Announcement

Collapse

Information om forumet

Här finner du information om hur forumet fungerar, hur man gör inlägg, startar upp sin blogg mm.
See more
See less

Ser man allt i journalen + har jag psykotiska symtom?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Ser man allt i journalen + har jag psykotiska symtom?

  Hej på er! (långt inlägg, frågorna fetmarkerade längst ner).

  Jag har kontakt med psykiatrin, har även haft några vändor i slutenvården. Jag har varit deprimerad väldigt många gånger och känner i princip mig aldrig nöjd med tillvaron. Jag har konstanta självmordstankar och har haft det i väldigt många år men det tog många år innan jag gjorde ett aktivt försök att avsluta mitt liv vilket resulterade i att jag fick kontakt med specialistpsykiatrin. Jag har gått där i ca tre månader (innan dess på ungdomsmottagningen) och jag trivs med min samtalskontakt och hon har fått mig att försöka hålla ut ett tag till trots att tankarna är väldigt påtagliga och att allt jag egentligen vill är att dö. Just nu har jag en "back-up" sjuksköterska då min ssk är på semester. Jag och min ordinarie ssk har pratat lite om min paranoida sida (det tog många besök innan hon frågade om det och jag vågade svara). Och nu senaste gången med "buck-up" så pratade vi mer om det.

  Jag berättade väldigt öppet så gott jag kunde, då jag inte riktigt förstår mig på det själv. Men det jag sa var bla.
  - Konstig känsla i kroppen, som om jag måste koncentrera mig på att hålla kvar mig annars byts jag ut.
  - Dimmig i hjärnan.
  - Känsla av att mina självmordstankar inte alltid är mina utan att det är någon som plantera in de i huvudet.
  - Kameraövervakad (dock inget jag fastnar i utan bara en obehaglig känsla av att vara övervakad).
  - Ökad irritation som inte är befogad.
  - Sämre sömn igen.
  Jag brukar gå in i min journal för att se om de har uppfattat mig rätt då jag har svårt att formulera mig i tal då jag är väldigt ängslig av mig och orolig över att säga fel. Och även rädd för att verka konstig eller inte bli tagen på allvar, då det har hänt att jag blivit dåligt bemött av sjukvården både inom somatiken och psykiskt.
  Så frågan är: Kan man se allt som skrivs i journalen i e-tjänsten? Eller har de något "gömt" forum för saker de inte vill att man ska veta? För jag såg inget om detta och då sa även ssk att det kunde vara lite psykotiska inslag i min depression. Är det psykotiska inslag? Jag vet att jag inte är psykotisk för jag inser att det är rätt irrationellt att tänka såhär. Jag har bara hört röster i någon minut när jag höll på och somna då blev jag livrädd och trodde att "nu blir jag psykotiskt" men det har inte kommit fler gånger.

  Iallafall så tar jag just nu sertralin, atarax, lergigan och ssk sa att jag kanske kommer få någon tilläggsmedicin för att minska de paranoida tankegångarna men har inte tid till psykiatern förrän om två veckor trots att jag egentligen skulle haft det denna veckan. Jag har blivit lite sämre i depressionen igen, kändes bättre när jag höjde sertralin till 100mg men nu har jag blivit sämre igen...

  Så de frågor jag vill ha svar på är: Ser jag allt i journalen eller har det ett "gömt" forum? Eller har ssk inte uppfattat allt jag berättade? Och sen, tror ni att jag har depression med psykotiska symtom? Vilken medicin är det isåfall som gäller? Och går man upp mycket i vikt? (Jag är inte överviktig nu men var det förr och vill inte hamna där igen)
  Last edited by Thenwedie; 2017-07-21, 13:53.

 • #2
  Ingen som har någon koll?

  Comment


  • #3
   Hej!

   Det beror så mycket på hur din historia ser ut. Det jag kort kan säga är att om det är så att du har varit med om många trauman, så passar symptomen in på C - PTSD ( Complex PTSD ).

   Konstig känsla i kroppen, som om jag måste koncentrera mig på att hålla kvar mig annars byts jag ut.
   Dimmig i hjärnan.
   Känsla av att mina självmordstankar inte alltid är mina utan att det är någon som planterat in dem i huvudet

   Det tolkar jag som symptom på dissocation.

   Känslan att vara övervakad, tolkar jag som att du är på helspänn och på din vakt.

   Om det är så att du har gått igenom ett flertal trauman, och känner att det kanske stämmer bättre överens med dina symptom, än depression med psykotiska inslag, så finns det mycket att läsa om C-PSTD. Här är en länk, t ex:

   http://outofthefog.website/toolbox-1...isorder-c-ptsd

   Känner du igen det som står, så har du en länk här till självskattningsenkäter som du kan fylla i och v.b ta med till din ssk:a.

   http://traumadissociation.com/questionnaires


   Gällande journalen vet jag inte riktigt hur det fungerar när det kommer till att kunna läsa dem i "Mina Vårdkontakter", för jag antar att det är det du syftar på? I datajournalen, när man skriver, är det så att det finns olika sekretessnivåer som vårdgivaren kan välja.

   Om man inte väljer någon alls, utan bara skriver, kan alla läsa anteckningen. Sedan kan man då, om man vill, välja olika nivåer av sekretess beroende på vilka man vill ska kunna läsa anteckningen. Jag vet inte hur det är i relation med "Mina vårdkontakter" - men jag kan tänka mig att det man kan läsa där är de anteckningar som inte är sekretessbelagda.

   Mvh T.
   Last edited by Tisteln; 2017-07-23, 04:04.

   Comment


   • #4
    Tack för ditt svar! Dock har jag inte varit med om några större trauman så det stämmer förmodligen inte på mig. Jag tror jag var med om något när jag var liten (tror då jag inte har så himla starkt minne av det så är osäker på om det varit en dröm eller om det faktiskt hänt) men det är inget jag tycker besvärar mig och inget jag känner behov av att bearbeta och har, av anledning att jag inte är säker, inte sagt något till vården. Jag har varit paranoid i omgångar men det har blivit värre nu några månader in i behandling med SSRI.

    Comment

    Working...
    X