Announcement

Collapse
No announcement yet.

Unga med social ångest/fobi eller/och selektiv mutism

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Unga med social ångest/fobi eller/och selektiv mutism

  Hej!  Jag är en tjej runt 20-årsåldern som under hela mitt liv har saknat en gemenskap, även om jag inte alltid har varit medveten om det. De senaste åren (eller egentligen under hela mitt liv) har jag isolerat mig och mått oerhört dåligt över min situation, framförallt för att jag inte har klarat av att förändra mitt liv. Jag har istället försökt, och till viss del, lyckats förtränga och stänga av hur dåligt jag mår. Det känns som att jag har tappat bort mig själv, mina drömmar och hoppet om ett bättre liv. Jag tog alltid en dag i taget när jag var yngre, på grund av att det var väldigt kämpigt för mig både hemma och i skolan vilket resulterade i att jag inte tänkte på min framtid. Jag bar trots det alltid på ett hopp om att livet skulle bli bättre. Det känns sorgligt att erkänna för mig själv att det inte blev så, men det är aldrig försent att börja kriga för ett liv man trivs med och inte minst för att bli den man vill vara. Jag vill inte ge upp innan jag har gjort ett ordentligt försök att förändra mitt liv men jag klarar inte det ensam.

  Jag vet att det är många som befinner sig i liknande situationer, som är fast i en ond cirkel på grund av social ångest, dåligt självförtroende,självhat, trasig självbild och brist på gemenskap. Jag tror att alla behöver ha stöd i livet, bli sedda och bekräftade. Det är något som jag aldrig har upplevt och jag vet att jag inte är ensam. Jag vill gärna vara ett stöd för andra, samtidigt som jag vill hamna i någon form av gemenskap som bygger på förståelse. Jag har svårt att öppna mig och ta plats - känna att jag får finnas. Det känns därför tryggast att skapa något som andra söker sig till. Jag har tänkt startat en grupp på facebook, och jag tänker att den ska rikta sig till unga som känner igen sig lite i mig. Jag har i princip bara dåliga erfarenheter av andra människor, framförallt genom min skolgång men också i min hemmiljö som barn. Jag vill och behöver därför försöka skapa positiva erfarenheter att lägga över allt det där trasiga. Jag vet innerst inne att det finns många fina människor där ute. Om jag bara vågar ge det en chans och öppnar bubblan jag lever i lite grann. Jag hoppas i alla fall att det kan resultera i något fint.

  På grund av min selektiva mutism som jag hade under min uppväxt (som jag fortfarande inte är helt fri från även om jag har svårt att acceptera det faktumet..) så är det väldigt laddat för mig att prata, och jag har fått diverse komplex över min röst. Det känns också jättemärkligt när någon säger något till mig, eftersom att jag har varit så osynlig - någon som ingen har pratat med. Jag vill försöka ändra på det genom att börja träffa människor och bygga upp min tillit. Jag är redo att utmana mig själv och växa som person, och jag letar framförallt efter andra som är redo, som vill kriga med mig för att komma till en behagligare plats i livet.

  Jag vill också göra allt jag kan för att sprida kunskap och förståelse. Min uppväxt har varit ett helvete på grund av, framförallt, oförståelse. Jag har blivit pressad, ifrågasatt, hånad, slagen och ignorerad av lärare, andra vuxna och barn på grund av min tystnad. Min ångest för att prata. Det var många vuxna (och barn, men jag lägger ingen skuld över barnen nu som vuxen) som jag kände tog illa upp för att jag inte pratade med dem, vilket resulterade i något form av hat gentemot mig. Det man måste förstå är att det inte alltid är ett val att inte prata, det var och är fortfarande oerhört ångestfyllt för mig. Jag har förståelse för att det kan vara svårt att förstå eftersom det är något självklart för de allra flesta, men för mig är det förknippat med många jobbiga minnen, skam och en oerhörd ångest. Jag får ont i hjärtat när jag gång på gång läser hur många som har blivit och blir ifrågasatta för sin tystnad, även om de bara är lite blyga eller eftertänksamma i sin personlighet. Jag trodde att jag var ensam i det men jag har förstått nu att det är oerhört vanligt, och det får barn att känna sig fel - en känsla som är väldigt svår att bli av med. Det måste förändras.

  Jag önskar att inget barn (eller vuxen för den delen) ska behöva uppleva det bottenlösa utanförskap, och den ångest som jag gick igenom under min uppväxt och som fortsatt i vuxen ålder. Ingen ska behöva växa upp och känna sig ensam, fel, sämre eller begränsad på grund av sin ångest. Jag vet hur stora konsekvenser det ger.

  Jag tänker att om någon som läst mitt inlägg känner sig träffad, får man gärna skicka ett meddelande till mig så länkar jag gruppen när jag startat den.


  Ta hand om er!

  Click image for larger version

Name:	tumblr_m322gl5qg81r7ifmwo1_500.jpg
Views:	1
Size:	80.4 KB
ID:	258


Working...
X