Announcement

Collapse
No announcement yet.

Rökande granne

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Rökande granne

  Hej,

  först och främst - tack för ett bra program!  Jag och min sambo bor på nedre botten av ett hyreshus sedan sex år tillbaka. Våra köks- och vardagsrumsfönster vätter mot en liten och mysig innergård. På gården finns ett bord med stolar vilket vi och grannarna nyttjat någon gång då och då genom åren.  I anslutning till vårt kök har vi ett skafferi där vi förvarar det mesta och lite mer därtill; kläder, prylar och mat såsom potatis och annat som ska förvaras kallt och mörkt. Detta skafferi har en ventilation ut mot gården där alltså lägenhetens "friska" luft tas ifrån. Nu till problemet: på sistone har en ung man boende i huset börjat sitta och röka cigariller vid gårdsgruppen. Jag som är allergiker reagerade redan från start på den fräna doften som trängde in i hela lägenheten, men tänkte att det kanske handlade om någon som firade något speciellt. Föga anade jag då att grannen skulle sitta där ute och röka sina cigariller var dag - vissa dagar i flera timmar eller vid flera tillfällen.  Efter någon vecka konfronterade jag vår granne och förklarade att den rök han åstadkom sögs in i vår ventilation, och att det inte alls var något trevligt. Jag påpekade att det vore snällt av honom om han kunde röka någon annanstans. Jag fick inte riktigt den reaktion jag väntat mig - grannen brusade upp, himlade med ögonen och skakade på huvudet. Han höjde rösten och suckade. Jag förklarade att det inte var min mening att hacka på honom, utan att jag bara ville framföra mina tankar om hur det är att bli utsatt för nikotinröken utan att ens röka själv... Dagen därpå fick jag en ursäkt för hans utbrott vilken jag godtog.  Jag hoppades självklart på att grannen skulle respektera min åsikt och därmed röka antingen uppe på sitt våningsplans balkong, ut från sitt eget fönster, alternativt ute på gatan men det har tyvärr inte blivit någon bättring. Jag hade en förhoppning om att det nu när det börjar bli riktigt kallt ute skulle bli slut på rökandet, men icke. Iklädd varma vinterkläder, toppluva och med en termos i högsta hugg sitter han där ute och röker - dag ut och dag in (han arbetar enbart extra och spenderar därmed mycket tid hemmavid).  Det har nu gått till den grad att folk som hälsar på oss tycker att det luktar rök om vår lägenhet. Jag är ingen konflikträdd människa, men med tanke på grannens tidigare reaktion är jag lite tveksam till hur jag ska lägga fram ärendet nästa gång. Det måste bli slut på rökandet då det påverkar vårt liv i lägenheten...  Vore snällt om du, Jonas, tog dig tid att svara på detta inlägg. Kanske kan du hjälpa mig med hur jag ska lägga fram det för min granne? Hur ser det ut annars - brukar man få röka på små innergårdar? Så vitt jag vet är vår lägenhet den enda som har en ventil med tilluft ut mot gården...  Mvh Ella.

 • #2
  Hej Ella

  Tack för att du skriver

  Du har gjort allt exakt rätt.

  Dessvärre verkar det som han inte äger sitt problem.
  Ingen modell i världen kan hjälpa dig att få ordning på din granne . Han måste ta ett beslut och inse att han ”äger” problemet.
  Om han vägrar att äga problemet, kommer ni inte att kunna lösa det. Så fort han har accepterat att problemet finns och att det är han medverkar så står ni på samma sida, då blir det mycket svårare att inte göra något åt det.
  Om jag var i dina kläder skulle jag ta ett snack till honom
  och använda Nora modellen

  Att sätta gränser

  Visst kan det ha varit svårt att stå upp för sig själv. Många av oss hamnar antingen i läget att inte säga något alls eller också hamnar vi på kollisionskurs som bara gör saken värre. Hur säger man nej utan att såra en annan persons känslor? Det första du måste lära dig är att börja använda jag-budskap. Genom att du använder jag-budskap så tar du ansvar för dina känslor på ett helt annat sätt än när du använder orden du eller man. När du använder jag-budskap så undviker du också att tala negativt om den andra personen. så som du gör när du säger, ”du ställer inte upp tillräckligt, du förstår inte situationen”. När du använder jag-budskap samtidigt som du ger uttryck för dina känslor så undviker du att konfrontera motparten. Detta i sin tur kommer att förbättra din självaktning genom att du litar på ditt eget omdöme och dina känslor.

  Exempel
  Istället för ”du är så jävla elak när du gör dig rolig över min vikt”, så kan du säga ”jag känner mig illa till mods när du gör dig rolig över min vikt”.

  Vad många inte tänker på är att du-budskap omedvetet bjuder in till en diskussion.

  Sättet du uttrycker dig på är naturligtvis också viktigt. Om du skrikande levererar budskapet, ”jag känner mig illa till mods när du gör dig rolig över min vikt”, så får detta samma konfronterande effekt som när du talar i du-form.

  I en del fall behöver du inte diskutera utan det räcker att du ger uttryck för hur du vill ha det. Om du tex. har en partner som talar om för dig att du inte kan ta andra jobb, kan du helt enkelt bara säga, ”jag ska byta jobb”. Om han eller hon skulle komma tillbaka och vilja diskutera, så diskuterar du inte utan säger bara, ”jag har bestämt mig för det, Jag ska ta ett nytt jobb”. Vill du förklara, kan du bara säga att det är för ansträngande för din rygg eller att det är för sena kvällar men därefter så är det punkt slut.

  Vi kan dela in gränssättandet i tre steg.

  Steg 1 Inse att en gräns måste sättas

  Steg 2 Verbalisera gränsen

  Steg 3 Försvara gränsen

  Det finns en kommunikationsmodell som heter Nora, som vi lär våra klienter. De berättar att de kunnat förbättra sin kommunikation avsevärt genom att använda Noramodellen.
  • NowNuvarande situation.
  • OutcomeÖnskat resultat.
  • ReasonSkälet till varför vi önskar ett annat resultat.
  • AskAvsluta med påhängd fråga.
  Låt mig illustrera med två exempel. Läs det hela det första exemplet innan du läser nästa

  Now:

  1) När du röker nera på gården så kommer röken in i vårt skafferi

  Outcome:

  1) Vi skulle uppskatta om du kunde röka någon annanstans på gården  Reason:

  1) Skälet till det är, matvarorna i vårt skafferi blir dåliga och det har också spridits sig in i lägenheten
  Ask:

  1) Kan du tänka dig att sluta med detta eller skall jag kontakta hyresvärden


  Låt oss titta närmare på strukturen bakom modellen:


  Steg 1är att du redogör för situationen och att du berättar vad du känner. När X inträffar känner jag o.s.v. Tanken att tala om vad man känner är att känslor är interna sinnestillstånd som inte anklagar eller utmanar någon. Det blir svårt för motparten att anklaga dig för vad du känner.

  Steg 2Därefter går du in och talar om hur vi vill att saker och ting ska vara i framtiden.

  Steg 3Du underbygger sedan vår vilja med argument till varför du vill ha det så.

  Steg 4Du avslutar med en följsam fråga, som avslutas med påhängd ja-fråga.

  Alla fyra steg är viktiga för att modellen ska få en så bra effekt som möjligt.

  Det kan hända att han himlar med ögonen igen men ändå slutar inför hotet om hyresvärden eller så fortsätter han.Om han inte slutar så är nästa steg att kontakta hyresvärden

  Hälsningar
  Jonas

  Comment


  • #3
   och tack för ditt kvicka svar! Satt just och tänkte att du kanske redan lagt ned "chattandet" för kvällen, men icke <img src=" title="Smile" /> Jag ska försöka tala med min granne i veckan, det vore så skönt att få detta förhållandesevis "lilla" problem ur världen.   Det finns inget värre än energitjuvar, jag vet inte hur mycket energi jag ödslat på att grubbla över det här med vår granne... Fjantigt må väl vissa tycka, men jag vill så gärna "få fram" det på rätt sätt istället för att som vissa brusa upp och kanske ta till handgripligheter.   Må så gott, Jonas!

   Ser fram emot nästa veckas program.   Mvh Ella.   Ps. Det verkar som om en liten bit av ditt svar föll bort i slutet "inför hotet om hyresvärden eller så fortsätter h...". Ds.

   Comment


   • #4

    Hej jag heter Rosi Hellquist och arbetar på Strix Television. Det är vi som gör programmet Grannfejden. Läste just ditt inlägg och ville även tillägga att om det nu inte skulle hjälpa att prata med grannen så är du alltid välkommen att kontakta oss på Grannfejdens redaktion. Vem vet kanske Jonas och Robert kan komma och hjälpa er.
    Här har du mina kontaktuppgifter.
    Mitt telefonnummer är: 08 522 59 511
    rosi.hellquist@strix.se

    Comment


    • #5
     Hej Ella

     Lycka till inför mötet

     fixade det som saknades

     Jonas

     Comment


     • #6

      En fråga att byta ut ventilen mot en med ett aktivt filter samt att titta över lägenhetens ventilation innan du pratar med grannen skulle ge samtalet en bättre ton..?


      jag håller inte med jonas om att du ensidigt kan kräva att han inte röker innan du har gjort något för att minska problemen.

      Rökare känner sig förföljda och tvärtom så kan hot göra att han reagerar tvärtom..dvs ökar sin rökning på gården.


      Om du istället berättar att "jag har bytt filter i ventilen och kontrollerat ventilationen men trots det så ryker det in.Jag mår dåligt av röklukten..etc


      I övrigt följer den föreslagna modellen..ja då har du i alla fall skydd mot andra odörer i skafferiet och fått bättre luft inne i lägenheten än innan.


      Ps Om du vet hans favoritmärke så kan du ju muta dig ut ur problemet... en ask cigariller per kvartal mot rökfri innergård..?


      Comment

      Working...
      X