Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kursmatrial Confex 6/5

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Kursmatrial Confex 6/5

  Kärlekens Byggstenar

  Hur gör man då för att skapa en hälsosam relation i dagens hektiska samhälle?

  Jag läste nyligen en undersökning från (Office of national statistics) i England, där man studerade hur lång tid par spenderade med varandra en typisk vecka. Efter att ha räknat bort arbete, sömn och tv-tittande var det inte så mycket kvar. Många par blev chockade av svaret som visade sig vara tre och en halv timma per vecka!

  Från ensamhet till synlighet

  Det första du måste göra är att försöka förstå vilka psykologiska behov som sätter igång sökandet efter kärleken. Alla har behov av att bli sedda, uppskattade, att få omtanke, beröring och att bli älskade. Vad som gör kärleken svår är inte bara våra outtalade behov, utan alla våra motsägelsefulla förväntningar som vi aldrig lyckas kommunicera.

  Låt oss börja från början. Det är idag allmänt accepterat att våra föräldrar påverkar oss genetiskt. Det gör miljön vi växer upp i också. När två människor attraheras av varandra, blir synligheten en självklar ingrediens. Den starkaste graden av synlighet upplever vi när vi går in i en nära relation. När emotionellt intelligenta relationer uppstår är det inte för att par är smartare eller rikare, utan för att de använder sig av kärlekens byggstenar på ett dynamiskt och hälsosamt sätt. Det gör att negativa tankar och känslor hålls borta.

  Vad är det då vi värdesätter som denna synlighet framkallar?

  Jag kom att reflektera över den intressanta fråga tack vare K. Efter att ha funderat lite noggrannare insåg jag att jag dolt en massa känslor och behov i mina tidigare relationer. Det var först i sällskap med K som jag kände mig tillräckligt trygg för att kunna tillåta mig själv att visa fullt ut vem jag var. Det i sin tur berodde på att K var så öppen och ärlig med vad hon kände. Så egentligen speglade K något i mig, som jag hade svårt att komma i kontakt med inom mig själv. Jag kom att tycka mer om mig själv när jag var med henne.

  Under förälskelsen gör vi vår partner synlig genom att utforska och lära känna den andre, samtidigt som vi omedvetet tillfredställer några av nedanstående behov.

  Nedan finner du några av de ingredienser som K omedvetet använde sig av .

  Låt oss nu titta närmare på förälskelsen, där liknande former av synlighet förekommer. Under förälskelsen gör vi vår partner synlig genom att utforska och lära känna denne, samtidigt som vi omedvetet tillfredsställer några av nedanstående behov.

  Kärlekens byggstenar


  ·Uppskattning

  ·Uppmärksamhet

  ·Beröring

  ·Omtanke

  ·Lojalitet

  ·Respekt

  ·Humor

  ·Trygghet


  Uppskattningbetyder helt enkelt att vi visar att vi värdesätter vår partner och våra medmänniskor. Detta kan göras genom både ord eller handling. Men visas självklart bäst genom både och!

  Uppmärksamhet betyder att vi är helt närvarande tillsammans med vår partner, istället för att distraheras av andra tankar som pockar på vår uppmärksamhet.
  Många gånger räcker det med att vi lyssnar ordentligt så att vår partner känner att ingenting är viktigare, än det han/hon säger just nu.Forskning har visat att kvinnor som får prata om sina problem lugnar ner sig betydligt snabbare än kvinnor som inte får den möjligheten.
  När kvinnor talar med andra kvinnor möter de upp varandra känslomässigt på ett helt annat sätt. Det gör de genom att visa sin sårbarhet. Ofta får man medhåll från sin väninna som delar med sig av liknade erfarenheter. Det kan vara obehagligt för en man att prata om känslor på samma sätt som en kvinna gör när hon känner sig olycklig.

  Kvinnan undrar varför inte mannen hon lever med kan möta upp på samma sätt. Jag försökte möta upp K ett par dagar innan mensen, det gick inte så bra.

  ”Jag hatar mitt djävla jobb.” Sa hon plötsligt när vi satt och fikade.
  ”Jo, jag kan förstå det.” Svarade jag i ett försök att trösta.
  Var inte så djävla förstående!” Fick jag då till svar.

  Jag brukar sällan bli svarslös, men nu satt jag bara där mållös. Det är i sådana lägen jag önskar att K hade en teleprompter i pannan så att jag kunde läsa innantill vad jag skulle säga.

  Beröringvisar man genom att röra vid någon kärleksfullt. Det kan ske på många olika sätt. Beröring är ett mycket kraftfullt sätt att visa att man bryr sig. Huden är vårt största sinnesorgan. I huden finns receptorer för beröring, tryck, vibrationer, smärta, kyla och värme. När du rör vid din partner aktiveras dina receptorer som i sin tur är förbundna med hjärnan via våra nervbanor. Genom att beröra din partner kan du få fantastiska resultat! Vi vet idag från forskning att om man ger ett par råttor oxytocin, kommer detta par att stanna kvar vid varandra. Om man blockerar oxytocinet kommer de att sluta att bry sig. Denna substans verkar också influera mänskliga vuxenrelationer. Bara en sådan enkel sak som att beröra varandra kan medföra att vi producerar oxytocin. Det finns bevis som säger att höga nivåer av oxytocin får dig att känna dig lugn. Oxytocin har därför ibland kallats kärleksdrogen.
  Tänk på att beröring inte bara handlar om att ta på varandra när man är naken, utan något så enkelt som att hålla varandra i handen när man åker bil, eller att ge din partner fotmassage.

  Omtankebetyder att jag möter upp min partners behov för att jag bryr mig om honom/henne.Jag hämtar en filt till min partner, för att solen går i moln och hon kan börja frysa på balkongen.
  Vid ett tillfälle i början av Jens och Saras relation, satt de på en uteservering och småpratade. Sara nämnde i förbifarten att hon var laktosintolerant. En månad senare bjöd Jens Sara på middag hemma hos honom. Efter att ha avnjutit en underbar lammgryta med linser dukade han undan. ”Det blir efterträtt också - glass med jordgubbar”. Sara skulle precis säga att hon inte kunde äta glass då Jens avbröt henne, ”Jag har köpt laktosfri glass till dig”. För att vara på den säkra sidan hade han även köpt en helt mjölkfri glass gjord på soyamjölk. Vilket minne du har Jag har fotografiskt minne sa han
  Har du? frågar hon förvånat.
  Det har alla människor Så du menar att jag att jag har fotografiskt minne också. Ja det har du. Det är bara det att du inte har någon film i.
  Lojalitet innebär att vår partner kan lita på det vi säger, att vi inte bryter avtal. Du säger att du skall hämta barnen på dagis, men i sista stund ändrar du dig. Du kan aldrig lita på honom/henne - ständigt nya besked eller inga besked alls.

  Respektbetyder att du inte kränker din partner, att din partner kan känna att han/hon kan vara sig själv till 100 % tillsammans med dig. Om man inte blir respekterad under dagen är det svårt att känna glädje på kvällen när man träffar sin partner. Det är omöjligt att prata om ett problem på ett konstruktivt sätt när din partner inte respekterar dig. Om du känner dig trygg med din partner och vet att han/hon respekterar dig, kan du enkelt öppna upp och visa din sårbarhet. Efterhand som du återvänder till det här djupet i kommunikationen, kommer känslan av tillit växa och det blir lättare att notera när något dyker upp som inte känns bra.
  Jag arbetade med ett par där kvinnan berättade att mannen ganska ofta, när de var bortbjudna, kunde berömma vännens hustru för maten och sedan vända sig till sin vän och säga: ”Du är en lycklig man som har en sådan duktig hustru. Tänk om min hustru kunde laga så här god mat.” Sedan kunde han vända sig mot henne och säga: ”Ta receptet nu, så kanske jag kan få lika gott bröd som serverats här i kväll.”

  Något som jag aldrig har förstått när det gäller relationer är att människor sällan är elaka mot främlingar. Jag menar att ingen skulle komma på idén att skälla ut grannen för att det ligger några brödsmulor kvar på bordet efter att han tagit en smörgås. Men om du älskar någon – ja, då är det fritt fram. Då kan man skälla ut vederbörande efter noter...

  Humor– Det kan verka märkligt men om du använder humor på rätt sätt, kan det vara ett bra sätt att lätta upp stämningen.
  Marie, Saras terapeut, är tillsammans med en kille som sitter i rullstol. Första gången de skulle ses hemma hos Marie var hon tvungen att rulla ner rullstolen för en halv våning ned för en trappa och blev lite osäker.
  Varpå hennes kille i rullstolen säger; ” Du behöver inte vara nervös. Det kan inte bli värre, jag har redan brutit nacken en gång.”

  En av de saker som både Jens och Sara uttryckte var en av de viktigaste gemensamma nämnarna i deras relation var deras sjuka humor.

  Underskatta inte vikten av humor i er relation!

  Komplettera

  Intimitet

  När Jens och Sara möttes första gången berättade Sara senare för honom. ”Jag vet inte varför jag berättade det där för dig… Det kändes bara rätt”. Jens fick senare veta av Sara att hon omedelbart känt en dragning till honom. Att de tyckte om varandra. Hon hade också känt den samstämmighet som Jens pratade om.

  Trygghet

  Många gånger hinner verkligheten ifatt oss och vi upptäcker att trots att det mesta är bra på ytan, känner vi att något saknas. Det beror på att vi saknar, som jag benämner det, emotionell trygghet.

  Emotionell trygghet är naturligtvis olika för olika individer - och olika individer har olika stort behov av denna form av trygghet. Har man inte fått emotionell trygghet, är det omöjligt att sakna det. Allt man upplever är att relationen känns tom, trots att allt verkar bra.
  I emotionell trygghet ingår följande ingredienser:
  • Att man blir lyssnad till
  • Att man blir förstådd
  • Att inte bli dömd
  • Att man kan vara sig själv
  • Att bli sedd för den man är
  • Att man kan visa sina känslor till 100 %
  Ju mer man är i kontakt med sina känslor som barn, desto lättare kommer man att kunna förstå andra och därmed öka sin emotionella intelligens. När vi arbetar med de nya verktygen, får vi vara vaksamma på att de nya ingredienserna kommer leda till en ny typ av problem, som jag valt att kalla lyckoångest. Den börjar redan under förälskelsen. Jag kommer att beskriva detta fenomen mer ingående längre fram i boken.
Working...
X