Announcement

Collapse
No announcement yet.

Frågor om Depersonalisation

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Frågor om Depersonalisation

  Hej!

  Är en nyligen fylld 18 åring som lider av diverse åkommor. Varför jag sökte mig till terapisnack-forum var främst pga. min senaste diagnos, vilken är den allra värsta av de alla. Depersonalisations syndrom heter den. I mitt fall utlöstes det i samband med panikångest, för ca. 5 månader sedan och har inte blivit bättre sen dess.

  Eftersom syndromet verkar vara relativt ovanligt så tycker jag varken min terapeut eller läkare riktigt gett mig några klara svar på vad det egentligen är. Vilket är väldigt frustrerande, då man aldrig riktigt får något svar på hur man kommer ur det/lär sig leva med det.
  Just nu går jag i terapi samt på Efexor och Stesolid, och ska kanske börja med Abilify inom kort, hoppas det ger någon lindring..

  Jag vill fråga er experter om denna åkomma, främst hur tar man sig ur den på bästa sätt? Om någon annan här på forumet har samma åkomma eller liknande dissociativa symptom skulle det vara mycket uppskattat att få dela några ord med personen.

  Alla svar är varmt välkomna!

 • #2
  Hej

  Tack för ditt mail

  Depersonalisation är en ovanlig diagnos precis som du säger När det inträffar upplever man tillstånd
  som präglas av ihållande eller återkommande stunder då man upplever sig själv som avskild från sigsjälv. Personer som drabbats av detta beskriver en förändrad känsla av sig själva , kroppen kan upplevas som främmande men också den verkligheten kan te sig som främmande, till och med obekant eller mekanisk. Personer som drabbats berättar att det känns som att var i en dröm eller som man var en utomstående betraktare av sig själv

  För att det skall räknas som depersonalisationssyndrom ska realitetsprövningen vara intakt, vilket innebär att man är medveten om att allting är på riktigt och att man inte befinner sig i en dröm. Slutligen ska symtomen orsaka kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.
  Det finns även anda psykiska åkommor där liknade känslor kan förekomma tex vid panikattacker och PTSD
  Ungefär hälften av alla vuxna drabbas någon gång under sitt liv vid något tillfälle
  Jag önskar att jag kunde ge dig konkreta råd, men jag har ingen erfarenhet av just denna problematik ännu. Du får gärna ringa mig 031 774 00 67 så kan jag förklara mer.  Hälsningar

  Jonas Gåde

  Comment


  • #3
   Tack Jonas, för ditt svar!

   Jo, det mesta av det du skrev har jag och min läkare gått igenom. Och jag uppfyller alla symptomen du nämner, inklusive det med den intakta realitetsprövningen.

   Vad jag var ute efter med min fråga var främst hur man kan bota/lindra dett syndrom, om det nu ens finns bot. Eftersom att det är så pass ovanligt känner man sig lite som en försökskanin när man provar olika läkemedel inte ens läkaren vet fungerar.

   Jag har själv forskat runt lite ang. olika mediciners effekt. Men eftersom att det är så pass ovanligt har jag knappt funnit någon svensk info, och inte en enda person med samma syndrom, på Internet då vill säga.
   Ett forum jag tyckt varit bra är DPSelfhelp.com - Depersonalization Community ett forum om Depersonalisation/Derealisation på engelska. Användarna där har fått ungefär samma bud av sina läkare, de har helt enkelt fått testa sig fram. Vissa har fått hjälp, vissa inte.

   Den medicinering jag tror på mest, som många på det forumet fått hjälp av, är Efexor + Abilify, kanske även Klonopin eller Lamictal. Efexor & Abilify diskuterade jag med min läkare och han sa att det är möjligt att jag ska börja med det framöver.
   Vad anser du Jonas är bästa medicineringen? Nu vet jag inte om du tagit hand om någon med detta syndrom innan, men du kanske sitter inne på lite information som kan vara värdefull för en ovetande.

   Tack för din hjälp!

   Comment


   • #4
    Hej Disorder

    Jag skall ta upp frågan med Professor Dencker. Jag återkommer om jag får fram info Bor du i Gbg så ordnar jag tid hos honom han har 50 års erfarenhet och kan komma med bättre svar än jag. Jag kan inte ge dig några svar om vilken medicin som fungerar det kan inte ens en läkare eller psykiatriker det måste man prova fram.

    Hälsningar

    Jonas Gåde

    Comment


    • #5
     Tack så hemskt mycket!

     Jag är dessvärre bosatt i Stockholm.

     Comment


     • #6
      Jag har depersonalisations symtom. Inget som det tagits fasta på. Det är inte hela tiden heller. Som du säger det verkar inte finnas så mycket kunskap om det. Jag har också kollat på den där sidan..men orkar inte läsa.

      Comment


      • #7
       Sonette wrote:Jag har depersonalisations symtom. Inget som det tagits fasta på. Det är inte hela tiden heller. Som du säger det verkar inte finnas så mycket kunskap om det. Jag har också kollat på den där sidan..men orkar inte läsa.


       Tråkigt att höra att du lider av samma sak! Men samtidigt skönt att veta att vi inte är ensamma.

       Skulle vara extremt uppskattat om du känner för att PMa din msn eller nåt sånt så vi kan snacka lite enskilt om det. Orkar heller inte sitta och läsa igenom massa forum på engelska..

       Comment


       • #8
        Hej, även jag lider av depersonalisation och derealisation. Jag har haft det utan avbrott i 23 dagar nu. Det som utlöste det hela var en hallucinogen drog och det har varit helvete. Jag försöker dock acceptera läget och lära mig leva med det. Det brukar kännas bättre när jag gör saker har mycket att tänka på. Men samtidigt har jag svårt att tänka klart då jag känner mig luddig, yr och overklig. När jag känner av det mer så känns allt meningslöst, jag mår dåligt för allt och inget intresserar mig. Man känner sig bortkopplad från jaget och omvärlden, vilket ger en högst spökliknande känsla. Ibland är jag så borta så det känns som att jag ska svimma och jag vaknar ibland på nätterna och vet knappt vem jag är eller var jag är. Jag förstår att ni andra har det jobbigt men det känns betryggande att man läsa om andra med samma symptom.

        Mvh.

        Comment


        • #9
         Djangonaire: håller med dig om det sista du skrev, känns lite betryggande att veta om att man inte är ensam.
         Har du fått någon sorts behandling förresten?

         Och en fråga till Jonas, har du fått något svar från doktorn du skulle ta upp frågan med?

         Comment


         • #10
          Nej jag har inte kontaktat någon. Det finns tyvärr inte något kännt botemedel och många saknar kännedom om detta. Det är svårt att acceptera och sluta grubbla, vilket har gjort att jag läst en hel del på forumet DPSelfhelp.com - Depersonalization Community

          Comment


          • #11
           <img src=" title="Confused" />

           Comment


           • #12
            Jag känner också igen mig av det ni talar om.. blir jätte orolig vill inte känna så hela livet..

            Jag har ingen lust att göra något, jag vill bara ligga på sängen men dock kan ag inte sova har haft väldigt svårt med att sova sedan jag började känna dessa symtop.. Vad ska jag göra? eller vad ska vi göra?

            Motionera regelbundet samt få massage regelbundet kanske hjälper?

            Comment


            • #13
             Titta PM :>

             Comment


             • #14
              Hej Alla!              Jag startade ett inlägg om samma fenomen och visste inte om att det fanns fler som känner så här. Sedan hittade jag även det här inlägget. Och det är exakt som jag känner. Just det där med att vakna upp mitt i natten och inte veta vem man är! Hur sjukt läskigt är inte det?

              Vad ska vi göra? Vi borde starta ett forum om detta och bolla, få ut det ur systemet...              Känns skönt att veta. Läs även mitt nyaste inlägg i tråden "vem är jag" känsla.              "Om jag inte är jag, vem är jag då"              Kram på er!

              Comment


              • #15
               Trodde också jag var helt ensam om detta!

               Ja, ett svenskt DP-forum skulle vara super! Att förena alla svenskar som lider av depersonalisation. Synd bara att man inte är så datorkunnig, hehe.

               Comment

               Working...
               X