Announcement

Collapse
No announcement yet.

Föreläsning gbg 18 Juni

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Föreläsning gbg 18 Juni

  Det första du måste göra är ganska lätt, och kräver bara lite mod. Du måste överge alla gamla idéer om hur andra människor och omvärlden påverkar ditt liv. Arbeta med det enda som du verkligen har kontroll över – dig själv! Det här är inget som vi har hittat på. Det är gamla och nya livsvisdomar som vi sammanställt och gjort mer lättförklarliga.


  Dessa enkla men mycket kraftfulla antaganden är varken trosläror eller psykiska lagar. De är bara mycket effektiva verktyg, som kommer att vara till stor hjälp när du gör förändringar med dig själv. Många människor som jag arbetar med säger att livet blev mycket enklare när de tog till sig dessa grundantaganden. De upplevde också att de hade större förståelse för andra människor.


  Nedan finner du några av de grundantaganden som utgör basen i terapin. En del har vi hämtat från NLP, andra från Dr Phillip C McGrawe eller Dr Steven Convey och några är våra egna.


  1. Kartan är inte verkligheten


  Det här påståendet utgår från att det inte finns någon objektiv verklighet. Världen vi ”opererar” i utgör bara vår egen personliga tolkning. Det beror på att vi filtrerar omvärlden genom våra fem sinnen, men också på att vi bär med oss våra minnen, värderingar och föreställningar. Det är denna process som gör oss unika som människor.


  Den egna tolkningen av världen kan därför jämföras med en karta. Hur detaljerat vi än upplever verkligheten, så blir kartan bara en modell av den.


  Frasen, ”Kartan är inte territoriet”, myntades ursprungligen av den polske matematikern Alfred Korzpyski. Låt mig ge ett exempel. Föreställ dig att en person bestämmer sig för att åka på semester med bil till Italien. Det första den personen gör är att införskaffa en bilatlas, för att leta upp den färdväg som passar bäst. Varje år fortsätter han eller hon att köra samma väg trots att det under åren tillkommit massvis med nya vägar. En dag bygger man en tunnel och en helt ny motorväg genom hela alperna. Alla som kör efter den gamla kartan kör naturligtvis den gamla vägen. De som hade skaffat sig nya kartor har en ny valmöjlighet, som sparar båfr tid och pengar. På samma sätt väljer en del människor att agera i verkligheten med gamla kartor.


  Du kanske inte är speciellt intresserad av att utmana dina personliga gränser eller att uppfylla dina drömmar. De flesta tror inte ens att det är möjligt att förändras. Jag vet inte hur du känner, men jag skulle finna det otroligt frustrerande om jag i efterhand fick klart för mig att det faktiskt varit möjligt att få ut ännu mer av livet!


  2. Det finns en positiv intention bakom varje handling


  Nästa grundprincip är att det alltid finns en positiv intention bakom allting vi gör. Om jag t.ex. skulle dricka alkohol innan varje föreläsning, så skulle jag inte göra detta för att skada min lever. Min positiva intention skulle vara att göra det för att bli mindre nervös.


  Genom att ta reda på den positiva intentionen bakom ditt agerande, ger du dig själv fler valmöjligheter och effektivare alternativ för att det du önskar ska uppnås. När vi tittar närmare på hur vi agerar i en del sammanhang, så är inte alltid vårt beteende förnuftigt. Det finns dock alltid ett syfte – hur fel tillvägagångssättet än är.


  Om du har problem med en människas beteende, kom ihåg att för den personen så är det just då den enda möjligheten – även om det verkar ologiskt utifrån alla andras perspektiv. Genom att försöka förstå vad den personen har för positiv intention, ökar också din förståelse och ödmjukhet, samtidigt som du kan komma upp med alternativa lösningar. Om du tycker det jag säger verkar konstigt, kan du naturligtvis fortsätta att tro att dina och andras negativa beteende beror på en obotlig dumhet och inget annat.


  Du kanske säger till dig själv, ”Varför i hela friden gör jag det här, fan jag är en idiot att jag aldrig lär mig”. Du kanske upplever skuld när du gör de här sakerna. Du kan inte förändra ditt negativa beteende förrän du vet varför du gör det. Bara då är det möjligt att komma till rätta med den underliggande problematiken. Att veta vad du ska göra är en sak, men att veta hur du skall göra det är en annan sak.


  Det kanske har gått så långt, att ditt beteende är så automatiskt att du inte längre reflekterar över det du gör. Tro mig – det finns alltid någon form av payoff, annars skulle du inte göra det!


  Du kanske tänker att du är annorlunda, att du inte är kontrollerad av att få payoffs. Tyvärr, det är livets lag. Om du inte hittar dina payoffs, så innebär det bara att du inte tittat tillräckligt djupt.


  Du kanske inte är medveten om vilken form dina payoffs tar. Du kanske till och med föder payoffs som är direkt ohälsosamma. Du kanske bestraffar och förringar dig själv och spelar offer. Psykologiska vinster kan vara acceptans, beundran, känna sig älskad, osv.


  3.Du är ansvarig


  Ingen modell i världen kan hjälpa dig att exempelvis gå ner i vikt eller göra andra förändringar med dig själv. Du måste själv ta ett beslut och inse att du äger problemet.Att komma till insikt om varför du hamnat i den situationen som du har är naturligtvis en bra start, men det som räknas är att du gör någonting åt det. Om du vill lyckas så måste du börja med att vara ärlig med var ditt liv befinner sig idag. Gör du inte det så kommer det bara bli värre. Om du vägrar äga problemet så kommer du inte kunna lösa det. Så fort du har accepterat att problemetfinns och att det är du som äger det blir det mycket svårare att inte göra något åt det. Då återstår bara att analysera var du befinner dig i dag och vart du vill.


  Du har resurserna och kunskaperna som krävs för att göra de förändringar du vill göra. Det finns ingen diet eller magisk formel som kan ändra ditt liv. Du kan få goda råd från vänner eller från experter, men till syvende och sist kommer dina framgångar stå i direkt proportion till vilken förmåga du har att på ett ärligt sätt inse att ansvaret är ditt.


  4. Du kan bli bättre på att kommunicera


  Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:  • Ord 7%  • Röst 38%  • Kroppsspråk 55%


  Även om dessa siffror inte är giltiga i alla sammanhang, så finns där något mycket intressant att ta fasta på. Dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation. Genom att bli bättre på att använda din röst och dina gester kan du förbättra din kommunikation avsevärt.


  Du kan också se på kommunikation som den process du använder dig av för att förstå den andra personens karta, eller för att uttrycka din egen karta. Därmed kan du förklara hur du har tolkat världen, dvs. hur din karta ser ut.


  Många av våra kommunikationsproblem uppstår för att vi uppfattar världen olika. Detta i sin tur framkallar olika känslor, tankar och beteenden som leder till en mängd konflikter, äktenskapsproblem, rasfördomar och krig.


  När vi tänker lite noggrannare på vad detta innebär, så är det inte så konstigt att vi skulle behöva lite mer mänsklighet och ömsesidig respekt. Ingen av oss kan ju hävda att vi känner till verkligheten - vi innehar bara vår egen unika subjektiva tolkning av den.


  5. Inga misslyckanden – bara feedback


  Personlig utveckling handlar om lärande, och om att våga göra misstag. Om ett beteende inte ger dig det önskade resultatet, får du ut information (feedback) som ger dig möjlighet att ändra ditt beteende.


  Feedback är varken bra eller dåligt. Det är bara information som kan hjälpa dig i riktning mot ditt mål. Det hjälper dig också att inte göra om samma misstag igen.


  ”Det största felet är inte att göra misstag, utan att inte lära sig av sina misstag”


  Om misstag inte existerade, skulle vi inte kunna gå vidare mot lyckade resultat. ”Misslyckande” är en nödvändig fas, som du måste gå igenom för utvecklas. Feedback är frukost för människor som vill utvecklas.


  Robert Dilts berättar om en god vän han har som är uppfinnare. Han prövar mängder av saker som inte fungerar. En gång frågade Dilts honom hur han hanterade sina besvikelser när det inte fungerar. Han svarade, ”Jag inser bara, att det är lösningen på ett annat problem”.


  6. Att ha fler val är bättre än inget val alls


  Reaktionen jag en gång fick från en klient på detta var, ”Löjligt, ett val är perfekt för då slipper man tänka själv, två val leder till inre konflikter, tre val eller fler gör livet till ett helvete”.


  Jag vet inte hur det är med dig, men man skulle ju också kunna säga, ”Ett val är inget val, två val är bättre än ett, tre eller flera val ger oss frihet att börja uppnå vårtmål”. Sökandet efter alternativa vägar leder oss snabbare till vårt önskade resultat.


  Ofta har vi fler val än vi vill erkänna för oss själva. Du har lärt dig att du har valet att kunna ta hand om det som händer dig, som t.ex. misstag eller viktig information som gör att du ändrar ditt framtida beteende.


  7. Om det du gör inte fungerar – gör något annat


  En av de starkaste instinkter en människa har är att göra vad som är naturligt och vad hon vant sig vid. Det är denna grundinstinkt som gör det så svårt för oss att lära oss något nytt. När saker inte fungerar – fortsätter de flesta människor att göra som de har gjort fast oftast mer intensivt.


  Du har säkert iakttagit en fluga som på sommaren flugit vilse och hamnat inomhus. Envist kämpar den genom att ta sats mot fönstret om och om igen med samma resultat. Helt ovetande om att lite längre fram finns det ett öppnat fönster som leder till friheten. Envist fortsätter den ta sats och flyger med full kraft in i fönsterrutan, det är därför du hittar så många döda flugor på fönsterbrädorna. Du behöver inte göra samma misstag. Det är ingen mening att du prövar samma metod eller strategi om och om igen om det leder till ett resultat som inte för dig närmre ditt mål.


  Kom ihåg att dina begränsningar inte ligger i territoriet, utan i din karta. Om du vill ha samma resultat – fortsätt på samma väg. Om du vill något annat – gör något annat.


  Att utforska varför du inte kommer dit du ville, kommer inte att hjälpa dig. Det spelar ingen roll hur många varför och därför du kommer upp med. Du fortsätter ändå längs samma gamla hjulspår. Om en väg inte fungerar, riskera inte besvikelse genom att göra samma misstag om och om igen.


  I min första bok Servicemanual till ett bättre liv gjorde jag klart att skillnaden mellan vad människor producerar är var de har gjort annorlunda än andra i samma situation.


  8. Är det praktiskt användbart?


  Från ICET och Dr George Philips hämtar vi upp detta synnerligen användbara och enkla antagande. Det påminner om AA:s devis att inte känna sig förorättad.


  Vad du än känner eller tänker fråga dig själv: ”Är det praktiskt användbart och på vilket sätt hjälper det här mig nu?”


  9. Det finns ett samband mellan kropp och psyke


  Varje sinnestillstånd i hjärnan skapar en representation i kroppen. Fundera bara på hur du känner dig fysiskt när du upplever glädje? Hur känner du dig fysiskt när du upplever besvikelse? Hur skiljer de sig åt? När du är glad känner du dig förmodligen upprymd och lätt i kroppen, hållningen är annorlunda och du har en ökad energinivå. När du däremot är besviken är det troligt att du känner dig tyngd och att du har mindre energi.


  Om t ex stress fortlöper alltför länge utan återhämtning och man upplever påfrestningar som inte kan bemästras blir följden att hälsan drabbas. Det kan visa sig i form av olika symtom. Ofta upplever man såväl psykiska som fysiska symtom. Det kan röra sig om spända axlar, ont i ryggen, störd sömn, ökad irritabilitet och oro med mera. Det innebär att psykisk press kan ge sig till känna i kroppen. Det innebär att den visar sig i form av olika fysiska symtom. Under senare år har man mer och mer fått upp ögonen för att kropp och själ hänger ihop och det forskas mer kring psykosomatiska sjukdomar.


  Man brukar säga att en psykosomatisk sjukdom är en kroppslig sjukdom och orsakas av olika psykiska faktorer. Både magsår och högt blodtryck är klassiska stressjukdomar. En del anser att de flesta sjukdomar och åkommor är av psykosomatisk karaktär och det är nog sannolikt eftersom kropp och själ hänger ihop.


  10. Det är handling som räknas


  När vi arbetar med klienter är vi inte intresserade av alla deras goda intentioner, utan vad de skall göra för att lösa sina problem. En del människor väljer att läsa horoskop för att någon skall tala om för dem vad som skall hända istället för att skapa sin egen verklighet. Vad vi vill se är resultat. Det spelar ingen roll hur goda intentioner du har, det är handling som räknas. Det är handlingar som sätter dina planer i verket.


  Fundera på hur du skulle uppleva följande scenario. Du har varit inlagd på sjukhus och har just kommit hem när någon säger, ”Jag tänkte jättemycket på dig och jag kände för dig och det kändes i min mage den dagen du skulle opereras”. Vederbörande var dock aldrig och besökte dig. Hur mycket var hans tanke värd när han inte gick till handling? Världen bryr sig inte om tankar eller känslor så länge de inte leder till handling.


  Världen är full med offer som sitter och känner en massa, men det kommer inte att hjälpa dem. Livet du har nu är det som du lever, i vart fall i den här världen, då hjälper det om du,  • Tänker i handling  • Förväntar dig handling  • Handlar


  11. Du skapar det du fruktar


  Många gånger skapar vi omedvetet det vi fruktar. Vi gör detta för att vår hjärna både medvetet och omedvetet skapar filter, som automatiskt hjälper oss att se det vi vill och förväntar oss att se. Dessa filter är varken bra eller dåliga. De bara finns där. Alla människor har dessa filter. Du kan jämföra det med en kamera. Om du har hållit i en kamera, vet du att man inte kan få skärpa på skogen långt borta och samtidigt ta en bra bild av en skalbagge på nära håll. Precis på samma sätt fungerar dina filter. De väljer ut för dig vad du redan ”bestämt” dig för att se. Dessa filter leder sedan till att du ”hjälper” eller ”stjälper” dig själv genom att sortera bort alla nya tankar som inte passar in.


  Nedan följer ett exempel,
  En kvinna har tidigare levt i en relation, där hon blivit bedragen flera gånger. När hon nu träffar en ny man, är hon hela tiden på sin vakt eftersom hon helt enkelt inte litar på honom. ”Hon vet ju hur män beter sig.” Hon börjar kontrollera honom alltmer, fråga vad han gjort på kontoret, kolla i hans väska osv. Till slut blir mannen så trött att han lämnar henne. Han känner inte att de tillsammans kan bygga en kärleksfull relation när hans partner inte litar på honom. Han lämnar henne och kvinnan kan nu säga till sig själv: ”Vad var det jag sa, alla män är likadana.” Genom sitt beteende har hon skapat det hon fruktar!


  För att kunna leva ett behagligt och hälsosamt liv är det naturligtvis viktigt att lära känna sina egna filter och mönster. Våra negativa filter hämtar alltid inspiration ur det som har hänt oss och guidas ofta av våra rädslor. Detta beteende påminner lite om att köra en bil framåt på en väg och inte se på den vackra vägen framför oss. Istället är vi hela tiden fullt upptagna av att titta i backspegeln hur dålig vägen var bakom och rätt som det är kör vi kanske i diket. Det är därför viktigt att hela tiden vara vaksam på sina filter så att du inte vilseleder dig själv.


  12. Tänk inte på en Rosa Elefant


  Låt oss börja med att fråga oss hur vi representerar ordet inte. När du tänker på följande var uppmärksam hur du noterar ordet inte.


  ”Tänk inte på en grön bil som kör ner för en röd väg.”
  ”Ormen jagar inte hönsen.”


  Hur gör du för att negligera en representation och göra så att den inte existerar i din hjärna? Hur gör du för att det skall försvinna?


  Vad människor gör är att de först ser det som inte skall hända för att sedan sluta tänka på det. Du kanske kan dra dig till minnes hur du tänkt då du gått på en diet? Jag får inte äta fett nu, jag får inte äta pizza osv. Om du är normalt funtad kommer din hjärna kontinuerligt att tänka på det som den inte får göra. Ju mer du tänker på att du inte får äta chips desto mer kommer du att tänka på chips och vips så måste du ha chips. Om du fokuserar på att du inte får äta fett och kalorier hela dagarna kommer du att få det. Du blir helt enkelt fetare eftersom din hjärna kontinuerligt tänker på de förbjudna kalorierna och du äter förmodligen mer också. Genom att tänka rätt kommer du hjälpa din hjärna att fokusera på det som är viktigt för dig. När du gör det kommer din kropp automatiskt att följa din hjärna.


  Var uppmärksam på att negationer finns bara i språket. De existerar inte i verkligheten.


  13. En svala gör ingen sommar


  Vi har talat lite om förhållandet till misslyckanden, men här gör vi det utifrån ett annat perspektiv. Inse att det är mänskligt att du ibland inte lever upp till dina mål. Du är trots allt en människa och ingen maskin. När du vill uppnå något så är inte det viktiga huruvida du ibland inte orkar hålla dig till din plan. Vad som är viktigt är ditt förhållande till dina eventuella misstag. Ett enstaka avsteg från planen äventyrar inte ditt program. Det är när du använder avsteget som ursäkt för att helt kassera din målsättning som du skapar dina problem. Vad du måste lära dig är att ett misstag inte äventyrar din målsättning. Det finns en sekvens på engelska som väl symboliserar vårt förhållande till misstag. Här som exempel vid viktminskning.


  Lapsebetyder ett litet misstag att du t ex tar en kaka av misstag.


  Relapsedet är ett återkommande misstag d v s du har missat träningen 3 ggr.


  Collapsedu slutar träna helt och hållet och suget tar över.


  Det är lätt att tro att allt brakar samman men det finns inget som säger att det är så. Kom ihåg att du alltid har olika val. Du har valmöjligheter hur du väljer att tänka och sedan hur du går till handling. Därför är det bra om du för anteckningar över dina eventuella misstag. Du kommer då lättare kunna undvika situationer där du har svårt att motstå något eller har svårt att hålla det du förutsatt dig.


  Det är inte misstagen i sig som gör skadan utan det är ditt sätt att tänka över det som har hänt som skapar dina problem.


  14. Spela spelet


  Människor som har en kinestetisk (känslomässig) profil har en tendens att fastna i sådant som de inte kan göra något åt. Energi binds härigenom och leder till att man försummar sådant, som man skulle kunna göra något åt.


  Vi sorterar problem i följande kategorier:


  1. Direkt kontroll(Problem som går att göra något åt genom att ändra beteende)


  2. Indirekt kontroll(Problem som har att göra med andra människors beteende)


  3. Obefintlig kontroll(Problem som vi inte kan göra något åt, som t ex vårt förflutna eller omständigheterna i omvärlden)


  Problem som klienter har direkt kontroll över, kan bearbetas genom att vi arbetar med deras vanor och ger hemuppgifter. Problem som klienten har indirekt kontroll över, löser vi genom att hjälpa honom/henne att hitta nya strategier. Problem som de har obefintlig kontroll över, kräver att de accepterar problemen och lär sig leva med dem – även om de inte tycker om det. På så sätt hindrar de dessa problem från att få kontroll över sig. Att ändra våra beteenden, vanor och vårt sätt att se på problem ligger innanför vår inflytandecirkel.


  De flesta människor som kommer till mig för att få hjälp med olika problem tror ofta, att de kan kontrollera en människa eller en situation. Men kom ihåg att du bara är 50% i en relation. Du kan inte ta ansvar för att din pappa saknade resurser att ge dig det du behövde eller att din mamma drack. Du kan bara ta ansvar för din situation idag och välja hur du ska reagera utifrån det.


  15. Skillnaden som gör skillnaden


  Den här rubriken hämtar vi från den store tänkaren Gregory Bateson som var den som först introducerade frasen, ”The differens that makes the difference”. Många gånger möter vi klienter som tror att de måste göra omvälvande förändringar för att komma till rätta med sina problem. Vad du måste lära dig är att värdesätta små förändringar. Om du försöker ändra alla dina ovanor på en gång är du snart tillbaka i dina gamla mönster. Det är som upplagt för att misslyckas. Så när du förändrar något så se till om du får en förändring i resultatet. Du kan göra hur många förändringar som helst men de är helt meningslösa om de inte gör skillnad det vill säga ger dig ett annat resultat än det du har idag.


  16. Jämförelsenoja


  När vi lever våra liv är det naturligt att relatera till omvärlden omkring oss. Redan tidigt lär vi oss att jämföra oss med andra. Vem är snabbast i klassen? Vem har längst hår? Vem har den finaste cykeln? Sonja Lyubomirsky berättar i sin bok ”Varför är vissa människor gladare en andra” att olyckliga människor jämför sig mycket mer än lyckliga. Under mina år som terapeut där jag haft 1000-tals klienter kan jag bara bekräfta hennes teorier. Det är tydligt att personer som inte ägnar sig åt social jämförelse mår mycket bättre. Jag minns en underbar klient jag hade för några år sedan. En kille i 45-årsåldern som var forskare på ett laboratorium.


  Klienten:Jag vet inte om jag kan med och berätta det här, du kommer att tycka jag är löjlig.


  Terapeut:Jag tvivlar på det jag har hört det mesta.


  Klienten:Förra nyårsaftonen så var jag på en fest i lägenhet med ca 20 goda vänner. Allt var trevligt tills mitt x ringde och berättade att hon var på en stor nyårsbal med ett par hundra personer. Då blev jag fruktansvärt sur och tyckte allt kändes meningslöst. Som tur var ringde en annan kompis strax efter och berättade att han satt hemma hos sina föräldrar det räddade kvällen. Varför tänker jag så här? Det är ju sjukt!


  Det krävs en enorm styrka för att våga vara så öppen som denne klienten var.


  Vad vi måste lära oss är att ev ”misslyckande” alltid är relaterat till tid. Om du misslyckas i en tennismatch betyder inte det att du är en misslyckad tennisspelare. Det betyder bara att den 14 januari 2004 så gick inte den matchen som du önskade. När det gäller våra personliga matcher vi utkämpar i livet fungerar det lite annorlunda. De flesta människor som sätter upp målsättningar har en tendens att fokusera på det som de inte har. Om du kontinuerligt fokuserar på hur långt ifrån ditt mål du är så kommer du bara att göra allting mycket jobbigare för dig. Det beror på att det omedvetna många gånger automatiskt upplever problemen större än vad de är. Om du istället fokuserar på vilka framsteg du gjort sedan du bestämde dig för att tag i dina problem, om du fokuserar på hur mycket bättre du är från föregående dag, kommer du föda din hjärna med positiva signaler, som gör det ännu lättare för dig att förändras.


  Frågor du kan använda dig av när jämförelsenojan griper tag i dig,


  ·Hur har jag kommit fram till att det här är så viktigt?
  ·Vad handlar det om egentligen?
  ·Varför kan jag inte vara nöjd med det jag har?
  ·Om jag nu får det jag vill kommer jag bli lyckligare då?


  17. Du lär människor hur de skall behandla dig


  Det är inte helt ovanligt att en del gör våld på sig själva genom att inte sätta tydliga gränser. Dr Phil talar om att vi lär människor hur de behandlar oss. Generellt lär sig människor genom den feedback de får och feedback är något du ger till människor omkring dig både medvetet och omedvetet.


  När dina gränser inte är tydliga så kommer de människorna som är omkring dig att fortsätta att pressa på och göra övertramp till dess att du sätter ner foten. Varje relation definieras därmed med av de inblandades beteenden. Detta sker antingen genom att du belönar dem eller att du passivt tillåter dem fortsätta sitt negativa beteende.


  Jag arbetade under år 2000 i ett stort företag med en förändringsprocess. En av avdelningarna upplevde en massa friktion. En av sekreterarna kände sig mobbad av sina arbetskamrater. När vi satt ner alla i grupp – cirka tio personer – så berättade hon kort vad hon kände. Hon berättade då, att hon känt sig mobbad under nästa 10 år. När jag frågade, om hon berättat hur hon känt för de andra, svarade hon nej. Spontant svarade jag, ”Då har du heller ingen rätt att känna dig förorättad”. Processen fortsatte och vi diskuterade vad de andra hade gjort. På kvällen fick jag lite dåligt samvete för den mobbade tjejen och tänkte, att jag kanske varit för hård mot henne. Samma kväll kom hon fram till mig och tackade. Jag försökte hålla masken och frågade varför hon tackade. Hon tyckte, att hon fått chansen att säga vad hon kände och berättade, att klumpen hon haft i magen i 10 år nu var borta.


  Det är inte säkert att du får det som du behöver genom att ge uttryck för det du känner, men du kommer må oändligt mycket bättre genom att stå upp för dig själv. Om du inte står upp för dig själv innebär det att de runt omkring dig kommer att flytta fram gränserna till du säger stopp. Det spelar ingen roll vilken typ av relation det handlar om. Din partner/vän/arbetskamrat kommer alltid att agera utifrån hur du agerar.


  Jag säger inte att det alltid är lätt att bryta gamla mönster. När jag arbetar med enskilda klienter som står i begrepp att göra stora förändringar med sig själva kan det vara lämpligt att de förvarnar sin partner. Ska de gå ner i vikt så kanske de säger att, Om 2 månader kommer jag att fokusera mer på min viktminskning. Det i sin tur kommer att medföra att jag inte alltid är hemma när du kommer hem. Jag har tänkt träna tisdag och torsdag så de dagarna får du göra mat själv. 18. Du är inte vad du gör


  Ett av de största misstagen som vanliga människor gör är att de identifierar sig med vad de gör. Vi agerar och uttrycker oss genom det vi gör, men det innebär inte att vi är det vi gör. Det finns inget beteende som helt och fullt beskriver oss som individer. När jag säger att jag är POWERTHIKING- terapeut så är inte det allt jag är. Jag är och också författare till ett flertal böcker. Utöver det är jag också en vän och kock etc.


  Jag arbetade med en klient som hade identifierat sig väldigt starkt med sin vikt och inte upplevde att hon var något annat en sin övervikt.


  Terapeut:Är det allt du är?


  Klient:Nej men jag är väldigt fet.


  Terapeut:Utöver att du är fet och överviktig, vad är du mer?


  Klient:Jag är mamma till två barn.


  Terapeut:Utöver det faktum att du är kvinna och överviktig, vad är du mer?


  Klienten:Jag är (lång paus) konstnärlig.


  Terapeut:Och vad är du utöver det att du är tjock överviktig och mamma och konstnärlig. Har du några tankar eller känslor.


  Klienten:Jag är en känslig person.


  Terapeut:Vad är du mer än det du redan nämnt.


  Klienten:jag är omtänksam person


  Terapeut:På vilket hjälper det dina barn att du identifierar dig med som överviktig istället för att identifiera dig som en omtänksam och känslig mamma?


  Klient:(En lång paus där man kan se hur hon funderar) Jag förstår vad du menar .


  Om du säger, jag är fet, jag är ful, jag är äcklig, så förlägger du både medvetet och omedvetet enskilda beteende eller egenskaper på din identitet. Genom den enkla övningen ovan lyckades klienten få en mycket bättre förståelse för att hon är mycket mer än överviktig. Kom ihåg att du inte är vad du gör, lika lite som du är det du känner. Du är mycket mer än så.


  19 . Det viktiga med all kommunikation är hur det landar


  Det spelar ingen roll vad du skall åstadkomma för i alla lägen måste du kommunicera. Det är inte ovanligt när vi lider brist på självaktning att vi inte vågar stå på oss och säga vad vi verkligen känner. Du har tidigare lärt dig, att om ett beteende inte fungerar effektivt så bör du försöka göra något annat tills dess du uppnår ditt mål. När du tillåter den här strategin att integreras i din attityd så kommer du upptäcka att allt går mycket lättare. På en gång förändras din kommunikation, både verbalt och icke verbalt (kroppsspråk). Hur vår motpart reagerar visar på något sätt hur det vi sagt landat. Det ger oss möjligheten att justera vår kommunikation om inte motparten har förstått vad vi säger första gången.


  Exempel
  Det är ganska vanligt att man när man exempelvis skall berätta att man känner sig sårad att man inte lägger någon tyngd och kraft bakom orden. Istället kanske man ler och skrattar samtidigt som man säger att man är besviken. Hur troligt är det då att ens motpart kommer att förstå vad man vill ha sagt fullt ut?


  På samma sätt som det är viktigt att du noterar hur du säger saker så är det viktigt att du noterar vad du får för respons för att se effektiviteten i din kommunikation.


  20. Människor är inte trasiga. De fungerar perfekt.


  En av de grundförutsättningar vi arbetar med handlar om att de flesta människor har alla de resurser som krävs för att få sitt liv att fungera ännu bättre. Geniet Dr Richard Bandler brukar skämtsamt säga att det aldrig är för sent att ha en bra barndom och vi kan inte göra annat en att hålla med. Så länge du har ett någorlunda intakt neurologi har du alltid möjlighet att välja bättre alternativ. Vad POWERTHINKING vill lära dig är hur du utnyttjar din fulla potential.


  Övning


  Sök upp en speciell plats, där du kan vara för dig själv.


  Avsätt 20 –30 minuter


  1.Skriv ner alla grundantaganden på 20 olika A4 papper. Placera dessa på golvet framför dig i en cirkel på 360 grader ca 50 - 75 cm runt om dig.


  2.Gör också en plats, där du står i mitten typ brännbollsplatta


  3.Fundera nu på ett problem. Ta ett enkelt problem först


  4.Gradera hur du känner inför problemet idag från 1-10 där 10 är värst.


  5.Ta sedan ett steg framåt åt vänster till A4 papperet med ”Kartan är inte territoriet”. Fundera på vilket nya idéer du kan få, när du belyser ditt problem genom grundantagande nr 1. Stanna kvar 2-5 minuter. Gå nu igenom antagande 1 stanna och reflektera


  6.Ta nu ett nytt steg framåt till antagande nr 2: ”Vad är den positiva intentionen bakom ditt beteende?” Upprepa proceduren från pkt 5


  7.Gå tillbaka till ursprungsläget. Vila en minut. Fortsätt med antagande 3 osv tills alla 10 är avklarade.


  8.När du är klar med alla antagandena gå tillbaka till ursprungsplatsen. Fundera nu på ditt ursprungsproblem igen. Ser du på det på samma sätt? Låter det lika förskräckligt? Känns det annorlunda?


  9.Gradera problemet igen. Är det samma siffra lägre eller högre?


  10.Vilka nya tankar och föreställningar kan du sätta upp för dig själv nu och i framtiden.


  Gör en sammanfattning av vad du lärt dig.
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________


  Översätt nu dessa lärdomar till aktiva handlingar.


  Vad kan du göra nu?
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________


  Förslag på fördjupningslitteratur


  Introduktion till NLP ISBN 9188410994


  De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör ISBN 912707143


  Session 02 POWERTHINKING


  Kommunikation


  I den här sessionen lär du dig  • Att upptäcka nya saker i människors kommunikation.

  • Att inse, att det finns verktyg för att förbättra din kommunikation.

  • Vad predikat är


  Föreläsare Jonas Gåde
  Längd 3 timmar
  Form Föreläsning


  I det här föreläsningen får du ta del av en serie tekniker, som hjälper dig att kommunicera ännu mer effektivt och skapa bättre relationer.


  Innan vi fördjupar oss i de olika teknikerna att kommunicera, så låt oss se på vad som ligger bakom vår kommunikation. Du vet redan, att människor har olika bakgrund och olika förmågor och därmed upplever världen helt olika. Vi lever så att säga utifrån vår egen karta och inte ifrån själva verkligheten. Vi väljer också att ta in verkligheten via våra sinnesorgan. Det innebär, att när vi kommunicerar med andra, så förmedlar vi bara vår egen inre representation – dvs. vår karta. Som du säkert redan förstått, kommer vår bakgrund också att ge sig till känna i vårt sätt att uttrycka oss.


  Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:


  · Ord 7 %


  · Röst 38 %


  · Kroppsspråk 55 %


  Jag ställer mig tveksam till att dessa siffror är särskilt exakta men oavsett siffrornas exakthet så ligger det mycket i att den icke-verbala kommunikationen påverkar oss starkt. Dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation då du med din omgivning också kommunicerar på ett omedvetet plan. Även när du inte kommunicerar och har munnen stängd, så kommunicerar du, men icke-verbalt. En stor del av denna icke-verbala information skapas i vår inre representation, väldigt långt bortom vårt medvetna sinne. Du minns säkert att din hjärna vill ha så lite arbete som möjligt varför det är helt naturligt, att du tar emot viss information med ditt undermedvetna. Det är inte bara med hörseln, som du tar emot olika budskap.


  När den omedvetna kommunikationen fungerar bra, uppstår någonting vi kallar rapport. Begreppet rapport (uttalas rapå´) kommer från franskan och betyder "föra tillbaka". Man skulle kunna beskriva rapport som den ogripbara känsla som uppstår, när vi upplever någon av följande känslor – trygghet, tröst, öppenhet, harmoni och samstämmighet – tillsammans med vår samtalspartner.


  Det finns många olika sätt att skapa rapport. Innan vi fördjupar oss i det, så låt oss titta på några faktorer som kännetecknar god kommunikation.  • Du har ett klart preciserat resultat – du vet vad du vill.  • Du har flexibilitet att kunna ändra din kommunikation – rapport.  • Du har bra känsla för att kalibrera (läsa av). Du vet hur din kommunikation landar.


  1. Veta vad vi vill


  När vi vill skapa en positiv relation och god kommunikation finns det inget som är viktigare än att vara tydlig. Klarhet har ett enormt inflytande över hur effektiv vår kommunikation är. Det beror på att otydlighet omedvetet väcker känslor av att inte ha kontroll, vilket skapar otrygghet. Genom att klargöra vad du vill och vad du förväntar dig av andra, kan du fokusera på hur du ska kunna få det du vill ha. Om du inte vet vart du är på väg, så kommer du förmodligen att hamna någon annanstans än var du hade tänkt dig.


  2. Rapport


  De två enklaste sätten att skapa rapport är genom gester, kroppshållning och andning vilket är saker som utgör en stor del av vår existens som människor. Allt detta har utvecklats under vår uppväxt och bär med spår av vad vi varit med om. Vår fysiska och psykologiska historia visar sig på detta sätt och är också kopplat till vårt interna sinnestillstånd. När du blir arg, kommer t ex din andning att förändras samtidigt som färgen i ditt ansikte blir blekare.


  Ett av de snabbaste sätten att skapa rapport är att matcha den andra personens kroppshållning, gester o s v. På en omedveten nivå kommer den andra personen att känna igen beteendet och förstå att din kommunikation är viktig. De flesta människor har inga svårigheter med att komma i rapport. Det är något som är naturligt för oss, men vi kan bli ännu bättre.


  Du har säkert själv upplevt känslan av rapport när allt stämmer perfekt mellan dig och en annan person. Du har säkert också lagt märke till ett förälskat par på en restaurang, när de konverserar med varandra. När de är i rapport, så använder de sig av samma kroppsspråk. De verkar ha mycket mer ögonkontakt och även samma ansiktsuttryck. Många människor blir förvånade över hur kraftfullt rapport verkar och undrar varför de inte har lärt sig det här tidigare.


  Det som skapar känslan av samhörighet är att mottagaren får besked om att du mottagit hans meddelande. Att eftersträva rapport innebär inte att du behöver hålla med din motpart i sak. Dina 7 % ord kan gå stick i stäv medan dina övriga 93 % – din kropp och dina gester – som eftersträvar rapport.


  Matchning- Missmatchning


  Det är viktigt att matcha med respekt. För lite matchning gör att ditt beteende inte känns igen och för mycket matchning kan se ut som om du härmar någon med flit. Rapport är en delikat dans. Du ”bjuder” upp utan att din partner märker det!


  Alternativ matchning


  När det är olämpligt att matcha större rörelser – som att veva på armarna – kan man göra en alternativ matchning. Det innebär att man gör en liknande fast mindre rörelse där man exempelvis rör på fingrarna istället för på armarna.


  Spegling


  Skickliga kommunikatörer använder sig av mönstret att först "följa" någon (hålla med, göra samma sak) för att därefter leda personen i andra resurstillstånd som t.ex. att bli mer kreativ eller motiverad etc.


  Röst


  Rösten utgör hela 38 % av vår kommunikation. Vi vet alla vilken skillnad det gör hur vi uttrycker oss. Rösten styrs i sin tur av våra känslor. Om vi är arga, kommer vår röst troligtvis bli högre än normalt. Om vi blir ledsna, tenderar vår röst att låta liten och långsammare än normalt.


  Vårt språk påverkas hela tiden av våra känslor. Olika tonlägen och tonfall betyder mycket när vi vill skapa rapport. Ordet ”ja” kan uttalas så att det uppfattas som ett entusiastiskt ”ja”, ”kanske” eller ett ”nej”.


Working...
X