Announcement

Collapse
No announcement yet.

Varför väljer jag alltid fel partner? Om mäns och kvinnors relationer

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Varför väljer jag alltid fel partner? Om mäns och kvinnors relationer

  Denna bok är skriven av Eva Rusz, leg.psykolog och leg.kognitiv psykoterapeut, som en uppföljare på hennes tidigare bok Är du gift med en psykopat?


  Med boken skall man få kunskaper och färdigheter att träffa rätt partner och få en bra relation. Alltså väldigt lik boken Hemligheten av Linge/Josefsson, men kom ut två år FÖRE Hemligheten... (Hemligheten verkar nästan kopiera Eva Rusz' bok! Får man göra så?!) • #2

  Det kan vara en eller annan form av kopia. Det kan också vara att alla inblandade författare snubblat över samma 'sanning' vid olika tidpunkter. Kan tänkas det krävs en väldigt nära granskning för att kunna avgöra hur det ligger till med den saken.


  Egentligen är svaret på titeln enkelt. Lär känna dig själv, se dig själv, ta hand om dig själv. När man kommit tillräckligt långt på den 'vägen' så blir det uppenbart att förstå andra och att förstå sig själv går hand i hand. Likadant med att det inte är ett val mellan att vara snäll mot andra eller mot sig själv. De går hand i hand. Skadar man sig själv så skadar man i förlängningen andra. Skadar man andra så skadar man också sig själv.


  Kan man inte välja rätt 'väg' åt sig själv så väljer man antagligen också fel väg åt sig själv när det kommit till val och attraktion av partner.


  Det är en uppställning som visar motsvarande faktor på var sin sida om tecknet 'lika med' (=). Hittar man uppställningar som ger motsvarande resultat oavsett i vilken skala det handlar om. Har man antagligen funnit en djupare sanning. För att ta ett exempel. Usa som stat behandlar flera olika länder dåligt. Usa som stat behandlar även sig själv dåligt. Sverige som stat behandlar invandrare överlag dåligt och behandlar även sina infödda invånare överlag dåligt. För vissa kan det på ytan se ut som det inte handlar om samma sak. Som om de inte hör samman.


  Det är en inlärd illusion.


  Har ej läst någon av de böckerna så vet ej om de går ner under de sociala konstruktionerna och inlärda illusioner. Om du läst de böckerna anser du då att de nått in till kärnan av ett eventuellt svar?


  Comment


  • #3

   Jo, jag har läst båda, och båda ser svaret i vårt anknytningsmönster som vi skaffar oss som små barn i förhållande till våra föräldrar, vår första nära relation.


   Förenklat: antingen trygg anknytning eller någon av de otrygga: undvikande, osäker(ambivalent), desorganiserad. De menar att vi använder oss av detta mönster när vi senare i livet väljer kärlekspartner och försöker få relationen att fungera.


   Flera exempel tas upp och man får hitta sitt eget anknytningsmönster. Sedan övningar för respektive anknytningsmönster, utom för otrygg desorganiserad anknytning, som Linge/Josefsson har ägnat en egen bok åt (Den mörka hemligheten).


   Comment


   • #4

    Lite svårläst men ganska intressant (länk till pdf-rapport) : https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&v ed=0CEAQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.diva-portal.org%2Fsmash%2Fget%2Fdiva2%3A229924%2FFULLTE XT01.pdf&ei=Kd7UUpz6IqLq4gSaw4HoDw&usg=AFQjCNEfnwA GACKoQOEEETrLo4x6WdLalw&bvm=bv.59378465,d.bGE


    Rapporten handlar om hur olika typer av samverkan påverkar tillfredskänslan i förhållanden .


    Comment

    Working...
    X