Announcement

Collapse
No announcement yet.

Erfarenheter av Efexor

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Erfarenheter av Efexor

  Är OERHÖRT intresserad av att höra om era erfarenheter av Efexor.

  Har sedan ett år tillbaka ätiti efexor 75 mg för depression/utmattningsdepression/ångest/GAD eller vilken diagnos det nu är.

  Mår till största delen bra men har biverkningar som TRÖÖÖÖG mage, viktuppgång (kan i och för sig bero på dålig karaktär), dålig sexlust, "stötar" i kroppen + overklighetskänsla om jag glömt en tablett (handlar endast om timmar).

  Är det någon som har erfarenheter av graviditet och efexor så är jag intresserad av era erfarenheter.

  Kan verkligen 75 mg ha någon effekt, eller är det placebo <img src=" title="Confused" />.

  Vill verkligen ta del av era åsikter/erfarenheter.

  // Tack på för hand

 • #2
  Samma medicin verkar inte lika på alla, och doserna är individuella. Jag åt efexor i många år, 150 mg depotkapslar, och hade god nytta av dem. Först åt jag vanliga tabletter och märkte inte av någon förbättring, men efter att jag fått depotkapslar så började panikattackerna avta. Biverklningarna för mig var i stort sett lika som dina. Jag var så rädd att glömma tabletten så jag hade efexor i bilen och handväskan så den var lätt åtkomlig utifall att jag glömt att ta den. Så jobbigt blev det nämnligen om jag missade bara några timmar. Stötar i huvudet, ångest och overklighetskänslor. Biverkningar som sexstörning och viktuppgång. Fick senare öka till 300 mg, pga att jag fortfarande var deprimerad, men blev inte bättre utan fick gå tillbaka till den ursprungliga dosen. När jag slutade i våras fick jag en hel del besvär, men det var ändå lättare än jag trodde att sluta. Tycker den var effektiv på panikångest och ångest.

  Comment


  • #3
   Mina erfarenheter av Efexor och att sluta med medicinen.

   Jag tog efexor under mer än 4år och det hjälpte mig att må relativt bra men samtidigt var det ett helvete. Nu är jag fri från efexor och det är jag superglad för. Det var sjukt kämpigt att bli av med efexor. Det var en nedtrappning på 1år !!! Jag öppnade kapslarna och räknade antalet kulor och minskade på detta sätt. När jag var nere till 15kulor sa läkaren att jag kunde sluta helt. Jag var utslagen i en vecka med de kända "stötarna i huvudet", dålig syn och ibland en slags feberkänsla. Idag är jag helt återställd från biverkningarna som efexor gav (vad jag vet). Det jag märkte med efexor var

   1. mina känslor jämnades ut. Jag hade varken toppar eller dalar. Jag kunde inte känna stark glädje och kärlek.
   2. En annan nackdel med efexor och nästan alla antidepressiva för den delen, var att man blev rent ut sagt blåst av medicinen. Minne och tänkande var som urfunktion.
   3. Glömde jag ta en tablett var det kört. Det går inte ens att försöka jobba eller vara social utan man ser eller märker på en att något är fel.

   Jag rekomenderar att man sätter ut efexor så snart man kan. Man får räkna med att kanske sjukskriva sig eller få en nedgång i humör. Ja man blir rent av deprimerad men det är värt att hålla ut för det går snabbt uppåt igen. Kämpa dig igenom genom att trappa ner väldigt långsamt. Något som jag märkte hjälpte mig oerhört mycket var styrketräning varje dag. Endorfinerna hjälpte mig att må bättre och höll mig ifrån den livsfara det innebär att sluta med eller mixtra med antideppresiva.

   Sammanfattningsvis:

   Efexor är ett läkemedel med många biverkningar. Det är läkemedlet som är svårast att sätta ut dvs. sluta med. Utsättningssymtomen är mycket svåra att handskas med. Man får erektionsproblem och blir som en grönsak (man blir trög i huvudet och kan inte tänka). Jag läste en filosofie magisterexamen med efexor men det var ett helvete att ta sig igenom och idag undrar jag var all kunskap tog vägen?! Minns inte ett shit!

   Resultat: Ta inte efexor och om du käkar det idag så planera seriöst för att sätta ut det. Du kan sätta ut det mycket snabbare än vad jag gjorde, kanske några månader beroende på vilken dos du tar idag. Det är framförallt de sista 5-30kulorna som du bör minska ner sakta genom att ta bort några kulor åt gången.

   Comment


   • #4
    Olika människor reagerar olika på samma preparat. Trots att "depot" och långtidsverkande så är jag väldigt känslig för om glömmer att ta dem. Inte på timmen, men om glömt på 8-10 timmar så blir "konstig" i huvudet. Hjärnan blir lite bommul, hänger inte med om vänder på huvudet. En vän till mig har liknande erfarenhet.

    Varför jag ville äta just Efexor är att den påverkar två signalsubstans i hjärnan istället för en, men det är väl placebo effekt från min sida att tro det skulle göra Efexor så mycket "bättre" än andra <img src=" title="Wink" />

    Sexlusten och förmågan minskar hos mig i alla fall.

    Vid 150 mg så kände jag mig "påverkad" hela tiden, lite obehagligt.

    Har ingen aning om den gör mig bättre eller sämre.

    Comment


    • #5
     efexor har vid lägre doser främst effekt på serotoninnivåerna och vid höre doser även noradrenalinnivåerna. Jag slutade med efexor 75 mg på en dag. Se en annan tråd där jag skrivit om det.

     Comment


     • #6

      Som sagt, det är ju verkligen från person till person. Jag började med Efexor i augusti och har redan kommit upp till 225 mg.

      Många säger att det är svårt att ta för bipolära, men det har inte varit några problem för mig. Innan gick jag på Zoloft och Sertralin väldigt länge som inte funkade alls på mig, men som jag har hört ska vara mer effektivt än efexor. Däremot var jag så pass utarbetad och nere och hade ingen som helst livslust när jag började med efexor och jag kände inte ens av det när jag gick upp till 150. Att sexlusten försvinner och att känslorna planas ut och blir kalla har jag känt. Men känslorna kom tillbaka efter ett tag, speciellt efter att ha fått Lamictal. Tröttheten blev också bättre pga mer motion och medicin för min blodbrist.

      Min bror hade däremot väldiga problem med Efexor eftersom dom fick honom mer manisk. Jag har än så länge inte märkt av nån mani.

      Jag kan bara säga som min läkare sa: Man måste prova sig fram.

      Du vet vad som känns bra.


      Comment


      • #7

       Jag käkade Efexor i ett par år mot depression. Vet inte om det gav effekt eller om depressionen gick över av sig själv till slut. Vet i alla fall att jag mådde JÄTTEdåligt så fort jag missade en enda tablett. Jag kände av det rent fysiskt, yrsel och illamående så till den milda grad. Detta kom över mig sen bara ett par timmar gått. Talade om det för läkaren men han sa att det var psykiskt, att några sådana effekter inte finns.


       Jag försökte sluta med den själv en gång, trappade väldigt långsamt och försökte verkligen stå ut, men det gick bara inte, mådde så dåligt!! Till slut trappade jag ner ÄNNU långsammare, och tog mig igenom det på ren vilja, men det var FRUKTANSVÄRT. Jag låg i min säng i flera dagar, höll mig fast i den för att hela rummet gungade. Jag kräktes och drömde hemska mardrömmar. Kunde som tur var lämna bort min dotter så hon slapp se. Det var riktigt hemskt, jag trodde aldrig jag skulle ta mig ur helvetet levande.


       Med facit i hand var effekterna (om det nu fanns några?) inte värda detta helvete det var att glömma en tablett, och främst att till slut sätta ut medicinen. Det värsta var när jag ringde läkaren för att tala om hur fruktansvärt dåligt jag mått av att sätta ut den, och han envisades med att "sådana effekter finns inte". -Hur vet du det? sa jag. -Det är bevisat att det är psysiskt, inbillning alltså! Hur bevisar man sånt?? -Har du haft den själv? frågade jag, eftersom du vet att man inte mår dåligt när man sätter ut den? Då blev han irriterad och avslutade samtalet. Skrev väl antagligen i min journal att jag var labil eller nåt!.. 


       Vill egentligen inte skrämma upp nån. Vi reagerar ju alla olika, och har sett flera positiva inlägg om Efexor. Ville bara lämna min historia.


       Comment


       • #8

        För mig har efexor i hög dos räddat mitt liv. De sista åren har jag fungerat helt normalt mha medicinering. Mått kalas och verkligen levt ett liv, jag tidigare inte ens visste fanns. Jag har brist på noradrenalin. Innan jag började äta efexor, hade jag gravt matmissbruk sen flera år, var rejält deprimerad och ville inte leva. Låg veckorvis i sängen, klarade inte svara i telefon, ta in posten och vågade inte öppna dörren om det ringde på. Människor i min närhet var motmänniskor istället för medmänniskor, jag var oerhört nojjig och misstänksam. Jag har under årens lopp provat flera gånger att långsamt trappa ner. Men då återskommer alla mina symtom plus ett gäng andra. Utan efexor återkommer mitt matmissbruk och alla mina nojjor som ett brev på posten. Med efexor lever jag ett bra liv. Jag ser det som likadant som en diabetessjuk som medicinerar med insulin. Just nu har jag haft en rejäl svacka i mit liv, men det beror på dödsfall i familjen, det hjälper tyvärr inte efexor mot ;-) Jag är försiktig om att uttala mig om medicin i allmänhet. Det som räddar livet för en, kan ju vara katastrofalt för en annan.  Ville bara väga upp lite genom att berätta att efexor är inte negativt för alla.  


        Comment


        • #9

         ja 75 har effekt! men jag har dålig erfarenhet, var noga med att läsa igenom alla biverkningar och ha koll på det osv!   lycka till


         Comment


         • #10

          Hej


          Gick upp OERHÖRT mycket av den tabletten, vi snackar "dubbla" siffror.


          visst måde jag "okej", men fasen sämre pga viktuppgången, vart ett moment 22...


          Comment


          • #11

           OXC003: Hur mycket gick du upp och hur snabbt gick du ner det (om du gjort det) efter att du slutat? Jag mådde nämligen skitbra på efexor men gick upp dubbla siffror.. Har satt utt det för ett tag sedab men vikten sitter fast... SUck.


           Comment


           • #12

            Hej alla som tar/tagit Efexor!.


            Om ni har slutat med Exexor undrar jag hur ni mår utan den nu?.


            Satte ni ut tabletten själva eler var det läkaren eller sammarbetade ni?.


            Under hur lång tid pågick utsättandet?.


            Jag tar denna tablett ochså sedan många år tillbaka och biverkningarna märks men lkaren vill inte att jag ska sätta ut den.


            En mkt okunnig läkare trappade ner den en ggn och jag höll på att bli galen av oro men hon gjorde fel sades det.


            Hoppas och önskar at ni alla mår bättre nu,Kram från mig{#emotions_dlg.lol}


            Comment


            • #13

             Jag var inne och snackade med en psykolog och jag frågade vad jag skulle käka för nån sorts piller och han sa utan att tänka Efexor Depot. Efter detta har jag läst att detta piller är ett SNRI och "stimulerar" både serotonin och noradrenalinet, vilket låter kanon. Skitbra tänkte ju jag då! Har testat en hel del "vanliga" SSRI utan direkt nämnvärd effekt och inga biverkningar vad jag kan komma på.


             Efter att ha läst denna tråden börjar man ju undra vad det är för skumma piller.


             Comment


             • #14

              Jag tror man får resonera som talesättet "pest eller kolera", att inte medicinera ger negativa effekter, att medicinera ger andra negativa effekter. Gäller att hitta något där de biverkningarna och andra negativa effekter är mindre påfrestande än utan medicinering.


              Tror det är så med de flesta preparat som "har effekt", finns en baksida. Men så verkar olika personer påverkas olika, så för att funkar bra för en person betyder inte att funkar bra för en annan.


              Så blir lite som du gjort, får testa sig fram tills hittar något som fungerar för dig.


              Bara vad jag tror.


              Comment


              • #15

               Jag kan iaf känna kärlek med Effexor, och glädje. Jag tror att om man känner sig trött så är det lätt att skylla på medicinen, men det kan ju lika gärna vara depressionen i sig som orsakar tröttheten och bristen på lust. Att känna sig borta i huvudet och svårigheter att tänka och komma ihåg*tror jag också kan bero på själva depressionen. Det vore ju konstigt om Effexorn skulle lösa allt, alla symtomen till depressionen, den är ju till för att dämpa ångest, dom andra symtomen finns ju kvar, om man inte blir frisk...så det är uppenbarligen olika för alla.


               Comment

               Working...
               X