jag har värk och det sticker ibland upp i näsan av alla ilningar. Värker i hela överkäken, men mest vid framtänderna, så fort jag äter något som är surt som frukter så börjar det kännas irriterat på tänderna, när det är vinter får jag ont/ilningar över att vara ute i kall luft. Allt detta leder sedan till huvudvärk. Man kan itne tänka på något annat än just värken. Det är ett rent handikapp. Vin och jucier är rena rama döden.


              Jag är så glad över att någon tipsade om d-vitamin, jag har inte testat det ännu men har beställt det och det skulle vara underbart om det hjälpte mig, är det någon annan som också testat just d-vitamin, eller något annat mot detta hemska? fluor 0,2% kan lindra lite. Ibland undrar jag om jag bör göra kronor eller inplantat för att det ska hjälpa...jag står inte ut med värken.


              Tack snälla för eran hjälp!


              Comment


              • #15

               Hej! Jag hittade denna sida för ett tag sedan eftersom jag har/haft dessa besvär som beskrivs här.Jag blev remissad till Odontologen och träffade en underbar tandläkare där. Hon lyssnade in bra och var intresserad av att få reda på varför det blir så här.Det började med en bettskena eftersom jag biter ihop så mycke (både dag o natt)trodde inte att jag kunde sova med en sådan men det gick över förväntan.


               Det hjälpte ju inte för problemet med alla besvär det här innebär så jag har gått och fått "lackat" tänderna med fluor flera gånger.Jag har haft besvären i flera år.Av en lite underlig anledning halkade jag i på ett ämne om hur bra det är med bikarbonat där det stod om munskjölning och testade och kom fram till att det gick över fortare ( hade ont av det nästan ett dygn innan) men tänkte att nä det här var nog bara en tillfällighet men det har verkat om jag snabbt gör det innan det kommit igång.


               Nu hade jag inte testat det under den kalla årstiden men skall narurligtvis göra det om det behövs.Jag tar ett kryddmått bikarbonat i två teskedar ljummet vatten och kör runt i munnen i två minuter.jag hoppas att det kommer att fungera då också.Var verkligt skeptisk till om det kunde vara så lätt så jag vet ju inte säkert att det beror på behandlingen i kombinaton med bikarbonaten som hjälpt mig.Hoppas att det kan hjälpa någon annan för det är ett helt helv...Jag har inte vågat äta glass på evigheter som man ju blir sugen på i bland.Lycka till någon


               Comment

               Working...
               X