Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kursmatrial Stockholm 21/4

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Kursmatrial Stockholm 21/4

  Session 01
  POWERTHINKINGs 20 budord

  I den här sessionen lär du dig
  • Effektiva livsstrategier
  Föreläsare Jonas Gåde
  Längd 3 timmar
  Form Föreläsning
  Det första du måste göra är ganska lätt och kräver bara lite mod. Du måste överge alla gamla idéer om hur andra människor och omvärlden påverkar ditt liv. Arbeta med det enda som du verkligen har kontroll över – dig själv! Det här är inget som vi har hittat på. Det är gamla och nya livsvisdomar som vi sammanställt och gjort mer lättförklarliga.

  Dessa enkla men mycket kraftfulla antaganden är varken trosläror eller psykiska lagar. De är bara mycket effektiva verktyg som kommer att vara till stor hjälp när du gör förändringar med dig själv. Många människor som jag arbetar med säger att livet blev mycket enklare när de tog till sig dessa grundantaganden. De upplevde också att de hade större förståelse för andra människor.

  Nedan finner du några av de grundantaganden som utgör basen i terapin. En del har vi hämtat från NLP, andra från Dr Phillip C McGrawe eller Dr Steven Convey och några är våra egna.


  1. Kartan är inte verkligheten

  Det här påståendet utgår från att det inte finns någon objektiv verklighet. Världen vi ”opererar” i utgör bara vår egen personliga tolkning. Det beror på att vi filtrerar omvärlden genom våra fem sinnen, men det beror också på att vi bär med oss våra minnen, värderingar och föreställningar. Det är denna process som gör oss unika som människor.

  Den egna tolkningen av världen kan därför jämföras med en karta. Hur detaljerat vi än upplever verkligheten, så blir kartan bara en modell av den.

  Frasen, ”Kartan är inte territoriet”, myntades ursprungligen av den polske matematikern Alfred Korzpyski. Låt mig ge ett exempel; Föreställ dig att en person bestämmer sig för att åka på semester med bil till Italien. Det första den personen gör är att införskaffa en bilatlas för att leta upp den färdväg som passar bäst. Varje år fortsätter han eller hon att köra samma väg trots att det under åren tillkommit massvis med nya vägar. En dag bygger man en tunnel och en helt ny motorväg genom hela alperna. Alla som kör efter den gamla kartan kör naturligtvis den gamla vägen. De som hade skaffat sig nya kartor har en ny valmöjlighet, som sparar både tid och pengar. På samma sätt väljer en del människor att agera i verkligheten med gamla kartor.

  Du kanske inte är speciellt intresserad av att utmana dina personliga gränser eller att uppfylla dina drömmar. De flesta tror inte ens att det är möjligt att förändras. Jag vet inte hur du känner, men jag skulle finna det otroligt frustrerande om jag i efterhand fick klart för mig att det faktiskt varit möjligt att få ut ännu mer av livet!


  2. Det finns en positiv intention bakom varje handling

  Nästa grundprincip är att det alltid finns en positiv intention bakom allting vi gör. Om jag t.ex. skulle dricka alkohol innan varje föreläsning, så skulle jag inte göra detta för att skada min lever. Min positiva intention skulle vara att göra det för att bli mindre nervös.

  Genom att ta reda på den positiva intentionen bakom ditt agerande, ger du dig själv fler valmöjligheter och effektivare alternativ för att det du önskar ska uppnås. När vi tittar närmare på hur vi agerar i en del sammanhang, så är inte alltid vårt beteende förnuftigt. Det finns dock alltid ett syfte – hur fel tillvägagångssättet än är.

  Om du har problem med en människas beteende, kom ihåg att för den personen så är det just då den enda möjligheten – även om det verkar ologiskt utifrån alla andras perspektiv. Genom att försöka förstå vad den personen har för positiv intention, ökar också din förståelse och ödmjukhet, samtidigt som du kan komma upp med alternativa lösningar. Om du tycker det jag säger verkar konstigt kan du naturligtvis fortsätta att tro att dina och andras negativa beteende beror på en obotlig dumhet och inget annat.

  Du kanske säger till dig själv, ”Varför i hela friden gör jag det här, fan jag är en idiot att jag aldrig lär mig”. Du kanske upplever skuld när du gör de här sakerna. Du kan inte förändra ditt negativa beteende förrän du vet varför du gör det. Bara då är det möjligt att komma tillrätta med den underliggande problematiken. Att veta vad du ska göra är en sak, men att veta hur du skall göra det är en annan sak.

  Det kanske har gått så långt att ditt beteende är så automatiskt att du inte längre reflekterar över det du gör. Tro mig – det finns alltid någon form av payoff, annars skulle du inte göra det!

  Du kanske tänker att du är annorlunda, att du inte är kontrollerad av att få payoffs. Tyvärr, det är livets lag. Om du inte hittar dina payoffs, så innebär det bara att du inte tittat tillräckligt djupt.

  Du kanske inte är medveten om vilken form dina payoffs tar. Du kanske till och med föder payoffs som är direkt ohälsosamma. Du kanske bestraffar och förringar dig själv och spelar offer. Psykologiska vinster kan vara acceptans, beundran, känna sig älskad, osv.


  3. Du är ansvarig

  Ingen modell i världen kan hjälpa dig att exempelvis gå ner i vikt eller göra andra förändringar med dig själv. Du måste själv ta ett beslut och inse att du äger problemet.Att komma till insikt om varför du hamnat i den situationen som du är i, är naturligtvis en bra start, men det som räknas är att du gör någonting åt det. Om du vill lyckas så måste du börja med att vara ärlig med var ditt liv befinner sig idag. Gör du inte det så kommer det bara bli värre. Om du vägrar äga problemet så kommer du inte kunna lösa det. Så fort du har accepterat att problemetfinns och att det är du som äger det, blir det mycket svårare att inte göra något åt det. Då återstår bara att analysera var du befinner dig idag och vart du vill.

  Du har resurserna och kunskaperna som krävs för att göra de förändringar du vill göra. Det finns ingen diet eller magisk formel som kan ändra ditt liv. Du kan få goda råd från vänner eller från experter, men i slutändan kommer dina framgångar stå i direkt proportion till vilken förmåga du har att på ett ärligt sätt inse att ansvaret är ditt.


  4. Du kan bli bättre på att kommunicera

  Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:
  • Ord 7%
  • Röst 38%
  • Kroppsspråk 55%

  Även om dessa siffror inte är giltiga i alla sammanhang, så finns där något mycket intressant att ta fasta på. Dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation. Genom att bli bättre på att använda din röst och dina gester kan du förbättra din kommunikation avsevärt.

  Du kan också se på kommunikation som den process du använder dig av för att förstå den andra personens karta, eller för att uttrycka din egen karta. Därmed kan du förklara hur du har tolkat världen, dvs. hur din karta ser ut.

  Många av våra kommunikationsproblem uppstår för att vi uppfattar världen olika. Detta i sin tur framkallar olika känslor, tankar och beteenden som leder till en mängd konflikter, äktenskapsproblem, rasfördomar och krig.

  När vi tänker lite noggrannare på vad detta innebär, så är det inte så konstigt att vi skulle behöva lite mer mänsklighet och ömsesidig respekt. Ingen av oss kan ju hävda att vi känner till verkligheten - vi innehar bara vår egen unika subjektiva tolkning av den.


  5. Inga misslyckanden – bara feedback

  Personlig utveckling handlar om lärande, och om att våga göra misstag. Om ett beteende inte ger dig det önskade resultatet, får du ut information (feedback) som ger dig möjlighet att ändra ditt beteende.

  Feedback är varken bra eller dåligt. Det är bara information som kan hjälpa dig i riktning mot ditt mål. Det hjälper dig också att inte göra om samma misstag igen.

  ”Det största felet är inte att göra misstag, utan att inte lära sig av sina misstag”

  Om misstag inte existerade, skulle vi inte kunna gå vidare mot lyckade resultat. ”Misslyckande” är en nödvändig fas, som du måste gå igenom för att utvecklas. Feedback är frukost för människor som vill utvecklas.

  Robert Dilts berättar om en god vän han har som är uppfinnare. Han prövar mängder av saker som inte fungerar. En gång frågade Dilts honom hur han hanterade sina besvikelser när det inte fungerade. Han svarade, ”Jag inser bara att det är lösningen på ett annat problem”.  6. Att ha fler val är bättre än inget val alls

  Reaktionen jag en gång fick från en klient på detta var, ”Löjligt, ett val är perfekt för då slipper man tänka själv, två val leder till inre konflikter, tre val eller fler gör livet till ett helvete”.

  Jag vet inte hur det är med dig, men man skulle ju också kunna säga, ”Ett val är inget val, två val är bättre än ett, tre eller flera val ger oss frihet att börja uppnå vårtmål”. Sökandet efter alternativa vägar leder oss snabbare till vårt önskade resultat.

  Ofta har vi fler val än vi vill erkänna för oss själva. Du har lärt dig att du har valet att kunna ta hand om det som händer dig, som t.ex. misstag eller viktig information som gör att du ändrar ditt framtida beteende.


  7. Om det du gör inte fungerar – gör något annat

  En av de starkaste instinkter en människa har är att göra vad som är naturligt och vad hon vant sig vid. Det är denna grundinstinkt som gör det så svårt för oss att lära oss något nytt. När saker inte fungerar – fortsätter de flesta människor att göra som de har gjort fast oftast mer intensivt.

  Du har säkert iakttagit en fluga som på sommaren flugit vilse och hamnat inomhus. Envist kämpar den genom att ta sats mot fönstret om och om igen med samma resultat. Helt ovetande om att lite längre fram finns det ett öppnat fönster som leder till friheten. Envist fortsätter den ta sats och flyger med full kraft in i fönsterrutan, det är därför du hittar så många döda flugor på fönsterbrädorna. Du behöver inte göra samma misstag. Det är ingen mening att du prövar samma metod eller strategi om och om igen om det leder till ett resultat som inte för dig närmre ditt mål.

  Kom ihåg att dina begränsningar inte ligger i territoriet, utan i din karta. Om du vill ha samma resultat – fortsätt på samma väg. Om du vill något annat – gör något annat.

  Att utforska varför du inte kommer dit du ville, kommer inte att hjälpa dig. Det spelar ingen roll hur många varför och därför du kommer upp med. Du fortsätter ändå längs samma gamla hjulspår. Om en väg inte fungerar, riskera inte besvikelse genom att göra samma misstag om och om igen.

  I min första bok, Servicemanual till ett bättre liv, gjorde jag klart att skillnaden mellan vad människor producerar är vad de har gjort annorlunda än andra i samma situation.


  8. Är det praktiskt användbart?

  Från ICET och Dr George Philips hämtar vi upp detta synnerligen användbara och enkla antagande. Det påminner om AA:s devis att inte känna sig förorättad.

  Vad du än känner eller tänker, fråga dig själv; ”Är det praktiskt användbart och på vilket sätt hjälper det här mig nu”?


  9. Det finns ett samband mellan kropp och psyke

  Varje sinnestillstånd i hjärnan skapar en representation i kroppen. Fundera bara på hur du känner dig fysiskt när du upplever glädje? Hur känner du dig fysiskt när du upplever besvikelse? Hur skiljer de sig åt? När du är glad känner du dig förmodligen upprymd och lätt i kroppen, hållningen är annorlunda och du har en ökad energinivå. När du däremot är besviken är det troligt att du känner dig tyngd och att du har mindre energi.

  Om t.ex. stress fortlöper alltför länge utan återhämtning och man upplever påfrestningar som inte kan bemästras, blir följden att hälsan drabbas. Det kan visa sig i form av olika symtom. Ofta upplever man såväl psykiska som fysiska symtom. Det kan röra sig om spända axlar, ont i ryggen, störd sömn, ökad irritabilitet och oro med mera. Det innebär att psykisk press kan ge sig till känna i kroppen. Det innebär att den visar sig i form av olika fysiska symtom. Under senare år har man mer och mer fått upp ögonen för att kropp och själ hänger ihop och det forskas mer kring psykosomatiska sjukdomar.

  Man brukar säga att en psykosomatisk sjukdom är en kroppslig sjukdom och orsakas av olika psykiska faktorer. Både magsår och högt blodtryck är klassiska stressjukdomar. En del anser att de flesta sjukdomar och åkommor är av psykosomatisk karaktär och det är nog sannolikt eftersom kropp och själ hänger ihop.


  10. Det är handling som räknas

  När vi arbetar med klienter är vi inte intresserade av alla deras goda intentioner, utan vad de skall göra för att lösa sina problem. En del människor väljer att läsa horoskop för att någon skall tala om för dem vad som skall hända istället för att skapa sin egen verklighet. Vad vi vill se är resultat. Det spelar ingen roll hur goda intentioner du har, det är handling som räknas. Det är handlingar som sätter dina planer i verket.

  Fundera på hur du skulle uppleva följande scenario. Du har varit inlagd på sjukhus och har just kommit hem när någon säger, ”Jag tänkte jättemycket på dig och jag kände för dig och det kändes i min mage den dagen du skulle opereras”. Vederbörande var dock aldrig och besökte dig. Hur mycket var hans tanke värd när han inte gick till handling? Världen bryr sig inte om tankar eller känslor så länge de inte leder till handling.

  Världen är full med offer som sitter och känner en massa, men det kommer inte att hjälpa dem. Livet du har nu är det som du lever, i vart fall i den här världen. Då hjälper det om du;
  • Tänker i handling
  • Förväntar dig handling
  • Handlar

  11. Du skapar det du fruktar

  Många gånger skapar vi omedvetet det vi fruktar. Vi gör detta för att vår hjärna både medvetet och omedvetet skapar filter, som automatiskt hjälper oss att se det vi vill och förväntar oss att se. Dessa filter är varken bra eller dåliga. De bara finns där. Alla människor har dessa filter. Du kan jämföra det med en kamera. Om du har hållit i en kamera vet du att man inte kan få skärpa på skogen långt borta och samtidigt ta en bra bild av en skalbagge på nära håll. Precis på samma sätt fungerar dina filter. De väljer ut för dig vad du redan ”bestämt” dig för att se. Dessa filter leder sedan till att du ”hjälper” eller ”stjälper” dig själv genom att sortera bort alla nya tankar som inte passar in.

  Nedan följer ett exempel;
  En kvinna har tidigare levt i en relation där hon blivit bedragen flera gånger. När hon nu träffar en ny man är hon hela tiden på sin vakt eftersom hon helt enkelt inte litar på honom. ”Hon vet ju hur män beter sig.” Hon börjar kontrollera honom alltmer, fråga vad han gjort på kontoret, kolla i hans väska osv. Till slut blir mannen så trött att han lämnar henne. Han känner inte att de tillsammans kan bygga en kärleksfull relation när hans partner inte litar på honom. Han lämnar henne och kvinnan kan nu säga till sig själv: ”Vad var det jag sa, alla män är likadana.” Genom sitt beteende har hon skapat det hon fruktar!

  För att kunna leva ett behagligt och hälsosamt liv är det naturligtvis viktigt att lära känna sina egna filter och mönster. Våra negativa filter hämtar alltid inspiration ur det som har hänt oss och guidas ofta av våra rädslor. Detta beteende påminner lite om att köra en bil framåt på en väg och inte se på den vackra vägen framför oss. Istället är vi hela tiden fullt upptagna av att titta i backspegeln hur dålig vägen var bakom och rätt som det är kör vi kanske i diket. Det är därför viktigt att hela tiden vara vaksam på sina filter så att du inte vilseleder dig själv.


  12. Tänk inte på en Rosa Elefant

  Låt oss börja med att fråga oss hur vi representerar ordet inte. När du tänker på följande var uppmärksam hur du noterar ordet inte.

  ”Tänk inte på en grön bil som kör ner för en röd väg.”
  ”Ormen jagar inte hönsen.”

  Hur gör du för att negligera en representation och göra så att den inte existerar i din hjärna? Hur gör du för att det skall försvinna?

  Vad människor gör är att de först ser det som inte skall hända för att sedan sluta tänka på det. Du kanske kan dra dig till minnes hur du tänkt då du gått på en diet? Jag får inte äta fett nu, jag får inte äta pizza osv. Om du är normalt funtad kommer din hjärna kontinuerligt att tänka på det som den inte får göra. Ju mer du tänker på att du inte får äta chips desto mer kommer du att tänka på chips och vips så måste du ha chips. Om du fokuserar på att du inte får äta fett och kalorier hela dagarna kommer du att få det. Du blir helt enkelt fetare eftersom din hjärna kontinuerligt tänker på de förbjudna kalorierna och du äter förmodligen mer också. Genom att tänka rätt kommer du hjälpa din hjärna att fokusera på det som är viktigt för dig. När du gör det kommer din kropp automatiskt att följa din hjärna.

  Var uppmärksam på att negationer bara finns i språket. De existerar inte i verkligheten.


  13. En svala gör ingen sommar

  Vi har talat lite om förhållandet till misslyckanden, men här gör vi det utifrån ett annat perspektiv. Inse att det är mänskligt att du ibland inte lever upp till dina mål. Du är trots allt en människa och ingen maskin. När du vill uppnå något så är inte det viktiga huruvida du ibland inte orkar hålla dig till din plan. Vad som är viktigt är ditt förhållande till dina eventuella misstag. Ett enstaka avsteg från planen äventyrar inte ditt program. Det är när du använder avsteget som ursäkt för att helt kassera din målsättning som du skapar dina problem. Vad du måste lära dig är att ett misstag inte äventyrar din målsättning. Det finns en sekvens på engelska som väl symboliserar vårt förhållande till misstag. Här som exempel vid viktminskning;

  Lapse betyder ett litet misstag, att du t.ex. tar en kaka av misstag.

  Relapse är ett återkommande misstag t.ex. att du har missat träningen 3 ggr.

  Collapse du slutar träna helt och hållet och suget tar över.
  Det är lätt att tro att allt brakar samman men det finns inget som säger att det är så. Kom ihåg att du alltid har olika val. Du har valmöjligheter hur du väljer att tänka och sedan hur du går till handling. Därför är det bra om du för anteckningar över dina eventuella misstag. Du kommer då lättare kunna undvika situationer där du har svårt att motstå något eller har svårt att hålla det du förutsatt dig.

  Det är inte misstagen i sig som gör skadan utan det är ditt sätt att tänka över det som har hänt som skapar dina problem.


  14. Spela spelet

  Människor som har en kinestetisk (känslomässig) profil har en tendens att fastna i sådant som de inte kan göra något åt. Energi binds härigenom och leder till att man försummar sådant som man skulle kunna göra något åt.

  Vi sorterar problem i följande kategorier:

  1. Direkt kontroll (Problem som går att göra något åt genom att ändra beteende)

  2. Indirekt kontroll (Problem som har att göra med andra människors beteende)

  3. Obefintlig kontroll(Problem som vi inte kan göra något åt, som t ex vårt förflutna eller omständigheterna i omvärlden)

  Problem som klienter har direkt kontroll över, kan bearbetas genom att vi arbetar med deras vanor och ger hemuppgifter. Problem som klienten har indirekt kontroll över, löser vi genom att hjälpa honom/henne att hitta nya strategier. Problem som de har obefintlig kontroll över, kräver att de accepterar problemen och lär sig leva med dem – även om de inte tycker om det. På så sätt hindrar de dessa problem från att få kontroll över sig. Att ändra våra beteenden, vanor och vårt sätt att se på problem ligger innanför vår inflytandecirkel.

  De flesta människor som kommer till mig för att få hjälp med olika problem, tror ofta att de kan kontrollera en människa eller en situation. Men kom ihåg att du bara är 50% i en relation. Du kan inte ta ansvar för att din pappa saknade resurser att ge dig det du behövde eller att din mamma drack. Du kan bara ta ansvar för din situation idag och välja hur du ska reagera utifrån det.


  15. Skillnaden som gör skillnaden

  Den här rubriken hämtar vi från den store tänkaren Gregory Bateson som var den som först introducerade frasen, ”The differens that makes the difference”. Många gånger möter vi klienter som tror att de måste göra omvälvande förändringar för att komma till rätta med sina problem. Vad du måste lära dig är att värdesätta små förändringar. Om du försöker ändra alla dina ovanor på en gång är du snart tillbaka i dina gamla mönster. Det är som upplagt för att misslyckas. Så när du förändrar något så se till att du får en förändring i resultatet. Du kan göra hur många förändringar som helst, men de är helt meningslösa om de inte gör skillnad, dvs. ger dig ett annat resultat än det du har idag.


  16. Jämförelsenoja

  När vi lever våra liv är det naturligt att relatera till omvärlden omkring oss. Redan tidigt lär vi oss att jämföra oss med andra. Vem är snabbast i klassen? Vem har längst hår? Vem har den finaste cykeln? Sonja Lyubomirsky berättar i sin bok ”Varför är vissa människor gladare än andra” att olyckliga människor jämför sig mycket mer än lyckliga. Under mina år som terapeut där jag haft 1000-tals klienter kan jag bara bekräfta hennes teorier. Det är tydligt att personer som inte ägnar sig åt social jämförelse mår mycket bättre. Jag minns en underbar klient jag hade för några år sedan. En kille i 45-årsåldern som var forskare på ett laboratorium.

  Klienten: Jag vet inte om jag kan med och berätta det här, du kommer att tycka jag är löjlig.

  Terapeut: Jag tvivlar på det, jag har hört det mesta.

  Klienten: Förra nyårsaftonen så var jag på en fest i en lägenhet med ca 20 goda vänner. Allt var trevligt tills mitt ex ringde och berättade att hon var på en stor nyårsbal med ett par hundra personer. Då blev jag fruktansvärt sur och tyckte allt kändes meningslöst. Som tur var ringde en annan kompis strax efter och berättade att han satt hemma hos sina föräldrar, det räddade kvällen. Varför tänker jag så här? Det är ju sjukt!

  Det krävs en enorm styrka för att våga vara så öppen som denne klienten var.

  Vad vi måste lära oss är att eventuella ”misslyckanden” alltid är relaterade till tid. Om du misslyckas i en tennismatch betyder inte det att du är en misslyckad tennisspelare. Det betyder bara att den 14 januari 2004 så gick inte den matchen så bra som du önskade. När det gäller våra personliga matcher vi utkämpar i livet fungerar det lite annorlunda. De flesta människor som sätter upp målsättningar har en tendens att fokusera på det som de inte har. Om du kontinuerligt fokuserar på hur långt ifrån ditt mål du är så kommer du bara att göra allting mycket jobbigare för dig. Det beror på att det omedvetna många gånger automatiskt upplever problemen större än vad de är. Om du istället fokuserar på vilka framsteg du gjort sedan du bestämde dig för att ta tag i dina problem, om du fokuserar på hur mycket bättre du är från föregående dag, kommer du föda din hjärna med positiva signaler, som gör det ännu lättare för dig att förändras.

  Frågor du kan använda dig av när jämförelsenojan griper tag i dig;

  · Hur har jag kommit fram till att det här är så viktigt?
  · Vad handlar det om egentligen?
  · Varför kan jag inte vara nöjd med det jag har?
  · Om jag nu får det jag vill, kommer jag bli lyckligare då?


  17. Du lär människor hur de skall behandla dig

  Det är inte helt ovanligt att en del gör våld på sig själva genom att inte sätta tydliga gränser. Dr Phil talar om att vi lär människor hur de behandlar oss. Generellt lär sig människor genom den feedback de får och feedback är något du ger till människor omkring dig både medvetet och omedvetet.

  När dina gränser inte är tydliga så kommer de människorna som är omkring dig att fortsätta att pressa på och göra övertramp tills dess att du sätter ner foten. Varje relation definieras därmed av de inblandades beteenden. Detta sker antingen genom att du belönar dem eller att du passivt tillåter dem fortsätta sitt negativa beteende.

  Jag arbetade under år 2000 i ett stort företag med en förändringsprocess. En av avdelningarna upplevde en massa friktion. En av sekreterarna kände sig mobbad av sina arbetskamrater. När vi satt ner alla i grupp – cirka tio personer – så berättade hon kort vad hon kände. Hon berättade då, att hon känt sig mobbad under nästan 10 år. När jag frågade om hon berättat hur hon känt för de andra, svarade hon nej. Spontant svarade jag, ”Då har du heller ingen rätt att känna dig förorättad”. Processen fortsatte och vi diskuterade vad de andra hade gjort. På kvällen fick jag lite dåligt samvete för den mobbade tjejen och tänkte att jag kanske varit för hård mot henne. Samma kväll kom hon fram till mig och tackade. Jag försökte hålla masken och frågade varför hon tackade. Hon tyckte att hon fått chansen att säga vad hon kände, och berättade att klumpen hon haft i magen i 10 år nu var borta.

  Det är inte säkert att du får det som du behöver genom att ge uttryck för det du känner, men du kommer må oändligt mycket bättre genom att stå upp för dig själv. Om du inte står upp för dig själv innebär det att de runt omkring dig kommer att flytta fram gränserna tills du säger stopp. Det spelar ingen roll vilken typ av relation det handlar om. Din partner/vän/arbetskamrat kommer alltid att agera utifrån hur du agerar.

  Jag säger inte att det alltid är lätt att bryta gamla mönster. När jag arbetar med enskilda klienter som står i begrepp att göra stora förändringar med sig själva kan det vara lämpligt att de förvarnar sin partner. Ska de gå ner i vikt så kanske de säger att; Om två månader kommer jag att fokusera mer på min viktminskning. Det i sin tur kommer att medföra att jag inte alltid är hemma när du kommer hem. Jag har tänkt träna tisdag och torsdag så de dagarna får du göra mat själv.

  18. Du är inte vad du gör

  Ett av de största misstagen som vanliga människor gör, är att de identifierar sig med vad de gör. Vi agerar och uttrycker oss genom det vi gör, men det innebär inte att vi är det vi gör. Det finns inget beteende som helt och fullt beskriver oss som individer. När jag säger att jag är POWERTHINKING-terapeut så är inte det allt jag är. Jag är också författare till ett flertal böcker. Utöver det är jag också en vän och kock etc.


  Jag arbetade med en klient som hade identifierat sig väldigt starkt med sin vikt och inte upplevde att hon var något annat än sin övervikt.

  Terapeut: Är det allt du är?

  Klient: Nej men jag är väldigt fet.

  Terapeut: Utöver att du är fet och överviktig, vad är du mer?

  Klient: Jag är mamma till två barn.

  Terapeut: Utöver det faktum att du är kvinna och överviktig, vad är du mer?

  Klienten: Jag är (lång paus) konstnärlig.

  Terapeut: Och vad är du utöver det att du är tjock överviktig och mamma och konstnärlig. Har du några tankar eller känslor.

  Klienten: Jag är en känslig person.

  Terapeut: Vad är du mer än det du redan nämnt.

  Klienten: jag är en omtänksam person

  Terapeut: På vilket sätt hjälper det dina barn att du identifierar dig som överviktig istället för att identifiera dig som en omtänksam och känslig mamma?

  Klient: (En lång paus där man kan se hur hon funderar) Jag förstår vad du menar.


  Om du säger, jag är fet, jag är ful, jag är äcklig, så förlägger du både medvetet och omedvetet enskilda beteenden eller egenskaper på din identitet. Genom den enkla övningen ovan lyckades klienten få en mycket bättre förståelse för att hon är så mycket mer än överviktig. Kom ihåg att du inte är vad du gör, lika lite som du är det du känner. Du är mycket mer än så.


  19. Det viktiga med all kommunikation är hur det landar

  Det spelar ingen roll vad du skall åstadkomma, för i alla lägen måste du kommunicera. Det är inte ovanligt när vi lider brist på självaktning att vi inte vågar stå på oss och säga vad vi verkligen känner. Du har tidigare lärt dig att om ett beteende inte fungerar effektivt så bör du försöka göra något annat tills du uppnår ditt mål. När du tillåter den här strategin att integreras i din attityd så kommer du upptäcka att allt går mycket lättare. På en gång förändras din kommunikation, både verbalt och icke-verbalt (kroppsspråk). Hur vår motpart reagerar visar på något sätt hur det vi sagt har landat. Det ger oss möjligheten att justera vår kommunikation om inte motparten har förstått vad vi säger första gången.

  Exempel
  Det är ganska vanligt att när man exempelvis skall berätta att man känner sig sårad, lägger man inte någon tyngd och kraft bakom orden. Istället kanske man ler och skrattar samtidigt som man säger att man är besviken. Hur troligt är det då att ens motpart kommer att förstå vad man vill ha sagt fullt ut?

  På samma sätt som det är viktigt att du noterar hur du säger saker, så är det viktigt att du noterar vad du får för respons, för att se effektiviteten i din kommunikation.


  20. Människor är inte trasiga. De fungerar perfekt.

  En av de grundförutsättningar vi arbetar med handlar om att de flesta människor har alla de resurser som krävs för att få sitt liv att fungera ännu bättre. Geniet Dr Richard Bandler brukar skämtsamt säga att det aldrig är för sent att ha en bra barndom och vi kan inte göra annat än att hålla med. Så länge du har en någorlunda intakt neurologi, har du alltid möjlighet att välja bättre alternativ. Vad POWERTHINKING vill lära dig är hur du utnyttjar din fulla potential.


  Session 02 POWERTHINKING  Rapport och kommunikation


  I den här sessionen lär du dig
  • Att upptäcka nya saker i människors kommunikation.
  • Att inse att det finns verktyg för att förbättra din kommunikation.
  • Vad predikat är
  • Lösningsfokuserade strategier
  Föreläsare Jonas Gåde
  Längd 3 timmar
  Form Föreläsning
  I det här kapitlet får du ta del av en serie tekniker som hjälper dig att kommunicera ännu mer effektivt och skapa bättre relationer.

  Innan vi fördjupar oss i de olika kommunikationsteknikerna, låt oss se på vad som ligger bakom vår kommunikation. Du vet redan att människor har olika bakgrund och olika förmågor och därmed upplever världen helt olika. Vi lever så att säga utifrån vår egen karta och inte utifrån själva verkligheten. Vi väljer också att ta in verkligheten via våra sinnesorgan. Det innebär, att när vi kommunicerar med andra, så förmedlar vi bara vår egen inre representation, det vill säga vår karta. Som du säkert redan har förstått, kommer vår bakgrund också att ge sig till känna i vårt sätt att uttrycka oss.

  Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:

  · Ord 7 %

  · Röst 38 %

  · Kroppsspråk 55 %

  Jag ställer mig tveksam till att dessa siffror är särskilt exakta, men oavsett siffrornas exakthet så ligger det mycket i att den icke-verbala kommunikationen påverkar oss starkt. Dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation då du med din omgivning också kommunicerar på ett omedvetet plan. När du inte kommunicerar och har munnen stängd, så kommunicerar du, icke-verbalt. En stor del av denna icke-verbala information skapas i vår inre representation, väldigt långt bortom vårt medvetna sinne. Du minns säkert att din hjärna vill ha så lite arbete som möjligt, varför det är helt naturligt att du tar emot viss information med ditt undermedvetna. Det är inte bara med hörseln som du tar emot olika budskap.


  När den omedvetna kommunikationen fungerar bra, uppstår någonting vi kallar rapport. Begreppet rapport (uttalas rapå´) kommer från franskan och betyder "föra tillbaka". Man skulle kunna beskriva rapport som den ogripbara känsla som uppstår när vi upplever någon av följande känslor tillsammans med vår samtalspartner; trygghet, tröst, öppenhet, harmoni och samstämmighet.

  Det finns många olika sätt att skapa rapport. Innan vi fördjupar oss i det ska vi titta på några faktorer som kännetecknar god kommunikation.
  • Du har ett klart, preciserat resultat – du vet vad du vill.
  • Du har flexibilitet att kunna ändra din kommunikation – rapport.
  • Du har bra känsla för att kalibrera (läsa av). Du vet hur din kommunikation landar.

  1. Att veta vad vi vill


  När vi vill skapa en positiv relation och god kommunikation finns det inget som är viktigare än att vara tydlig. Klarhet har ett enormt inflytande över hur effektiv vår kommunikation är. Det beror på att otydlighet omedvetet väcker känslor av att inte ha kontroll, vilket i sin tur skapar otrygghet. Genom att klargöra vad du vill och vad du förväntar dig av andra, kan du fokusera på hur du ska kunna få det du vill ha. Om du inte vet vart du är på väg, så kommer du förmodligen att hamna någon annanstans än var du hade tänkt dig.


  2. Rapport


  De två enklaste sätten att skapa rapport är genom gester, kroppshållning och andning, vilket utgör en stor del av vår existens. Allt detta utvecklas under uppväxten och bär med sig spår av vad vi varit med om. Vår fysiska och psykologiska historia visar sig på detta sätt och är också kopplade till det interna sinnestillståndet. När du blir arg, kommer till exempel din andning att förändras samtidigt som färgen i ditt ansikte blir blekare.

  Ett av de snabbaste sätten att skapa rapport är att matcha den andra personens kroppshållning, gester och så vidare. På en omedveten nivå kommer den andra personen att känna igen beteendet och förstå att din kommunikation är viktig. De flesta människor har inga svårigheter med att komma i rapport. Det är något som är naturligt för oss, men vi kan bli ännu bättre.

  Du har säkert själv upplevt känslan av rapport när allt stämmer perfekt mellan dig och en annan person. Säkerligen har du också lagt märke till ett förälskat par på en restaurang när de konverserar med varandra. När de är i rapport använder de sig av samma kroppsspråk. De verkar ha mycket mer ögonkontakt och samma ansiktsuttryck. Många människor blir förvånade över hur kraftfullt rapport verkar, och undrar varför de inte har lärt sig det här tidigare.

  Det som skapar känslan av samhörighet är att mottagaren får besked om att du mottagit dennes meddelande. Att eftersträva rapport innebär inte att du behöver hålla med din motpart i sak. Dina 7% ord kan gå stick i stäv medan dina övriga 93% – din kropp och dina gester – eftersträvar rapport.


  Matchning - Missmatchning


  Det är viktigt att matcha med respekt. För lite matchning gör att ditt beteende inte känns igen och för mycket matchning kan se ut som om du härmar någon med flit. Rapport är en delikat dans. Du ”bjuder upp” utan att din partner märker det!


  Alternativ matchning


  När det är olämpligt att matcha större rörelser – som att veva på armarna – kan man göra en alternativ matchning. Det innebär att man gör en liknande fast mindre rörelse där man exempelvis rör på fingrarna istället för att röra på armarna.


  Spegling


  Skickliga kommunikatörer använder sig av mönstret att först "följa" någon (hålla med, göra samma sak), för att därefter leda personen i andra resurstillstånd, som till exempel att bli mer kreativ eller motiverad etc.


  Röst


  Rösten utgör hela 38% av vår kommunikation. Vi vet alla vilken skillnad det gör hur vi uttrycker oss. Rösten styrs i sin tur av våra känslor. Om vi är arga, kommer vår röst troligtvis bli högre än normalt. Om vi är ledsna, tenderar vår röst att låta liten och långsammare än normalt.

  Vårt språk påverkas hela tiden av våra känslor. Olika tonlägen och tonfall betyder mycket när vi vill skapa rapport. Ordet ”ja” kan uttalas så att det uppfattas som ett entusiastiskt ”ja”, ”kanske” eller ett ”nej”. På så sätt kan tonfallet i olika meningar ge oss ledtrådar om vad personen ifråga egentligen menar. Det är inte ovanligt, att vårt omedvetna styr kvalitén på vårt sätt att uttrycka oss och ordvalet. Det påverkar också hur andra människor behandlar dig. De kommer omedvetet att reagera på ditt kroppsspråk och de känslosignaler du sänder ut.

  En annan sak som du kan läsa av, i kommunikationen, är betoningen. Vi betonar ofta omedvetet. När vi svarar på en fråga försöker vi ofta svara på ett sätt som förväntas av oss. Vi kan omedvetet markera ett ord genom att betona det vi tycker är viktigt. På frågan om vad som är viktigt i en relation kanske en person svarar: Närhet, god kommunikation och respekt. När vi lyssnar mer noggrant, hör vi kanske att orden god kommunikation betonas annorlunda. Vi kan då anta att detta kanske är viktigare än både närhet och respekt. Varje betonat ord har en speciell betydelse för den personen. Genom att repetera orden och tonfallet visar du tydligt, att du tagit emot meddelandet.

  När man pratar med barn spelar både betoningen och tonläget en speciellt viktig roll. Varje tonläge och ansiktsuttryck ger någon form av signal till barnet, som påverkar självkänslan. Det är tragiskt att många föräldrar grälar högljutt, när småbarn är närvarande. De kanske nämner barnets namn, trots att det är oskyldigt. Barnet förstår inte innehållet och hör bara sitt eget namn och de hårda tonfallet.


  Tempo


  Att anpassa hastigheten är ett annat bra sätt att matcha.


  Volym


  Ofta är vi inte medvetna om vår egen volym.


  Dialekt


  Det finns naturligtvis massvis med tillfällen då det skulle framstå som dumt att matcha en dialekt. Då kan du istället matcha orden eller volymen.


  Andra faktorer som är av vikt är fraseringar, pauser och slang. Det akademiska ordvalet är ett annat mycket kraftfullt sätt att skapa rapport.  Sammanfattning


  · Kroppsspråk. Du kan matcha kroppshållning genom att vara öppen eller sluten i ditt kroppsspråk.

  · Andning. Djupet, bröstet, visuellt, audiellt, mellangärdet, känslomässigt, magen.

  · Kommunikation. Visuella, audiella och känslomässiga predikat.

  · Gester. Intensitet, styrka, storlek.

  · Röst. Volym, tonläge, intonation, hastighet.


  Övning


  I samma ögonblick som du bestämt dig för att utveckla din kommunikation ännu mer så vet du också att övning ger färdighet. Börja experimentera med någon du känner. Det här är lättast gjort om du först startar upp en intressant konversation och sedan försiktigt matchar den andres kroppsspråk – nästan som en spegelbild. Om du sedan ändrar dina egna gester, kan du se vad som händer, om den andre personen följer med.


  Till nästa gång vi ses, skriv ner fem tillfällen då du haft riktigt bra rapport.

  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________


  Fem bra sätt att skapa dålig kommunikation
  • Ge dubbla budskap.
  • Tala aldrig om vad du ska göra. Dela inte med dig av ditt liv.
  • Undvik att tala om vad du känner. Ge bara konkret digitaliserad information utan känslomässigt svammel.
  • Använd alltid motsatt kroppsspråk så du skapar maximalt avstånd mellan dig och den du talar med.
  • Tala till din partner som ett barn, så att han eller hon vet vem som är smartast.

  Representation av predikat

  Det finns en typ av ord som vi kallar för predikat (verb, adverb och adjektiv), som avspeglar specifika modaliteter i vårt känslosystem. Exempelvis, jag kan se det framför mig, jag hör vad du säger, jag känner att jag kan greppa det. Predikaten i dessa meningar är ”se”, ”höra ”, och ”känna, greppa”. Dessa avspeglar det visuella, audiella och det kinestetiska representationssystemen. Alla tre meningarna betyder i sig samma sak, jag förstår.

  Människor är vanligtvis inte medvetna om att de omvandlar det du sagt till en bild när de säger ”Jag ser vad du säger”. En person som säger, ”Jag har ett grepp om det”, väljer att representera dina ord via sina känslor. När människor pratar om sina upplevelser är det naturligt för dem att berätta utifrån vad de själva lagt märke till. Lyssna på predikaten och du får reda på vilket sinne som är medvetet och mest relevant för den personen.

  Visuella Audiella Kinestetiska  Attraktiv
  Argumentera
  Absorbera
  Beundra
  Dissonans
  Agitera
  Bild
  Döv
  Avslappnad
  Dimmig
  Dövöra
  Begär
  Disig
  Eko
  Beröra
  Dunkel
  Fräs
  Bära
  Dyka upp
  Förklara
  Fast
  Film
  Förklaring
  Gripa
  Fokus
  Förolämpa
  Hantera
  Form
  Förstärka
  Hugga
  Frigöra
  Gråta
  Hålla
  Föreställa
  Gurgling
  Hård
  Förhandstitt
  Harmoni
  Irritera
  Försvinna
  Humma
  Klumpig
  Glimma
  Högt
  Klåda
  Glittrande
  Höra
  Komfortabel
  Glöd (lysa upp)
  Klaga
  Konkret
  Grafisk
  Klinga
  Kraft
  Illustrera
  Lyssna
  Känna
  Klar
  Låna ett öra
  Lust
  Lysa
  Oljud
  Mjuk
  Lysa upp
  Omnämna
  Okänslig
  Mörk
  Påannonsera
  Passande
  Obestämd
  Recitera
  Penetrera
  Observera
  Resonera

  Ogenomskinlig
  Respondera
  Röra
  Oklar
  Röst
  Skaka
  Perspektiv
  Skramla
  Skramla
  Reflektera
  Skrika
  Solid
  Scanna
  Stamma
  Stadig
  Skinande
  Stämma in
  Såra
  Skymning
  Sucka
  Trevande
  Stirra
  Tala
  Tryck
  Ståndpunkt
  Tala om
  Trycka
  Synsätt
  Tillfråga
  Tyngd
  Upplysa
  Tillkalla
  Varm
  Vacker
  Tjatter

  Vag
  Ton

  Vakta
  Tystnad

  Verklig
  Uttalat

  Vision
  Vina

  Visualisera
  Vråla

  Visuella
  Väsa

  Yta
  Övertoner

  Ögonvrå


  Översätta

  UTTRYCK

  Visuella Audiella Kinestetiska

  Som jag ser det
  Huvudtalare
  Uppslukad av känslan
  Med fågelperspektiv
  Högt och klart
  Komma i kontakt med
  Få en glimt av
  Vakta din tunga
  Kontrollera dig själv
  Klar sikt
  Dolda budskap
  Fast grund
  Dimmig föreställning
  Röster på stan
  Vi fick bra kontakt
  Få ett perspektiv
  Låna mig ditt öra
  Svävar på små moln
  I ljuset av
  Klockrent
  Hand i hand
  Göra en stor scen
  Uttryck dig själv
  Direkt på
  En mental bild
  Beskriv i detalj
  Hänga på
  Måla en bild
  Klart uttryckt
  Ett hett argument
  Vacker som en bild
  Påkalla
  Hetlevrad
  Han är kortsynt
  Sladdertacka
  Lägg korten på bordet
  Ögonblicksbild
  Outtalat
  Moment av panik
  Se mot horisonten
  Det ringer ingen klocka
  Börja från skratch
  Tunnelseende
  Att tala om sanningen
  Vända upp och ned
  Ur min synvinkel
  Att lyssna in
  Koka av vrede

  Folkets röst


  Välformulerad


  Ta det sakta ord för ord


  Det låter bra


  Lösningsfokuserade strategier

  Lösningsfokuserad terapi har sitt ursprung i den kognitiva terapin och har vuxit fram under de senaste tre decennierna. En av de mest kända företrädarna för den lösningsfokuserade terapin är Albert Ellis, en amerikansk klinisk psykolog. Den lösningsfokuserade terapin är mer intresserad av hur människor behåller sina problem genom olika strategier än hur problemen uppstått. Den lösningsfokuserade modellen kan användas på alla områden inom terapin. En viktig del är också att tillsammans med klienten ifrågasätta alla ”måsten” och ”borden”.

  Oavsett vad du vill åstadkomma i ditt liv, är det viktigt att ha ett väldefinierat mål. I den här sessionen har vi valt att arbeta efter en modell som vi hämtat från NLP. Den handlar om att precisera resultat.


  Allt du behöver tänka på är följande steg:
  • Problemidentifikation Vad är det som är angeläget?
  • Önskat resultat Vad vill klienten ha?
  • Ta fram alternativ Vad kan han/hon göra?
  • Överväga konsekvenserna Vad kan hända i de olika alternativen?
  • Ta beslut Vad tar vi för beslut?
  • Implementering Vad är första steget?
  • Utvärdering Återkoppling hur har det fungerat?

  Steg 1

  Ta reda på vad klienten vill och specificera problemet som Ni skall arbeta med.


  Steg 2

  Målen skall vara precisa och realistiska. Målen skall kopplas till beteenden. När, var och hur en speciell aktivitet skall utföras.
  Steg 3

  Klienten skall komma upp med så många alternativ som möjligt, det spelar ingen roll hur löjliga en del är.


  Steg 4

  Detta steg tar fasta på att överväga och titta på nackdelar och fördelar. Här kan man använda SUDS.


  Steg 5

  Nu är det dags att bestämma sig för vilket av alternativen som är bäst och vilket som skall testas först. Det kan också vara bra att förbereda klienten på olika hinder som kan dyka upp och hur man skall agera då.


  Steg 6

  Här kan man repetera de olika handlingarna genom att träna med rollspel.


  Steg 7

  Uppföljning. Har klienten utfört det man kom överens om. Fungerade det och varför? Om inte, vad hände?


  Övning tills vi ses

  Välj ut fem personer, som du regelbundet träffar och notera vilka predikat som de företrädesvis använder

  Person 1
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________


  Person 2
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________


  Person 3
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________


  Person 4
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________


  Person 5
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________  Borderline personlighetsstörning

  Ett genomgående mönster av påtaglig impulsivitet samt instabilitet med avseende på mellanmänskliga relationer, självbild och affekter, Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder och tar sig minst fem av följande uttryck:

  (1) gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller fantiserade separationer. Obs: Sådant suicidalt eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5) räknas inte här.
  (2) uppvisar ett mönster av instabila och intensiva mellanmänskliga relationer som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nervärdering.
  (3) uppvisar identitetsstörning, dvs varaktig och påtaglig instabilitet i självbild och identitetskänsla
  (4) visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv (tex slösaktighet, sexuell äventyrlighet, drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning). Obs: Sådant suicidalt eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5) räknas inte in här.
  (5) uppvisar upprepat suicidalt beteende, suicidala gester eller suicidhot eller självstympande handlingar.
  (6) är affektivt instabil, vilket beror på en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (tex intensiv episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar i några timmar och endast sällan längre än några få dagar)
  (7) känner en kronisk tomhetskänsla
  (8) uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller har svårt att kontrollera aggressiva impulser (tex ofta återkommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål)
  (9) har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller allvarliga dissociativa symtom

  Paranoid personlighetsstörning A. En genomgående misstänksamhet och brist på tillit inför andra personer varför deras motiv genomgående uppfattas som illasinnade. Störningen visade sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder, och tar sig minst fyra följande uttryck:

  (1) misstänker på lösa grunder att andra utnyttjar, skadar eller bedrar honom eller henne
  (2) är uppfylld av oberättigade tvivel på vänners och arbetskamraters lojalitet eller pålitlighet
  (3) ger inte gärna andra förtroenden pga en obefogad rädsla för att informationen skall komma att användas mot honom eller henne i onda syften
  (4) tolkar in kränkning eller hot i oskyldiga yttranden eller händelser
  (5) ältar ständigt gamla oförätter, dvs kan inte förlåta någon som förolämpat, sårat eller på annat sätt beter sig kränkande mot honom eller henne
  (6) upplever angrepp mot sin egen person eller sitt anseende som inte är uppenbara för omgivningen och är snabb att reagera med ilska eller att gå till motangrepp
  (7) har utan rimlig grund återkommande misstankar omatt partnern är otrogen

  B. Störningen visar sig inte enbart i samband med schizofreni, förstämningssyndrom och psykotiska drag eller någon annan psykossjukdom och beror inte heller på direkta fysiologiska effekter av någon somatisk sjukdom/skada.

  Obs: Störningen visar sig inte enbart i samband med schizofreni, förstämningssyndrom med psykotiska drag eller någon annan psykossjukdom och beror inte heller på direkta fysiologiska effekter av någon somatisk sjukdom.

  Narcissistisk personlighetsstörning Ett genomgående mönster av grandiositet (i fantasin eller i beteendet), behov av att bli beundrad och brist på empati. Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder och tar sig minst fem av följande uttryck:

  (1) har en grandios känsla av att vara en betydande person (tex överdriver talanger och framgångar, förväntar sig att bli behandlad som höjd över mängden utan att genom sina gärningar har gjort sig förtjänt av det)
  (2) är upptagen av fantasier om obegränsad framgång, makt, glansfullhet, skönhet eller fulländad kärlek
  (3) tror sig vara en speciell och unik person som bör söka sig till, eller bara kan bli förstådd av, andra personer (eller institutioner) som är speciella eller har hög status
  (4) kräver ett övermått av beundran
  (5) har en känsla av särskilt berättigande, dvs har orimliga förväntningar på särbehandling eller på att andra automatiskt ska svara upp mot hans eller hennes förväntningar
  (6) utnyttjar andra, dvs drar fördel av andra för att uppnå sina egna mål
  (7) saknar empati: är obenägen att uppmärksamma eller identifiera sig med andras känslor och behov
  (8) är ofta avundsjuk på andra eller tror sig vara föremål för andras avund
  (9) är arrogant och högdragen i sitt beteende eller i sina attityder

  Antisocial personlighetsstörning A. Ett genomgående mönster av bristande respekt för och kränkningar av andras rättigheter som varat sedan 15-års åldern. Mönstret tar sig minst tre av följande uttryck:

  (1) är oförmögen att anpassa sig till rådande normer för lagligt beteende vilket visar sig i upprepade brottsliga handlingar
  (2) har ett bedrägligt beteende, vilket visar sig i upprepade lögner, bruk av falska namnuppgifter eller försök att lura andra för nöjes eller personlig vinnings skull
  (3) är impulsiv eller oförmögen att planera
  (4) är irritabel och aggressiv, vilket visar sig i upprepade slagsmål eller misshandel
  (5) nonchalerar obekymrat såväl egen som andras säkerhet
  (6) är ständigt ansvarslös, vilket visar sig i en oförmåga att etablera ordnade arbetsförhållanden eller att uppfylla ekonomiska åligganden
  (7) visar brist på ångerkänslor, vilket visar sig i likgiltighet eller bortförklaringar efter att ha sårat, svikit eller bestulit någon

  B. Personen är minst 18 år.

  C. Det finns belägg för uppförandestörning (se sid 49) med debut före 15 års ålder.

  D. Det antisociala beteendet uppvisas inte enbart i samband med schizofreni eller manisk episod.


  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Session 04 POWERTHINKING [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Beliefs[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']”Föreställningar är sådant som vi är helt säkra på, trots att det finns bevis på motsatsen”[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'] ”Okänd”[/FONT]  [FONT='Arial','sans-serif']I den här sessionen lär du dig[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Förstå skillnaden mellan tankar och föreställningar[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Förstå hur olika föreställningar skapas[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Förstå vilket inflytande dina föreställningar har[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Förstå vad vi menar med logiska nivåer[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Neutrala nätverk[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Logiska nivåer[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']As if [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Föreläsare Jonas Gåde[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Längd 3 timmar[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Form Föreläsning[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Du vet redan att vi upplever omvärlden genom våra fem sinnen. Eftersom våra sinnen inte kan ta in mer än en del av allt som händer, blir våra upplevelser bara en spegling av våra sensoriska processer. Dessa neurologiska processer föder i sin tur våra tankar i form av bilder, känslor, intern dialog m.m.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Varje dag kan vi tänka upp till hundra tusen tankar där varje enskild tanke följs av en annan tanke. Merparten av våra tankar ställer inte till med några problem för oss. När vi däremot upplever situationer som är mer krävande och utmanande måste vår hjärna sortera tankarna på ett sådant sätt att världen kan förstås. Dessa tankestrukturer som då bildas kallar vi föreställningar.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Dina föreställningar påverkar ditt beteende i mycket stor utsträckning. Det är allmänt känt, att om någon tror han kan göra något, kommer han att göra det. Om samma person tror att någonting är omöjligt, så spelar det ingen roll hur vi anstränger oss för att övertyga honom om att det är möjligt. Han kommer inte att försöka ändå.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Det finns en rolig historia, som visar hur starkt våra föreställningar påverkar vår personlighet. Det var en gång en man som hade en ovanlig psykisk störning. Han trodde han var ett lik. Han åt inte och han arbetade inte. Han satt bara ner och hävdade att han var ett lik. Psykiatrikern försökte övertyga honom om att han verkligen inte var död. De argumenterar fram och tillbaka.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Till slut frågade psykiatrikern: ”Blöder lik”? Mannen tänkte en stund och svarade, ”Nej, alla vitala delar i kroppen har slutat fungera, så de blöder inte”. Då sa psykiatrikern, ”OK, då gör vi ett litet experiment där jag tar en nål och sticker dig i fingret och ser om det börjar blöda”. Eftersom patienten var ett lik så fanns det inte mycket han kunde säga eller göra, så psykiatrikern stack honom i fingret och mannen började blöda. Patienten tittade helt chockad och överväldigad på blodet och sa: ”Det var som fan, lik blöder!”[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Våra föreställningar växer fram ur hur vi tolkar en upplevelse. De fungerar samtidigt som ett filter som ”hjälper” eller ”stjälper” oss genom att sortera bort alla nya tankar som inte passar in. Så fort en föreställningsstruktur har skapats i vår hjärna kommer den att söka upp andra föreställningar som påminner om den ursprungliga föreställningen. När de hittar varandra väver de tillsammans med de andra föreställningarna en osynlig väv, som blir till ett filter mot omvärlden.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']En annan konsekvens av det här är att det undermedvetna alltid förenklar och sorterar sig självt för att göra det så smidigt som möjligt. Det innebär att vi hela tiden söker och lyssnar efter information som kan bekräfta de värderingar och föreställningar som vi tagit till oss tidigare. Om föreställningarna är negativa kan vi likna dem vid ett elakt virus som sprider sig fort och som måste stoppas om det inte skall skada oss. Om vi inte gör något i tid för att stoppa våra virus så kommer vi på sikt att ta skada, men du har ju redan börjat göra något genom att lära dig hur allt hänger ihop, eller hur?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Var någonstans plockar vi upp våra föreställningar? Det finns naturligtvis många källor. Det är inte ovanligt att en del av våra huvudföreställningar lånas in redan under vår uppväxt. Dessa strukturer av föreställningar kallar vi för scheman. En del av dessa scheman och föreställningar är djupare, centrala konstruktioner och mindre benägna att förändras.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Vanligtvis tar vi intryck av våra föräldrar, lärare eller andra förebilder, eftersom vi högaktar och bryr oss så mycket om dem. Även senare i livet fortsätter vi att skapa nya scheman genom våra erfarenheter. Föreställningar som handlar om oss själva, kallar vi för självscheman. Vi har en benägenhet att skapa strikta scheman för hur vi organiserar vår tillvaro. Det finns scheman för hur vi tänker, känner och handlar. När människors scheman fungerar bra har jag som terapeut inte mycket kontakt med dem. Det är först när deras tillvaro inte fungerar som vi får kontakt. [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Ofta beror problem på föreställningar som uppkommit från någon av följande källor:[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Kommentarer från vänner eller familjemedlemmar.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Kommentarer från vänner eller familj, som inte är direkt riktade till oss, men som vi hör.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Andra personers förklaringar till varför olika händelser inträffat.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Våra egna förklaringar till andras beteende.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Grupptryck eller tryck från våra förebilder.[/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Mobbning från andra barn.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Känslor som är kopplade till vissa situationer.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  · [FONT='Arial','sans-serif']Inbillade händelser, dagdrömmar och nattdrömmar.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Sätten som föreställningarna föds på kan vara följande:[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Du ser något och drar sedan en slutsats. Du kanske iakttar mamma och pappa när de grälar och drar slutsatsen att relationer är krig.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Du hör något. Din lärare säger till dig, ”Du är bra i gymnastik, men något läshuvud är du inte.” Du drar därefter slutsatsen att du har svårt för att lära dig.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Det tredje alternativet arbetar utifrån att hjärnan vill systematisera. Det innebär att när en händelse inträffar, som är oklar eller ologisk, så kommer din hjärna att fantisera ihop det som saknas för att skapa en föreställning. Det omedvetna kan acceptera att motstridiga föreställningar kan verka parallellt, utan att vi förstår eller kan ifrågasätta.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Fyra nivåer av kommunikation [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']När vi lyssnar av mänsklig kommunikation så finns det fyra olika nivåer. När vi hör någon tala på den lägsta nivån så låter det som en datamaskin där meningarna är korta och inte innehåller mer än minsta möjliga information. När vi arbetar på en högre nivå så uttrycker vi tankar. Steget därefter är när vi är i kontakt med våra känslor och kan förmedla dem. På den fjärde nivån finns förmågan att uttrycka behov.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']1 Audio digital typ, lite som en talsvarstjänst [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']2 Tankar ”Tänk vad fort tiden går” [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']3 Känslor ”Gud vad skönt det skulle vara att bada”[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']4 Behov ”Det här skulle jag behöva för att känna mig trygg” [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Logiska nivåer[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']En sak som är mycket intressant att notera är att föreställningar ligger på en annan nivå än beteende och kompetens. De förändras inte heller enligt samma regler. Hjärnan är, precis som alla andra sociala och biologiska system, strukturerad i olika nivåer. Din hjärna har olika sätt som den kan bearbeta material på. Vi brukar tala om fem olika nivåer som vår hjärna arbetar under. [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Den lägsta nivån kallar vi [/FONT][FONT='Arial','sans-serif']omgivningen[/FONT][FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Nästa nivå är [/FONT][FONT='Arial','sans-serif']beteenden[/FONT][FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Sedan kommer [/FONT][FONT='Arial','sans-serif']kompetens[/FONT][FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Näst högsta nivån är [/FONT][FONT='Arial','sans-serif']föreställningar[/FONT][FONT='Arial','sans-serif'] (Beliefs)[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Där över finner vi [/FONT][FONT='Arial','sans-serif']identitet[/FONT][FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Exempel: Om jag befinner mig i en konferenslokal (omgivning) för att föreläsa, så påverkas nivån ovanför genom att jag försöker matcha omgivningen med mitt beteende, dvs. jag klär mig i kostym för att anpassa mig till gruppen.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Det räcker dock inte, jag måste också ha ett visst mått av kompetens. Även om jag har min kostym på mig och kommer i tid till lokalen så förväntar sig deltagarna att[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']jag kan det ämne jag skall föreläsa inom. På nästa nivå är det en stor fördel om jag har föreställningen att, och tycker om att, tala inför publik. Om vi leker med tanken att jag inte tyckte om att tala inför publik och jag har social ångest, vad händer då? Jo, alla de andra nivåerna faller. Troligtvis kommer jag inte att gå upp och föreläsa även om jag har all den kompetens som krävs för att genomföra en lyckad föreläsning. Detta för att min föreställning om att jag inte är en bra talare slår ut alla de undre nivåerna. [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Övning Blame Frame[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Steg 1[/FONT][FONT='Arial','sans-serif']. Tänk på något, som är ett litet problem för dig i ditt liv just nu.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Steg 2[/FONT][FONT='Arial','sans-serif']. Svara på följande frågor:[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Vad är det som är fel?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Varför har jag det här problemet?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Hur länge har jag haft det?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']På vilket sätt begränsar det mig?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']På vilket sätt stoppar detta problem mig från att göra andra saker?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Vems är felet att jag har detta problem?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']När var den värsta tidpunkten, då jag upplevde detta problem?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Övning [/FONT][FONT='Arial','sans-serif']Out Frame[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Ta nu samma problem som tidigare och svara på följande frågor:[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Vad är det jag vill?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Hur vet jag att jag har det jag vill? Vad kommer jag att se, höra och känna?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']När vill jag ha det jag vill?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']När jag har detta – vilka andra saker kommer att förbättras i mitt liv?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Vilka resurser har jag, som kan hjälpa mig uppnå mitt mål?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']På vilket sätt kan jag bäst ta tillvara på mina resurser?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Vilket är det första steget jag kan ta idag för att komma närmare mitt mål?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Fundera lite över skillnaderna mellan Blame Frame och Out Frame. [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Vilken av modellerna använder du dig av mest?[/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']Finns det någon av modellerna som du upplever som konstig?[/FONT]
  • [FONT='Arial','sans-serif']När använder du blame frame?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]  [FONT='Arial','sans-serif']1. Vad är det jag vill ha nu?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Många människor som vill göra förändringar med sig själva eller bara utföra någotglömmer ofta slutmålet. Genom att tänka på ditt slutmål blir det lättare att komma dit genom att ställa de nödvändiga frågorna. Det hjälper dig automatiskt till en mer specifik representation av vad du är på väg emot. Denna första, viktiga fråga – Vad vill jag? – låter dig stanna upp och överväga vart du kan och vart du vill komma. Om du har ett tydligt mål är det lättare att avgöra om det du gör, för dig närmare målet eller inte. [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']2. När vet jag att jag har det jag vill ha?[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Hur kommer du att veta att du har uppnått ditt preciserade mål? Många människor sätter upp mål utan att veta hur de har bevis på att dessa har uppnåtts. De saknar mätinstrument för att se om de dag efter dag kommer närmare sina mål eller längre ifrån dem.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Genom att specificera vad du kommer att se, höra och känna, gör du det oändligt mycket lättare att uppnå dina mål. Det händer ofta att människor har en idé om vad det är de vill, men deras representation av den är oklar - det finns ingen bild.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Genom att specificera hur ditt preciserade mål tar sig i uttryck, kommer det också att ge dig värdefull information om de delar du måste arbeta med för att försäkra dig om att du är på rätt väg.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']3. När vill jag ha det?[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']När vill jag att det preciserade målet skall vara uppnått? Genom att specificera tiden och platsen, blir det lättare för mig att se var jag befinner mig när det gäller måluppfyllelse.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']4. När jag får det jag vill - vad mer i mitt liv kommer att förbättras?[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Ingenting som händer i ditt liv uppstår som en isolerad händelse. Genom att känna igen hur andra aspekter drar fördel av ditt önskade resultat, kommer det hjälpa dig att uppnå det.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']5. Vilka resurser har jag, som kan hjälpa mig med detta?[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Nu när du vet vad du vill och hur du vet när du har fått det och förstår det viktiga av schemat i ditt liv, är det dags för dig att börja mobilisera dig själv för att göra ditt önskade resultat verkligt. [/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']Resurser inkluderar inte bara dina tidigare förmågor (som att kunna lära dig, humor etc.), utan även dina fysiska resurser (pengar, transport, biblioteket osv.) och andra människor (en vän som vet hur man lyckas).[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']6. På vilket sätt kan jag bäst använda de resurser som jag har?[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif']När du väl identifierat dina resurser är nästa steg att tänka på när och hur du ska använda dem. Några är användbara nu – andra kommer att bli relevanta senare.[/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]
  [FONT='Arial','sans-serif'][/FONT]


  [FONT='Arial','sans-serif']7. Vad är det första steget du kan ta för att komma närmare ditt mål?[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Det händer ofta att människor kommer så långt som till en plan över deras önskade resultat – för att bara sitta ner och vänta på att det ska hända av sig självt. Du har väl inte glömt budord 8? Det är handling som räknas! Ett bra sätt är att tänka i tre steg: handling, förvänta sig handling och handla. Vad än ditt preciserade mål är, finns alltid något du kan göra nu för att komma närmare det.[/FONT]

  [FONT='Arial','sans-serif']Hur du beter dig och agerar framöver är ingenting annat än en enkel måttstock på hur effektivt eller ineffektivt du arbetar gentemot ditt preciserade resultat. [/FONT]
Working...
X