Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kursmatrial Karlstad kommun 20/4

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Kursmatrial Karlstad kommun 20/4

  Det första du måste göra är ganska lätt, och kräver bara lite mod. Du måste överge alla gamla idéer om hur andra människor och omvärlden påverkar ditt liv. Arbeta med det enda som du verkligen har kontroll över – dig själv! Det här är inget som vi har hittat på. Det är gamla och nya livsvisdomar som vi sammanställt och gjort mer lättförklarliga.  Dessa enkla men mycket kraftfulla antaganden är varken trosläror eller psykiska lagar. De är bara mycket effektiva verktyg, som kommer att vara till stor hjälp när du gör förändringar med dig själv. Många människor som jag arbetar med säger att livet blev mycket enklare när de tog till sig dessa grundantaganden. De upplevde också att de hade större förståelse för andra människor.

  Nedan finner du några av de grundantaganden som utgör basen i terapin. En del har vi hämtat från NLP, andra från Dr Phillip C McGrawe eller Dr Steven Convey och några är våra egna.


  1. Kartan är inte verkligheten

  Det här påståendet utgår från att det inte finns någon objektiv verklighet. Världen vi ”opererar” i utgör bara vår egen personliga tolkning. Det beror på att vi filtrerar omvärlden genom våra fem sinnen, men också på att vi bär med oss våra minnen, värderingar och föreställningar. Det är denna process som gör oss unika som människor.

  Den egna tolkningen av världen kan därför jämföras med en karta. Hur detaljerat vi än upplever verkligheten, så blir kartan bara en modell av den.

  Frasen, ”Kartan är inte territoriet”, myntades ursprungligen av den polske matematikern Alfred Korzpyski. Låt mig ge ett exempel. Föreställ dig att en person bestämmer sig för att åka på semester med bil till Italien. Det första den personen gör är att införskaffa en bilatlas, för att leta upp den färdväg som passar bäst. Varje år fortsätter han eller hon att köra samma väg trots att det under åren tillkommit massvis med nya vägar. En dag bygger man en tunnel och en helt ny motorväg genom hela alperna. Alla som kör efter den gamla kartan kör naturligtvis den gamla vägen. De som hade skaffat sig nya kartor har en ny valmöjlighet, som sparar båfr tid och pengar. På samma sätt väljer en del människor att agera i verkligheten med gamla kartor.

  Du kanske inte är speciellt intresserad av att utmana dina personliga gränser eller att uppfylla dina drömmar. De flesta tror inte ens att det är möjligt att förändras. Jag vet inte hur du känner, men jag skulle finna det otroligt frustrerande om jag i efterhand fick klart för mig att det faktiskt varit möjligt att få ut ännu mer av livet!


  2. Det finns en positiv intention bakom varje handling

  Nästa grundprincip är att det alltid finns en positiv intention bakom allting vi gör. Om jag t.ex. skulle dricka alkohol innan varje föreläsning, så skulle jag inte göra detta för att skada min lever. Min positiva intention skulle vara att göra det för att bli mindre nervös.

  Genom att ta reda på den positiva intentionen bakom ditt agerande, ger du dig själv fler valmöjligheter och effektivare alternativ för att det du önskar ska uppnås. När vi tittar närmare på hur vi agerar i en del sammanhang, så är inte alltid vårt beteende förnuftigt. Det finns dock alltid ett syfte – hur fel tillvägagångssättet än är.

  Om du har problem med en människas beteende, kom ihåg att för den personen så är det just då den enda möjligheten – även om det verkar ologiskt utifrån alla andras perspektiv. Genom att försöka förstå vad den personen har för positiv intention, ökar också din förståelse och ödmjukhet, samtidigt som du kan komma upp med alternativa lösningar. Om du tycker det jag säger verkar konstigt, kan du naturligtvis fortsätta att tro att dina och andras negativa beteende beror på en obotlig dumhet och inget annat.

  Du kanske säger till dig själv, ”Varför i hela friden gör jag det här, fan jag är en idiot att jag aldrig lär mig”. Du kanske upplever skuld när du gör de här sakerna. Du kan inte förändra ditt negativa beteende förrän du vet varför du gör det. Bara då är det möjligt att komma till rätta med den underliggande problematiken. Att veta vad du ska göra är en sak, men att veta hur du skall göra det är en annan sak.

  Det kanske har gått så långt, att ditt beteende är så automatiskt att du inte längre reflekterar över det du gör. Tro mig – det finns alltid någon form av payoff, annars skulle du inte göra det!

  Du kanske tänker att du är annorlunda, att du inte är kontrollerad av att få payoffs. Tyvärr, det är livets lag. Om du inte hittar dina payoffs, så innebär det bara att du inte tittat tillräckligt djupt.

  Du kanske inte är medveten om vilken form dina payoffs tar. Du kanske till och med föder payoffs som är direkt ohälsosamma. Du kanske bestraffar och förringar dig själv och spelar offer. Psykologiska vinster kan vara acceptans, beundran, känna sig älskad, osv.


  3. Du är ansvarig

  Ingen modell i världen kan hjälpa dig att exempelvis gå ner i vikt eller göra andra förändringar med dig själv. Du måste själv ta ett beslut och inse att du äger problemet.Att komma till insikt om varför du hamnat i den situationen som du har är naturligtvis en bra start, men det som räknas är att du gör någonting åt det. Om du vill lyckas så måste du börja med att vara ärlig med var ditt liv befinner sig idag. Gör du inte det så kommer det bara bli värre. Om du vägrar äga problemet så kommer du inte kunna lösa det. Så fort du har accepterat att problemetfinns och att det är du som äger det blir det mycket svårare att inte göra något åt det. Då återstår bara att analysera var du befinner dig i dag och vart du vill.

  Du har resurserna och kunskaperna som krävs för att göra de förändringar du vill göra. Det finns ingen diet eller magisk formel som kan ändra ditt liv. Du kan få goda råd från vänner eller från experter, men till syvende och sist kommer dina framgångar stå i direkt proportion till vilken förmåga du har att på ett ärligt sätt inse att ansvaret är ditt.


  4. Du kan bli bättre på att kommunicera

  Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:
  • Ord 7%
  • Röst 38%
  • Kroppsspråk 55%
  Även om dessa siffror inte är giltiga i alla sammanhang, så finns där något mycket intressant att ta fasta på. Dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation. Genom att bli bättre på att använda din röst och dina gester kan du förbättra din kommunikation avsevärt.


  Du kan också se på kommunikation som den process du använder dig av för att förstå den andra personens karta, eller för att uttrycka din egen karta. Därmed kan du förklara hur du har tolkat världen, dvs. hur din karta ser ut.

  Många av våra kommunikationsproblem uppstår för att vi uppfattar världen olika. Detta i sin tur framkallar olika känslor, tankar och beteenden som leder till en mängd konflikter, äktenskapsproblem, rasfördomar och krig.

  När vi tänker lite noggrannare på vad detta innebär, så är det inte så konstigt att vi skulle behöva lite mer mänsklighet och ömsesidig respekt. Ingen av oss kan ju hävda att vi känner till verkligheten - vi innehar bara vår egen unika subjektiva tolkning av den.


  5. Inga misslyckanden – bara feedback

  Personlig utveckling handlar om lärande, och om att våga göra misstag. Om ett beteende inte ger dig det önskade resultatet, får du ut information (feedback) som ger dig möjlighet att ändra ditt beteende.

  Feedback är varken bra eller dåligt. Det är bara information som kan hjälpa dig i riktning mot ditt mål. Det hjälper dig också att inte göra om samma misstag igen.

  ”Det största felet är inte att göra misstag, utan att inte lära sig av sina misstag”

  Om misstag inte existerade, skulle vi inte kunna gå vidare mot lyckade resultat. ”Misslyckande” är en nödvändig fas, som du måste gå igenom för utvecklas. Feedback är frukost för människor som vill utvecklas.

  Robert Dilts berättar om en god vän han har som är uppfinnare. Han prövar mängder av saker som inte fungerar. En gång frågade Dilts honom hur han hanterade sina besvikelser när det inte fungerar. Han svarade, ”Jag inser bara, att det är lösningen på ett annat problem”.  6. Att ha fler val är bättre än inget val alls

  Reaktionen jag en gång fick från en klient på detta var, ”Löjligt, ett val är perfekt för då slipper man tänka själv, två val leder till inre konflikter, tre val eller fler gör livet till ett helvete”.

  Jag vet inte hur det är med dig, men man skulle ju också kunna säga, ”Ett val är inget val, två val är bättre än ett, tre eller flera val ger oss frihet att börja uppnå vårtmål”. Sökandet efter alternativa vägar leder oss snabbare till vårt önskade resultat.

  Ofta har vi fler val än vi vill erkänna för oss själva. Du har lärt dig att du har valet att kunna ta hand om det som händer dig, som t.ex. misstag eller viktig information som gör att du ändrar ditt framtida beteende.


  7. Om det du gör inte fungerar – gör något annat

  En av de starkaste instinkter en människa har är att göra vad som är naturligt och vad hon vant sig vid. Det är denna grundinstinkt som gör det så svårt för oss att lära oss något nytt. När saker inte fungerar – fortsätter de flesta människor att göra som de har gjort fast oftast mer intensivt.

  Du har säkert iakttagit en fluga som på sommaren flugit vilse och hamnat inomhus. Envist kämpar den genom att ta sats mot fönstret om och om igen med samma resultat. Helt ovetande om att lite längre fram finns det ett öppnat fönster som leder till friheten. Envist fortsätter den ta sats och flyger med full kraft in i fönsterrutan, det är därför du hittar så många döda flugor på fönsterbrädorna. Du behöver inte göra samma misstag. Det är ingen mening att du prövar samma metod eller strategi om och om igen om det leder till ett resultat som inte för dig närmre ditt mål.

  Kom ihåg att dina begränsningar inte ligger i territoriet, utan i din karta. Om du vill ha samma resultat – fortsätt på samma väg. Om du vill något annat – gör något annat.

  Att utforska varför du inte kommer dit du ville, kommer inte att hjälpa dig. Det spelar ingen roll hur många varför och därför du kommer upp med. Du fortsätter ändå längs samma gamla hjulspår. Om en väg inte fungerar, riskera inte besvikelse genom att göra samma misstag om och om igen.

  I min första bok Servicemanual till ett bättre liv gjorde jag klart att skillnaden mellan vad människor producerar är var de har gjort annorlunda än andra i samma situation.


  8. Är det praktiskt användbart?

  Från ICET och Dr George Philips hämtar vi upp detta synnerligen användbara och enkla antagande. Det påminner om AA:s devis att inte känna sig förorättad.

  Vad du än känner eller tänker fråga dig själv: ”Är det praktiskt användbart och på vilket sätt hjälper det här mig nu?”


  9. Det finns ett samband mellan kropp och psyke

  Varje sinnestillstånd i hjärnan skapar en representation i kroppen. Fundera bara på hur du känner dig fysiskt när du upplever glädje? Hur känner du dig fysiskt när du upplever besvikelse? Hur skiljer de sig åt? När du är glad känner du dig förmodligen upprymd och lätt i kroppen, hållningen är annorlunda och du har en ökad energinivå. När du däremot är besviken är det troligt att du känner dig tyngd och att du har mindre energi.

  Om t ex stress fortlöper alltför länge utan återhämtning och man upplever påfrestningar som inte kan bemästras blir följden att hälsan drabbas. Det kan visa sig i form av olika symtom. Ofta upplever man såväl psykiska som fysiska symtom. Det kan röra sig om spända axlar, ont i ryggen, störd sömn, ökad irritabilitet och oro med mera. Det innebär att psykisk press kan ge sig till känna i kroppen. Det innebär att den visar sig i form av olika fysiska symtom. Under senare år har man mer och mer fått upp ögonen för att kropp och själ hänger ihop och det forskas mer kring psykosomatiska sjukdomar.

  Man brukar säga att en psykosomatisk sjukdom är en kroppslig sjukdom och orsakas av olika psykiska faktorer. Både magsår och högt blodtryck är klassiska stressjukdomar. En del anser att de flesta sjukdomar och åkommor är av psykosomatisk karaktär och det är nog sannolikt eftersom kropp och själ hänger ihop.


  10. Det är handling som räknas

  När vi arbetar med klienter är vi inte intresserade av alla deras goda intentioner, utan vad de skall göra för att lösa sina problem. En del människor väljer att läsa horoskop för att någon skall tala om för dem vad som skall hända istället för att skapa sin egen verklighet. Vad vi vill se är resultat. Det spelar ingen roll hur goda intentioner du har, det är handling som räknas. Det är handlingar som sätter dina planer i verket.

  Fundera på hur du skulle uppleva följande scenario. Du har varit inlagd på sjukhus och har just kommit hem när någon säger, ”Jag tänkte jättemycket på dig och jag kände för dig och det kändes i min mage den dagen du skulle opereras”. Vederbörande var dock aldrig och besökte dig. Hur mycket var hans tanke värd när han inte gick till handling? Världen bryr sig inte om tankar eller känslor så länge de inte leder till handling.

  Världen är full med offer som sitter och känner en massa, men det kommer inte att hjälpa dem. Livet du har nu är det som du lever, i vart fall i den här världen, då hjälper det om du,
  • Tänker i handling
  • Förväntar dig handling
  • Handlar
  11. Du skapar det du fruktar


  Många gånger skapar vi omedvetet det vi fruktar. Vi gör detta för att vår hjärna både medvetet och omedvetet skapar filter, som automatiskt hjälper oss att se det vi vill och förväntar oss att se. Dessa filter är varken bra eller dåliga. De bara finns där. Alla människor har dessa filter. Du kan jämföra det med en kamera. Om du har hållit i en kamera, vet du att man inte kan få skärpa på skogen långt borta och samtidigt ta en bra bild av en skalbagge på nära håll. Precis på samma sätt fungerar dina filter. De väljer ut för dig vad du redan ”bestämt” dig för att se. Dessa filter leder sedan till att du ”hjälper” eller ”stjälper” dig själv genom att sortera bort alla nya tankar som inte passar in.

  Nedan följer ett exempel,
  En kvinna har tidigare levt i en relation, där hon blivit bedragen flera gånger. När hon nu träffar en ny man, är hon hela tiden på sin vakt eftersom hon helt enkelt inte litar på honom. ”Hon vet ju hur män beter sig.” Hon börjar kontrollera honom alltmer, fråga vad han gjort på kontoret, kolla i hans väska osv. Till slut blir mannen så trött att han lämnar henne. Han känner inte att de tillsammans kan bygga en kärleksfull relation när hans partner inte litar på honom. Han lämnar henne och kvinnan kan nu säga till sig själv: ”Vad var det jag sa, alla män är likadana.” Genom sitt beteende har hon skapat det hon fruktar!

  För att kunna leva ett behagligt och hälsosamt liv är det naturligtvis viktigt att lära känna sina egna filter och mönster. Våra negativa filter hämtar alltid inspiration ur det som har hänt oss och guidas ofta av våra rädslor. Detta beteende påminner lite om att köra en bil framåt på en väg och inte se på den vackra vägen framför oss. Istället är vi hela tiden fullt upptagna av att titta i backspegeln hur dålig vägen var bakom och rätt som det är kör vi kanske i diket. Det är därför viktigt att hela tiden vara vaksam på sina filter så att du inte vilseleder dig själv.


  12. Tänk inte på en Rosa Elefant

  Låt oss börja med att fråga oss hur vi representerar ordet inte. När du tänker på följande var uppmärksam hur du noterar ordet inte.

  ”Tänk inte på en grön bil som kör ner för en röd väg.”
  ”Ormen jagar inte hönsen.”

  Hur gör du för att negligera en representation och göra så att den inte existerar i din hjärna? Hur gör du för att det skall försvinna?

  Vad människor gör är att de först ser det som inte skall hända för att sedan sluta tänka på det. Du kanske kan dra dig till minnes hur du tänkt då du gått på en diet? Jag får inte äta fett nu, jag får inte äta pizza osv. Om du är normalt funtad kommer din hjärna kontinuerligt att tänka på det som den inte får göra. Ju mer du tänker på att du inte får äta chips desto mer kommer du att tänka på chips och vips så måste du ha chips. Om du fokuserar på att du inte får äta fett och kalorier hela dagarna kommer du att få det. Du blir helt enkelt fetare eftersom din hjärna kontinuerligt tänker på de förbjudna kalorierna och du äter förmodligen mer också. Genom att tänka rätt kommer du hjälpa din hjärna att fokusera på det som är viktigt för dig. När du gör det kommer din kropp automatiskt att följa din hjärna.

  Var uppmärksam på att negationer finns bara i språket. De existerar inte i verkligheten.


  13. En svala gör ingen sommar

  Vi har talat lite om förhållandet till misslyckanden, men här gör vi det utifrån ett annat perspektiv. Inse att det är mänskligt att du ibland inte lever upp till dina mål. Du är trots allt en människa och ingen maskin. När du vill uppnå något så är inte det viktiga huruvida du ibland inte orkar hålla dig till din plan. Vad som är viktigt är ditt förhållande till dina eventuella misstag. Ett enstaka avsteg från planen äventyrar inte ditt program. Det är när du använder avsteget som ursäkt för att helt kassera din målsättning som du skapar dina problem. Vad du måste lära dig är att ett misstag inte äventyrar din målsättning. Det finns en sekvens på engelska som väl symboliserar vårt förhållande till misstag. Här som exempel vid viktminskning.

  Lapse betyder ett litet misstag att du t ex tar en kaka av misstag.

  Relapse det är ett återkommande misstag d v s du har missat träningen 3 ggr.

  Collapse du slutar träna helt och hållet och suget tar över.

  Det är lätt att tro att allt brakar samman men det finns inget som säger att det är så. Kom ihåg att du alltid har olika val. Du har valmöjligheter hur du väljer att tänka och sedan hur du går till handling. Därför är det bra om du för anteckningar över dina eventuella misstag. Du kommer då lättare kunna undvika situationer där du har svårt att motstå något eller har svårt att hålla det du förutsatt dig.

  Det är inte misstagen i sig som gör skadan utan det är ditt sätt att tänka över det som har hänt som skapar dina problem.


  14. Spela spelet

  Människor som har en kinestetisk (känslomässig) profil har en tendens att fastna i sådant som de inte kan göra något åt. Energi binds härigenom och leder till att man försummar sådant, som man skulle kunna göra något åt.

  Vi sorterar problem i följande kategorier:

  1. Direkt kontroll (Problem som går att göra något åt genom att ändra beteende)

  2. Indirekt kontroll (Problem som har att göra med andra människors beteende)

  3. Obefintlig kontroll(Problem som vi inte kan göra något åt, som t ex vårt förflutna eller omständigheterna i omvärlden)

  Problem som klienter har direkt kontroll över, kan bearbetas genom att vi arbetar med deras vanor och ger hemuppgifter. Problem som klienten har indirekt kontroll över, löser vi genom att hjälpa honom/henne att hitta nya strategier. Problem som de har obefintlig kontroll över, kräver att de accepterar problemen och lär sig leva med dem – även om de inte tycker om det. På så sätt hindrar de dessa problem från att få kontroll över sig. Att ändra våra beteenden, vanor och vårt sätt att se på problem ligger innanför vår inflytandecirkel.

  De flesta människor som kommer till mig för att få hjälp med olika problem tror ofta, att de kan kontrollera en människa eller en situation. Men kom ihåg att du bara är 50% i en relation. Du kan inte ta ansvar för att din pappa saknade resurser att ge dig det du behövde eller att din mamma drack. Du kan bara ta ansvar för din situation idag och välja hur du ska reagera utifrån det.


  15. Skillnaden som gör skillnaden

  Den här rubriken hämtar vi från den store tänkaren Gregory Bateson som var den som först introducerade frasen, ”The differens that makes the difference”. Många gånger möter vi klienter som tror att de måste göra omvälvande förändringar för att komma till rätta med sina problem. Vad du måste lära dig är att värdesätta små förändringar. Om du försöker ändra alla dina ovanor på en gång är du snart tillbaka i dina gamla mönster. Det är som upplagt för att misslyckas. Så när du förändrar något så se till om du får en förändring i resultatet. Du kan göra hur många förändringar som helst men de är helt meningslösa om de inte gör skillnad det vill säga ger dig ett annat resultat än det du har idag.


  16. Jämförelsenoja

  När vi lever våra liv är det naturligt att relatera till omvärlden omkring oss. Redan tidigt lär vi oss att jämföra oss med andra. Vem är snabbast i klassen? Vem har längst hår? Vem har den finaste cykeln? Sonja Lyubomirsky berättar i sin bok ”Varför är vissa människor gladare en andra” att olyckliga människor jämför sig mycket mer än lyckliga. Under mina år som terapeut där jag haft 1000-tals klienter kan jag bara bekräfta hennes teorier. Det är tydligt att personer som inte ägnar sig åt social jämförelse mår mycket bättre. Jag minns en underbar klient jag hade för några år sedan. En kille i 45-årsåldern som var forskare på ett laboratorium.

  Klienten: Jag vet inte om jag kan med och berätta det här, du kommer att tycka jag är löjlig.

  Terapeut: Jag tvivlar på det jag har hört det mesta.

  Klienten: Förra nyårsaftonen så var jag på en fest i lägenhet med ca 20 goda vänner. Allt var trevligt tills mitt x ringde och berättade att hon var på en stor nyårsbal med ett par hundra personer. Då blev jag fruktansvärt sur och tyckte allt kändes meningslöst. Som tur var ringde en annan kompis strax efter och berättade att han satt hemma hos sina föräldrar det räddade kvällen. Varför tänker jag så här? Det är ju sjukt!

  Det krävs en enorm styrka för att våga vara så öppen som denne klienten var.

  Vad vi måste lära oss är att ev ”misslyckande” alltid är relaterat till tid. Om du misslyckas i en tennismatch betyder inte det att du är en misslyckad tennisspelare. Det betyder bara att den 14 januari 2004 så gick inte den matchen som du önskade. När det gäller våra personliga matcher vi utkämpar i livet fungerar det lite annorlunda. De flesta människor som sätter upp målsättningar har en tendens att fokusera på det som de inte har. Om du kontinuerligt fokuserar på hur långt ifrån ditt mål du är så kommer du bara att göra allting mycket jobbigare för dig. Det beror på att det omedvetna många gånger automatiskt upplever problemen större än vad de är. Om du istället fokuserar på vilka framsteg du gjort sedan du bestämde dig för att tag i dina problem, om du fokuserar på hur mycket bättre du är från föregående dag, kommer du föda din hjärna med positiva signaler, som gör det ännu lättare för dig att förändras.

  Frågor du kan använda dig av när jämförelsenojan griper tag i dig,

  · Hur har jag kommit fram till att det här är så viktigt?
  · Vad handlar det om egentligen?
  · Varför kan jag inte vara nöjd med det jag har?
  · Om jag nu får det jag vill kommer jag bli lyckligare då?


  17. Du lär människor hur de skall behandla dig

  Det är inte helt ovanligt att en del gör våld på sig själva genom att inte sätta tydliga gränser. Dr Phil talar om att vi lär människor hur de behandlar oss. Generellt lär sig människor genom den feedback de får och feedback är något du ger till människor omkring dig både medvetet och omedvetet.

  När dina gränser inte är tydliga så kommer de människorna som är omkring dig att fortsätta att pressa på och göra övertramp till dess att du sätter ner foten. Varje relation definieras därmed med av de inblandades beteenden. Detta sker antingen genom att du belönar dem eller att du passivt tillåter dem fortsätta sitt negativa beteende.

  Jag arbetade under år 2000 i ett stort företag med en förändringsprocess. En av avdelningarna upplevde en massa friktion. En av sekreterarna kände sig mobbad av sina arbetskamrater. När vi satt ner alla i grupp – cirka tio personer – så berättade hon kort vad hon kände. Hon berättade då, att hon känt sig mobbad under nästa 10 år. När jag frågade, om hon berättat hur hon känt för de andra, svarade hon nej. Spontant svarade jag, ”Då har du heller ingen rätt att känna dig förorättad”. Processen fortsatte och vi diskuterade vad de andra hade gjort. På kvällen fick jag lite dåligt samvete för den mobbade tjejen och tänkte, att jag kanske varit för hård mot henne. Samma kväll kom hon fram till mig och tackade. Jag försökte hålla masken och frågade varför hon tackade. Hon tyckte, att hon fått chansen att säga vad hon kände och berättade, att klumpen hon haft i magen i 10 år nu var borta.

  Det är inte säkert att du får det som du behöver genom att ge uttryck för det du känner, men du kommer må oändligt mycket bättre genom att stå upp för dig själv. Om du inte står upp för dig själv innebär det att de runt omkring dig kommer att flytta fram gränserna till du säger stopp. Det spelar ingen roll vilken typ av relation det handlar om. Din partner/vän/arbetskamrat kommer alltid att agera utifrån hur du agerar.

  Jag säger inte att det alltid är lätt att bryta gamla mönster. När jag arbetar med enskilda klienter som står i begrepp att göra stora förändringar med sig själva kan det vara lämpligt att de förvarnar sin partner. Ska de gå ner i vikt så kanske de säger att, Om 2 månader kommer jag att fokusera mer på min viktminskning. Det i sin tur kommer att medföra att jag inte alltid är hemma när du kommer hem. Jag har tänkt träna tisdag och torsdag så de dagarna får du göra mat själv. 18. Du är inte vad du gör

  Ett av de största misstagen som vanliga människor gör är att de identifierar sig med vad de gör. Vi agerar och uttrycker oss genom det vi gör, men det innebär inte att vi är det vi gör. Det finns inget beteende som helt och fullt beskriver oss som individer. När jag säger att jag är POWERTHIKING- terapeut så är inte det allt jag är. Jag är och också författare till ett flertal böcker. Utöver det är jag också en vän och kock etc.


  Jag arbetade med en klient som hade identifierat sig väldigt starkt med sin vikt och inte upplevde att hon var något annat en sin övervikt.

  Terapeut: Är det allt du är?

  Klient: Nej men jag är väldigt fet.

  Terapeut: Utöver att du är fet och överviktig, vad är du mer?

  Klient: Jag är mamma till två barn.

  Terapeut: Utöver det faktum att du är kvinna och överviktig, vad är du mer?

  Klienten: Jag är (lång paus) konstnärlig.

  Terapeut: Och vad är du utöver det att du är tjock överviktig och mamma och konstnärlig. Har du några tankar eller känslor.

  Klienten: Jag är en känslig person.

  Terapeut: Vad är du mer än det du redan nämnt.

  Klienten: jag är omtänksam person

  Terapeut: På vilket hjälper det dina barn att du identifierar dig med som överviktig istället för att identifiera dig som en omtänksam och känslig mamma?

  Klient: (En lång paus där man kan se hur hon funderar) Jag förstår vad du menar .


  Om du säger, jag är fet, jag är ful, jag är äcklig, så förlägger du både medvetet och omedvetet enskilda beteende eller egenskaper på din identitet. Genom den enkla övningen ovan lyckades klienten få en mycket bättre förståelse för att hon är mycket mer än överviktig. Kom ihåg att du inte är vad du gör, lika lite som du är det du känner. Du är mycket mer än så.


  19 . Det viktiga med all kommunikation är hur det landar

  Det spelar ingen roll vad du skall åstadkomma för i alla lägen måste du kommunicera. Det är inte ovanligt när vi lider brist på självaktning att vi inte vågar stå på oss och säga vad vi verkligen känner. Du har tidigare lärt dig, att om ett beteende inte fungerar effektivt så bör du försöka göra något annat tills dess du uppnår ditt mål. När du tillåter den här strategin att integreras i din attityd så kommer du upptäcka att allt går mycket lättare. På en gång förändras din kommunikation, både verbalt och icke verbalt (kroppsspråk). Hur vår motpart reagerar visar på något sätt hur det vi sagt landat. Det ger oss möjligheten att justera vår kommunikation om inte motparten har förstått vad vi säger första gången.

  Exempel
  Det är ganska vanligt att man när man exempelvis skall berätta att man känner sig sårad att man inte lägger någon tyngd och kraft bakom orden. Istället kanske man ler och skrattar samtidigt som man säger att man är besviken. Hur troligt är det då att ens motpart kommer att förstå vad man vill ha sagt fullt ut?

  På samma sätt som det är viktigt att du noterar hur du säger saker så är det viktigt att du noterar vad du får för respons för att se effektiviteten i din kommunikation.


  20. Människor är inte trasiga. De fungerar perfekt.

  En av de grundförutsättningar vi arbetar med handlar om att de flesta människor har alla de resurser som krävs för att få sitt liv att fungera ännu bättre. Geniet Dr Richard Bandler brukar skämtsamt säga att det aldrig är för sent att ha en bra barndom och vi kan inte göra annat en att hålla med. Så länge du har ett någorlunda intakt neurologi har du alltid möjlighet att välja bättre alternativ. Vad POWERTHINKING vill lära dig är hur du utnyttjar din fulla potential.

  Övning

  Sök upp en speciell plats, där du kan vara för dig själv.

  Avsätt 20 –30 minuter


  1. Skriv ner alla grundantaganden på 20 olika A4 papper. Placera dessa på golvet framför dig i en cirkel på 360 grader ca 50 - 75 cm runt om dig.

  2. Gör också en plats, där du står i mitten typ brännbollsplatta

  3. Fundera nu på ett problem. Ta ett enkelt problem först

  4. Gradera hur du känner inför problemet idag från 1-10 där 10 är värst.

  5. Ta sedan ett steg framåt åt vänster till A4 papperet med ”Kartan är inte territoriet”. Fundera på vilket nya idéer du kan få, när du belyser ditt problem genom grundantagande nr 1. Stanna kvar 2-5 minuter. Gå nu igenom antagande 1 stanna och reflektera

  6. Ta nu ett nytt steg framåt till antagande nr 2: ”Vad är den positiva intentionen bakom ditt beteende?” Upprepa proceduren från pkt 5

  7. Gå tillbaka till ursprungsläget. Vila en minut. Fortsätt med antagande 3 osv tills alla 10 är avklarade.

  8. När du är klar med alla antagandena gå tillbaka till ursprungsplatsen. Fundera nu på ditt ursprungsproblem igen. Ser du på det på samma sätt? Låter det lika förskräckligt? Känns det annorlunda?

  9. Gradera problemet igen. Är det samma siffra lägre eller högre?

  10. Vilka nya tankar och föreställningar kan du sätta upp för dig själv nu och i framtiden.


  Gör en sammanfattning av vad du lärt dig.
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________


  Översätt nu dessa lärdomar till aktiva handlingar.

  Vad kan du göra nu?
  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________

  Förslag på fördjupningslitteratur

  Introduktion till NLP ISBN 9188410994

  De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör ISBN 912707143
  Powerthinking session 2  Efter attjag hade gått igenom förändringsprocesscykeln med Tjockholmarna, var det dags att berätta om motivation och dess beståndsdelar. Att människor inte följer sina uttalade föresatser utan istället fortsätter som vanligt måste ju bero på något? Nästan alla överviktiga talar samstämmigt om bristen på motivation, dålig karaktär och dålig självkänsla. I den här sessionen tar vi upp de två första bromsklossarna. Vi kommer att ägna en hel session åt självkänsla längre fram. Överviktiga saknar inte motivation, däremot är många rädda för att misslyckas. Har man fått feedbacken att ”det jag gjorde inte fungerade” för att gå ner i vikt, är det inte så konstigt att man är rädd för att misslyckas igen.


  Ni kommer ihåg kunskaperna ni fick om hjärnan? Nu är det dags att lära dig hur ni kan använda er hjärna ännu effektivare för att uppnå dina mål.
  – ”Menar du att vi inte använt vår hjärna fullt ut”? sa Jeanette. Jag svarade avsiktligt inte på frågan, utan frågade henne istället: -”Jeanette, du har berättat för mig att du inte alltid känner för att träna, är det riktigt”? Hon svarade: -”Ja, ibland kommer jag bara inte iväg till gymmet”! Hon är inte ensam. Fundera på en vana som du haft länge, och velat förändra men inte lyckats. Var det lätt? Troligtvis inte. De flesta människor tycker det är svårt att förändra djupt rotade vanor. Om det var lätt att förändras, skulle du kunna säga till en bekant som har en dålig ovana: ”du kan väl ändra dig från och med idag”, och din bekant skulle förändra sig om han eller hon kunde göra det medvetet. Det är inte ovanligt att människor gör samma sak om och om igen, trots att de vet att det är fel. Det beror på att de inte gör förändringarna på en omedveten nivå.


  Innan du kastar dig över motionscykeln, vill vi berätta lite mer om de tre vanligaste orsakerna som människor uppger för att de inte lyckas med sin viktminskning:


  · Dåliga vanor
  · För lite uppmärksamhet
  · Det omedvetnas inflytande


  Dåliga vanor


  Många har ovana att äta när de inte är hungriga. Följande situationer kan få människor att äta:


  · När de tittar på tv
  · När de kör
  · När de sitter vid skrivbordet


  Du kan säkert komma på situationer där du själv lagt dig till med ovanan att äta, utan att vara hungrig. Genom att du blir medveten om dina vanor i dessa sammanhang, har du tagit ytterligare ett steg framåt i din process. Som jag nämnt tidigare, är ett av de bästa sätten att bliuppmärksam på sina vanor att föra en matdagbok. Vad du kanske inte vet, är att det tar ungefär 4 veckor att skapa en enkel vana. Det kan däremot ta flera månader av regelbunden träning innan motion blir en del av ditt liv. Det är lätt att vänja sig vid dåliga vanor. Den goda nyheten är att om du lyckats vänja dig vid en vana, har du kapaciteten att nu skaffa dig fler hälsosamma vanor.
  Din målsättning bör vara att dina nya vanor blir lika naturliga som att borsta tänderna.  Kom ihåg att det inte är de enskilda handlingarna som skapar våra liv, utan det som vi gör kontinuerligt.  Uppmärksamhetsproblem


  Det kan vara så att du har gått upp i vikt utan att du var medveten om det.


  Det kan bero på att du successivt ökat ditt dagliga intag utan att du tänkt på det.
  Små saker kan göra stora skillnader över tiden. Du minns kanske det femtonde budordet om skillnaden som gör skillnaden. Genom att välja lättmjölk eller lättfil i stället för standardvarianterna, kan du gå ner runt 5 kilo på ett år. Mängden avser en halv liter mjölk eller fil varje dag. Genom att välja mager ost, minska på smöret, strunta i chipsen har du åter många kilo att spara.


  Du påverkas av ditt omedvetna


  Du vet redan att din hjärna är komplex och att den bearbetar omvärlden både genom det medvetna och genom det omedvetna. Det är värdefullt att känna till hur din hjärna kan arbeta på detta sätt för ovanor kring mat sker oftast på en omedveten nivå. Om du förstår hur och varför du gör vissa saker, blir det mycket lättare att förändra dem. Det finns flera olika orsaker till att vi påverkas; en del har vi pratat om lite ytligt i session 4 och 5, men det finns fler omedvetna mönster och orsaker som kan vara bra att känna till:


  · Du äter för att döva känslor.
  · Du äter som ett substitut för något annat.
  · Du äter för att straffa dig själv.
  · Du äter för att upprätthålla kontroll.
  · Du äter för att du tycker synd om dig själv.
  · Du äter för att upprätthålla kontroll.
  · Du äter för att straffa dig själv.  Äta för att döva känslor


  Den vanligaste orsaken till att vi äter utan att vi är hungriga, är för att hålla våra känslor i schack. De vanligaste känslorna som vi stöter på är brist på kärlek och ensamhet. Detta är så vanligt förekommande att vi kommer ägna hela 2 sessioner åt det längre fram.
  Om du är känslomänniska, kan det vara bra att notera redan nu att dina känslor enbart talar om för dig vad du känner just i det ögonblicket och inte nödvändigtvis något mer än det...  Äta som substitut för något annat


  Ni kanske minns Anette från Tjockholmen? Hon brottades med svårigheter att fylla ut tiden hon tidigare använt till att röka. För många människor ersätter maten och ätandet en helt annan aktivitet.
  Istället för att röka.
  Frånvaron av något att göra något.
  Brist på uppmärksamhet från omgivningen.
  Istället för att sova.

  Du kanske fyller munnen med mat när du egentligen är sugen på att röka?
  Ibland när vi är hemma och inte har något att göra, händer det lätt att ett och annat slinker ner utan att vi är medvetna om det. Genom att du blir uppmärksam på signalerna som kroppen skickar till dig, kommer det att gå lättare.

  Att äta för att straffa dig själv

  Det är inte alltid som människor med denna strategi är medvetna om hur djupt deras omedvetna orsaker kan ligga. Jag arbetade med en fantastisk kvinna som var i 40 årsåldern med italienskt påbrå, Yvonne, som brottades med en övervikt på 30- 40 kilo. Hon hade kunnat få hur mycket bra kostråd som helst av mig, utan att de hade gett något resultat. Det visade sig nämligen att den positiva intentionen med att väga så mycket var något helt annat än vad hon trodde. Efter att vi träffats ett par sessioner, kom Yvonne till sin stora förvåning på att varje gång hon gick ner i vikt så blev andra män intresserade av henne och hon blev rädd. Hon var helt övertygad om att hon skulle lämna sin man om hon blev för uppvaktad, och det var inte bra för familjen. Den här typen av problematik handlar mycket mer om de bakomliggande orsakerna än att praktiskt äta rätt. När vi hittat den riktiga orsaken skötte sig viktminskningen av sig själv!

  Äta för att upprätthålla kontroll

  Denna strategi är speciellt vanlig hos personer som har en stark känslomässig profil.
  Många gånger upplever de att de saknar kontroll över sina känslor. Avsaknaden av kontroll förläggs istället på mat. Frågan vi borde ställa oss själva: har vi tillräckligt med kontroll för att släppa kontrollen?

  Kom i håg att riktig viktkontroll i många fall inte handlar om att lära sig något nytt. Det handlar om att du återerövrar de kunskaper som du föddes med, men som du av olika skäl glömt bort.

  Att äta för att straffa dig själv

  Denna variant påminner om den förra fast detta är en tyngre variant. Vanligast förekommande är den hos personer som lider av anorexi eller bulimi.
  Trots att dessa tjejer vanligtvis är mycket kunniga om mat, så har de en skev kroppsuppfattning. Genom att svälta sig, eller överäta och sedan kräkas, så upplever man en viss mått av kontroll. Det är inte ovanligt att det ligger en djupare ångestproblematik i botten och spökar. När man är hård mot sig själv, ger man sig själv färre valmöjligheter. Detta i sin tur leder till ett upprepat beteende – även om detta inte visat sig vara speciellt effektivt. För många kan det därför bli hotfullt, ja till och med destruktivt, att tycka om sig själv.
  Inte nog med att personen många gånger gör sig själv illa, drabbas andra familjemedlemmar också av känslor av hopplöshet, hjälplöshet och av otillräcklighet.

  Låt oss nu titta närmare på vad det är som gör att vissa människor tycks kunna motivera sig hur lätt som helst, medan andra fastnar i återkommande problem utan att kunna komma vidare. Vad kan vi göra för att komma till rätta med dessa ovanor?

  De viktigaste frågorna vi skall ställa oss är:
  Vad är det som styr våra handlingar?
  Vad är det som bestämmer våra handlingar och skapar våra liv och vårt öde?
  Vad är det som är motorn till alla handlingar?
  Svaret på dessa frågor är ett ord!


  BESLUT BESLUT BESLUT BESLUT BESLUT

  Jag är helt övertygad om att det är dina beslut som bestämmer huruvida du kommer att lyckas eller inte. Det är sant att en del människor har bättre förutsättningar, bättre metabolik, lättare för att träna, bättre talanger etc. Kom ihåg att det finns människor som trots alla odds vägrar att se sig som offer för omständigheterna.
  Strax efter första Tjockholmen fick jag ett samtal där en klient bokade in sig hon frågade om det fanns hiss, vilket jag svarade att det fanns. Vi hyrde kontor i en modern fastighet, med en väl fungerande hiss och tänkte inte mer på saken. Just den här dagen då klienten skulle komma var hissarna trasiga, något som jag inte visste. Klockan 11, när hon skulle komma, dök ingen upp. Jag väntade i en kvart innan jag gick jag ut för att köpa en tidning. Eftersom hissen var trasig tog jag trapporna ner, men på tredje våningen mötte jag en person som hasade sig upp på händerna med bara 2 korta benstumpar. Jag stannade och frågade vart hon skulle? ”Jag skall till Tjockholmcoachen. Hissarna är kassa så jag fick ta trappan”. Det var en tjej som visste hur man tar beslut - den terapin gick som på räls!

  Du kan anta utmaningen här och nu, gå till handling och låta dina drömmar bli verklighet.
  Det gör du genom att helt enkelt fatta ett beslut idag som gör att du bestämmer dig, en gång för alla. Du kan naturligtvis skippa alla möjligheter, och vänta tills du blir pensionerad - då går det flesta ner i vikt automatiskt. Även om du inte tar ett beslut idag, så har du ändå tagit ett beslut, inte sant?

  För att förstå mer hur du tar beslut, kan det vara bra om du lär dig lite mer om motivation. Det första du måste notera är att det i princip bara finns två olika sätt att motivera sig på. Förr i världen talade man om morot och piska. Jag tycker formuleringen till något eller bort ifrån, ger en mycket bättre beskrivning för hur vi motiverar oss på olika sätt.
  Låt mig förklara de olika strategierna och hur de används i olika sammanhang.
  Det är inte ovanligt att de olika strategierna blandas.
  1. Till något

  Människor som går mot någonting, är motiverade av sina önskningar. För att motivera dem att gå, får man ge dem något på vägen så att de rör sig framåt. Dessa människor har ofta lätt för att göra saker som de tycker om. Däremot är det svårt för dem att motivera sig att göra något de inte tycker om, vilket resulterar i känslor av obehag. Lösningen är att tänka på det färdiga resultatet istället för på utförandet av uppgiften. Ett annat alternativ kan vara att gå ett steg längre och se vad som är värdet av att ha uppgiften slutförd. Om du försöker motivera en person som motiverar sig till något med en piska, slår han bakut.

  2. Till något och lite bort ifrån

  Denna kategori kommer i det stora hela att röra sig till något, men i en del sammanhang att röra sig ifrån.

  3. Till något och bort ifrån

  En del människor använder sig av båda strategierna i lika stor utsträckning.


  4. Bort ifrån något lite till

  De personer som i huvudsak är på väg bort ifrån något. De ser i första hand på de negativa konsekvenserna.


  5. Bort ifrån något

  Många människor motiverar sig själva genom att tänka på de katastrofer som kommer att inträffa om de inte gör någonting. Denna strategi motiverar de genom att omedvetet använda sin rädsla, vilket leder till att man agerar först då det vrider sig i magen. Det finns naturligtvis situationer då det kan vara effektivt att se vad som är värt att undvika, t ex en hotfull person som kommer mot dig på en gata. Men att tänka negativt gör inte att man motiverar sig speciellt snabbt. Om du vill motivera en människa som agerar utifrån detta mönster, måla upp en katastrof och personen får eld i baken. Om du däremot försöker motivera den här personen med en belöning, så kommer hon inte att reagera. Människor som tar fasta på riktningen mot att motivera sig bort från någonting, koncentrerar sig naturligtvis på stress och obehag osv.

  Låt oss titta lite närmare på hur människor som motiveras bort från någonting tänker:

  En som person kommer hem och ser all smuts, säger till sig själv med en hård röst: "Nu måste du städa." Direkt efter får han eller hon en motstridig känsla som säger: ”Nej, jag skiter i det!” Detta håller honom ifrån städningen en stund, men det dröjer inte länge förrän han hör sin flickväns röst som säger att han är tvungen. Och på nytt känner han att han inte vill göra det. Det som till slut får honom att göra det, är att han ser sin flickvän ursinnig. Då säger en röst till honom: "Nej, inte det där jobbiga tjatet!”, och till slut kan han alltså sätta igång med städningen...

  Stressen och oron skapar naturligtvis dåliga förutsättningar för hälsa och välbefinnande. Den här motivationsstrategin är ganska vanlig, men den är också känslomässigt påfrestande. Så här fortsätter det i cykler tills katastrofen är så nära, att man måste agera. Du kan föreställa dig hur en person mår, som dagligen motiverar sig på det här sättet!
  Genom att ständigt reagera på vad du inte vill ha, skapar du väldigt lite utrymme för alla de positiva saker du vill ha i livet. För en del människor som har valt att motivera sig genom negativa strategier, kan det kännas mycket ovant att använda en positiv strategi.

  Du kanske resonerar som så att det är bäst att inte ta de där kakorna eller hamburgaren på vägen hem från jobbet, för du vill inte att sommarkläderna skall vara för små och sitta för tajt.
  Människor som rör sig ifrån någonting, använder inte så mycket tid till att fråga sig var de skulle vilja vara någonstans. En del ser det som de ska göra som obehagligt, och kan i veckor och månader låta dessa bilder skapa oro och stress.


  Att utveckla nya strategier

  Något som är markant med människor som motiverar sig lätt, är att de använder positiva känslor istället för obehagliga. De tycker om att se saker och ting färdiga – istället för att motivera sig genom att människor skriker på dem.

  Ett sätt att förändra en ineffektiv motivationsstrategi, är att förändra vår inre röst.
  Om vi har en röst som låter som en kommenderande militär, är det inte konstigt att vi revolterar genom att sätta oss på tvären.

  Många av våra klienter blir förvånade över hur snabbt man kan förändra trettio år gamla mönster, som man varit omedveten om. Nyckeln ligger inte i att vi försöker radera ut de gamla mönstren, utan vi lär helt enkelt hjärnan nya alternativ som är mer effektiva. Om du föreställer dig att du arbetar med en dator och plötsligt upptäcker en ny funktion som förenklar ditt arbete, så kommer du att anamma den nya funktionen och nästan glömma bort den gamla. Hjärnan fungerar på samma sätt. Dina nya beteenden kommer att integreras i ditt omedvetna om du gör dem tillräckligt ofta.


  Att få saker gjorda

  En del saker i livet är inte speciellt roliga att göra. Men även om de inte är roliga att göra, så vill vi att de ska bli utförda. Om vi föreställer oss hur jobbigt det är att göra de här sakerna, kommer vi inte att känna oss motiverade alls. Vi kommer helt enkelt att känna att vi inte vill göra dem. Vad som motiverar oss är att se dessa uppgifter färdiga. Genom att se slutresultatet framför dig, kommer du att motivera dig på ett annat sätt.
  Motivation och vårt språk

  Vårt sätt att kommunicera med oss själva har ett stort inflytande på vår motivation. När vi använder ord som ”jag borde ”, ”jag tänker inte”, ”jag måste”, ”jag skulle vilja”, ”jag vill inte”, ”mitt ansvar”, ”jag ska” så avspeglar orden ett förhållande till såväl inre som yttre krav och behov. Motivationen påverkas i mycket hög grad av levnadsregler och trossystem, som i regel utvecklats redan i barndomen. Diktatorn motiverar sig själv genom att ge order med en hård och otrevlig inre röst. En person som valt denna strategi känner ofta att han blir mindre motiverad av en inbjudande invitation som ”Jag vill”, ”Det skulle vara bra”, istället för "Du måste", "Du skulle" eller ”Du borde”. Det är inte ovanligt att dessa diktatorer tillhör våra föräldrar eller andra auktoritetsfigurer i vår omgivning.

  Jag vill poängtera att ord bara är ord - ingenting annat, men det kan ha ett större inflytande än vad du trodde var möjligt. Vad jag vill att du skall göra nu, är att leka lite med nedanstående mening. Jag vill att du uttalar meningen tyst för dig själv inuti i huvudet. Samtidigt som du uttalar meningarna, så notera vilka känslor som uppkommer i dig. På vilket sätt skiljer sig det som du noterar från varandra?
  Jag måste gå ner i vikt.
  Jag borde gå ner i vikt.
  Jag kan gå ner i vikt.
  Jag vill gå och arbeta.
  Jag väljer att gå ner i vikt.  Fyra bra tips att inte få något gjort

  · Agera först när du kan föreställa dig att en katastrof är nära.

  · Vänta med att göra något, tills du hör en hård inre röst som kommenderar dig.

  · Tänk alltid på hur jobbigt det är att göra saken, istället för att se den färdigställd.

  · Om du har en stor uppgift framför dig – se helheten så att du inte får grepp.  det här kapitlet får du ta del av en serie tekniker som hjälper dig att kommunicera ännu mer effektivt och skapa bättre relationer.


  Innan vi fördjupar oss i de olika kommunikationsteknikerna, låt oss se på vad som ligger bakom vår kommunikation. Du vet redan att människor har olika bakgrund och olika förmågor och därmed upplever världen helt olika. Vi lever så att säga utifrån vår egen karta och inte utifrån själva verkligheten. Vi väljer också att ta in verkligheten via våra sinnesorgan. Det innebär, att när vi kommunicerar med andra, så förmedlar vi bara vår egen inre representation, det vill säga vår karta. Som du säkert redan har förstått, kommer vår bakgrund också att ge sig till känna i vårt sätt att uttrycka oss.


  Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:
  • Ord 7 %
  • Röst 38 %
  • Kroppsspråk 55 %
  Jag ställer mig tveksam till att dessa siffror är särskilt exakta, men oavsett siffrornas exakthet så ligger det mycket i att den icke-verbala kommunikationen påverkar oss starkt. Dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation då du med din omgivning också kommunicerar på ett omedvetet plan. När du inte kommunicerar och har munnen stängd, så kommunicerar du, icke-verbalt. En stor del av denna icke-verbala
  information skapas i vår inre representation, väldigt långt bortom vårt medvetna sinne. Du minns säkert att din hjärna vill ha så lite arbete som möjligt, varför det är helt naturligt att du tar emot viss information med ditt undermedvetna. Det är inte bara med hörseln som du tar emot olika budskap.
  När den omedvetna kommunikationen fungerar bra, uppstår någonting vi kallar rapport. Begreppet rapport (uttalas rapå´) kommer från franskan och betyder "föra tillbaka". Man skulle kunna beskriva rapport som den ogripbara känsla som uppstår när vi upplever någon av följande känslor tillsammans med vår samtalspartner; trygghet, tröst, öppenhet, harmoni och samstämmighet.


  Det finns många olika sätt att skapa rapport. Innan vi fördjupar oss i det ska vi titta på några faktorer som kännetecknar god kommunikation.
  • Du har ett klart, preciserat resultat – duvet vad du vill.
  • Du har flexibilitet att kunna ändra din kommunikation – rapport.
  • Du har bra känsla för att kalibrera(läsa av). Du vet hur din kommunikation landar.
  1. Att veta vad vi vill  När vi vill skapa en positiv relation och god kommunikation finns det inget som är viktigare än att vara tydlig. Klarhet har ett enormt inflytande över hur effektiv vår kommunikation är. Det beror på att otydlighet omedvetet väcker känslor av att inte ha kontroll, vilket i sin tur skapar otrygghet. Genom att klargöra vad du vill och vad du förväntar dig av andra, kan du fokusera på hur du ska kunna få det du vill ha. Om du inte vet vart du är på väg, så kommer du förmodligen att hamna någon annanstans än var du hade tänkt dig.
  2. Rapport  De två enklaste sätten att skapa rapport är genom gester, kroppshållning och andning, vilket utgör en stor del av vår existens. Allt detta utvecklas under uppväxten och bär med sig spår av vad vi varit med om. Vår fysiska och psykologiska historia visar sig på detta sätt och är också kopplade till det interna sinnestillståndet. När du blir arg, kommer till exempel din andning att förändras samtidigt som färgen i ditt ansikte blir blekare.


  Ett av de snabbaste sätten att skapa rapport är att matcha den andra personens kroppshållning, gester och så vidare. På en omedveten nivå kommer den andra personen att känna igen beteendet och förstå att din
  kommunikation är viktig. De flesta människor har inga svårigheter med att komma i rapport. Det är något som är naturligt för oss, men vi kan bli ännu bättre.


  Du har säkert själv upplevt känslan av rapport när allt stämmer perfekt mellan dig och en annan person. Säkerligen har du också lagt märke till ett förälskat par på en restaurang när de konverserar med varandra. När de är i rapport använder de sig av samma kroppsspråk. De verkar ha mycket mer ögonkontakt och samma ansiktsuttryck. Många människor blir förvånade över hur kraftfullt rapport verkar, och undrar varför de inte har lärt sig det här tidigare.


  Det som skapar känslan av samhörighet är att mottagaren får besked om att du mottagit dennes meddelande. Att eftersträva rapport innebär inte att du behöver hålla med din motpart i sak. Dina 7% ord kan gå stick i stäv medan dina övriga 93% – din kropp och dina gester – eftersträvar rapport.
  Matchning - Missmatchning  Det är viktigt att matcha med respekt. För lite matchning gör att ditt beteende inte känns igen och för mycket matchning kan se ut som om du härmar någon med flit. Rapport är en delikat dans. Du ”bjuder upp” utan att din partner märker det!
  Alternativ matchning  När det är olämpligt att matcha större rörelser – som att veva på armarna – kan man göra en alternativ matchning. Det innebär att man gör en liknande fast mindre rörelse där man exempelvis rör på fingrarna istället för att röra på armarna.
  Spegling  Skickliga kommunikatörer använder sig av mönstret att först "följa" någon (hålla med, göra samma sak), för att därefter leda personen i andra resurstillstånd, som till exempel att bli mer kreativ eller motiverad etc.
  Röst  Rösten utgör hela 38% av vår kommunikation. Vi vet alla vilken skillnad det gör hur vi uttrycker oss. Rösten styrs i sin tur av våra känslor. Om vi är arga, kommer vår röst troligtvis bli högre än normalt. Om vi är ledsna, tenderar vår röst att låta liten och långsammare än normalt.
  Vårt språk påverkas hela tiden av våra känslor. Olika tonlägen och tonfall betyder mycket när vi vill skapa rapport. Ordet ”ja” kan uttalas så att det uppfattas som ett entusiastiskt ”ja”, ”kanske” eller ett ”nej”. På så sätt kan tonfallet i olika meningar ge oss ledtrådar om vad personen ifråga egentligen menar. Det är inte ovanligt, att vårt omedvetna styr kvalitén på vårt sätt att uttrycka oss och ordvalet. Det påverkar också hur andra människor behandlar dig. De kommer omedvetet att reagera på ditt kroppsspråk och de känslosignaler du sänder ut.


  En annan sak som du kan läsa av, i kommunikationen, är betoningen. Vi betonar ofta omedvetet. När vi svarar på en fråga försöker vi ofta svara på ett sätt som förväntas av oss. Vi kan omedvetet markera ett ord genom att betona det vi tycker är viktigt. På frågan om vad som är viktigt i en relation kanske en person svarar: Närhet, god kommunikation och respekt. När vi lyssnar mer noggrant, hör vi kanske att orden god kommunikation betonas annorlunda. Vi kan då anta att detta kanske är viktigare än både närhet och respekt. Varje betonat ord har en speciell betydelse för den personen. Genom att repetera orden och tonfallet visar du tydligt, att du tagit emot meddelandet.


  När man pratar med barn spelar både betoningen och tonläget en speciellt viktig roll. Varje tonläge och ansiktsuttryck ger någon form av signal till barnet, som påverkar självkänslan. Det är tragiskt att många föräldrar grälar högljutt, när småbarn är närvarande. De kanske nämner barnets namn, trots att det är oskyldigt. Barnet förstår inte innehållet och hör bara sitt eget namn och de hårda tonfallet.
  Tempo  Att anpassa hastigheten är ett annat bra sätt att matcha.
  Volym  Ofta är vi inte medvetna om vår egen volym.
  Dialekt  Det finns naturligtvis massvis med tillfällen då det skulle framstå som dumt att matcha en dialekt. Då kan du istället matcha orden eller volymen.
  Andra faktorer som är av vikt är fraseringar, pauser och slang. Det akademiska ordvalet är ett annat mycket kraftfullt sätt att skapa rapport.  Sammanfattning
  • Kroppsspråk. Du kan matcha kroppshållning genom att vara öppen eller sluten i ditt kroppsspråk.
  • Andning. Djupet, bröstet, visuellt, audiellt, mellangärdet, känslomässigt, magen.
  • Kommunikation. Visuella, audiella och känslomässiga predikat.
  • Gester. Intensitet, styrka, storlek.
  • Röst. Volym, tonläge, intonation, hastighet.
  Övning  I samma ögonblick som du bestämt dig för att utveckla din kommunikation ännu mer så vet du också att övning ger färdighet. Börja experimentera med någon du känner. Det här är lättast gjort om du först startar upp en intressant konversation och sedan försiktigt matchar den andres kroppsspråk – nästan som en spegelbild. Om du sedan ändrar dina egna gester, kan du se vad som händer, om den andre personen följer med.
  Till nästa gång vi ses, skriv ner fem tillfällen då du haft riktigt bra rapport.


  __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________________________
  Förändringsprocesscykeln


  I början på 90 talet presenterade James Prochaska ,Carlo Di Clemente och John Norcross sina teorier om hur människor förändras .Deras forskning inkluderade 1000 tals personer som genomgått förändringar med varierande framgång i sina liv Det handlade om allt från viktminskning till att sluta röka.
  Gemensam för alla människor oavsett vilken förändring de genomgick fann man att var att de genom gick
  • Förnekelsestadiet
  • Begrundandestadiet
  • Förberedelsestadiet
  • Handlingsstadiet
  • Bibehållandestadiet
  • Återkopplingsstadiet
  Olika människor spenderar olika mycket tid i respektive stadier, men alla personer som genomgår större förändringar passerar genom samtliga.

  Låt oss titta på vad de olika stadierna innehåller

  Fas 1 Förberedelse


  Precis som namnet inkluderar innefattar det att personen i fråga inte äger problemet. Det kan till och med vara så att han eller hon inte vet att förändringar är möjliga, eller att man har gett upp hoppet. I denna fas hör man ofta uttryck som
  • ”Det är så här det är”
  • ”Du det är faktiskt inget problem för mig jag trivs med min vikt”
  • ”Vad är det för mening. Det går ändå inte”
  Personer som åtskilliga gånger försökt utan att lyckas, hamnar ofta i denna fas helt enkelt för att de inte kan se någon annan utväg. Deras övervikt har blivit ett normal-tillstånd för dem.
  Tanken att de skulle kunna gå ner i vikt finns inte som en möjlighet.

  Personen i fråga befinner sig i ett konstant förnekande, men vi har upptäckt att det många gånger också handlar om brist på information.
  När människor befinner sig i detta stadium är det ofta anhöriga som gjort dem
  uppmärksamma på problemen. Ett annat kännetecken för detta stadium är att känslan av demoralisering är påtaglig. Om du befinner dig i detta stadium finns det en del steg du måste ta innan du kan gå vidare till nästa steg. Det första du måste göra är att utveckla en större medvetenhet om dig själv.

  Det är inte ovanligt att personer med övervikt accepterat andras värderingar och tagit åt sig vad som sagts. Utöver att bli medveten om sig själv och sin problematik måste man var hoppfull utan hopp är chanserna små att man skall lyckas. En av våra rädslor är att ge sig ut i det okända. Varför skall någon över huvudtaget bry sig om det inte finns det minsta hopp?

  Se att förändringar är möjliga och börja leka med tanken att det faktiskt skulle kunna vara möjligt att förändras även om det inte gått tidigare.

  När du gjort detta kan du gå vidare till nästa steg.


  Fas 2 Begrundande stadiet

  Skillnaden här från det föregående steget är framförallt att du är medveten om att du har ett problem. I kommunikationen från överviktiga i den här fasen är det vanligt att man hör

  ”Jag vill förändras, men jag vet inte hur.”

  ”Jag vet att jag vill, men jag vet inte hur jag skall börja”

  ”Jag känner mig låst men jag vill verkligen ta tag i mott problem”


  Jag (JG) kommer ihåg en kvinna som ringde upp och ställde massvis med frågor
  om både det ena och det andra jag skickade Servicemanualen till henne som hon läste
  sen återkom hon med massa frågor

  Gissa vad som hände sen. Hon bokade av Självklart blev hon rädd. Utöver rädslan att bli avvisad är rädslan för det okända en av de starkaste rädslorna för oss. Förändringar innebär alltid att vi ger oss ut i det okända. Vi vet inte vilka faror som lurar, men i denna fas är det viktigt att personen som skall genomgå förändringen får tänka igenom alla konsekvenser. Stannar man inte tillräckligt länge i denna fas finns det risk att man inte lägger en tillräckligt stark grund för att komma vidare.
  Det finns dock en fara att man analyserar för mycket och inte kommer till handling alls.
  Det är nämligen nästa fas vi tvingar oss själva att ta ställning och börja förbereda oss.

  Fas 3 Förberedelsestadiet

  I denna fas har du tagit beslutet att förändras. Du har dock inte bestämt dig för hur du skall gå till väga.

  ”Jag skall inte låta min övervikt stoppa mig från att må bra.”

  ”Jag skall börja ta tag i mina problem nu.”

  ”Jag vet att jag kan fokusera på något och genomför det.”

  Den viktigaste delen i denna fas är att du arbetar fram en handlingsplan för hur du skall komma till rätta med dina problem.  Vilken fas är du i?

  Nu när vi gått igenom förändringsprocess cykeln är det dags för dig att göra en enkel
  test.
  • Överväger du seriöst inom 6 månader att komma till rätta med din över vikt.
  Ja eller Nej
  • Överväger du att komma till rätta med din övervikt inom de närmaste 30 ?
  Ja eller Nej
  • Har du redan aktivt seriöst startat ett program för att gå ner i vikt ?
  Ja eller Nej


  Sars modul


  Kom ihåg att varje steg har sin funktion och att det inte bara är handlingsfasen som talar om för dig att du är på rätt väg. I slutet av detta kapitel finner du en del råd som kan vara bra att tänka på i varje fas, men innan vi gör det kan det vara på plats att tala om några andra saker som är viktiga att tänka på.


  Är tiden den rätta ?

  Vi vet av erfarenhet att många överviktiga är mästare på att skjuta upp saker och ting
  och hitta på mängder av ursäkter.

  Om du inte redan gjort den föregående övningen så gör den nu.
  Nu när du vet vilket fas du befinner dig i. Nedan finner du lite ideer vad du
  och förslag hur du kan tänka i respektive fas.

  Förberedelsestadiet 1


  När patienten befinner dig i detta stadium ligger det sakens natur att det kan vara svårt att
  inse att de har ett problem. Hjälp klienten att analysera alla aspekter av din situation

  · Fokusera på situationer där personen kan vara villig att acceptera din hjälp
  · Få tillstånd att ge information och agera konsult.
  · En effektiv konsult kan sina fakta, delar respektfullt med sig av sin information, lyssnar på personens gensvar och lämnar beslutstagandet till honom eller henne.
  · Arbeta på att få personen att förstå vad som pågår.
  · Här blir det extremt viktigt att använda sig av effektiv kommunikation och att vara tydlig.
  · Det har visat sig i studier att motivera till något är mycket viktigt när man går från förnekelsestadiet till förberedelsestadiet
  .


  2 Förberedelsestadiet

  I detta stadiet är finnar man ofta motstridiga belifes och beteenden. Personen blir nu engagerad i förändringsprocessen och pendlar mellan att vilja förändras och att ignorera problemet.

  · Tänk på att inte skynda på processen för mycket vilket kan få motsatt effekt.
  · Det är viktigt att du också belyser de negativa aspekterna eftersom de är dessa som bromsar processen.
  · Locka fram värderingarna och sätt mål för att hjälpa personen identifiera vad de vill göra åt problemet.
  · Utforska riskerna med att fortsätta med problembeteendet detta gör du bäst fram med ”bortfrån-motivationen”och reducera den upplevda risken med förändring.
  · Be personen förklara varför en förändring skulle vara bra.
  · Gör detta genom att peka på de fördelar som finns med fortsatt användning och fråga varför de skulle vilja förändras.

  3 Belsut

  Här är det viktigt att använda det som vi lärde oss i PRACTIONER om lösnings-
  fokuserade strategier. Identifiera vilka beliefs som bromsar se vilka META-program som styr Nedan finner du lite av lösningsfokuserade frågor som kan vara till hjälp

  · Hur kommer du att veta att problemet är löst?
  · När upptäckte du att problemet inte var så farligt?
  · Vad hände vid den tidpunkten?
  · Vad gjorde du annorlunda?
  · Vad kommer du se höra känna när allt är som du vill
  · Omstrukturerar problemet reframa så att det blir förändringsbart
  .


  4 Handling

  I denna fas är det viktigt att stipulera konkreta exempel på vad klinten skall göra till nästa gång Hur många promenader skall vederbörande hur skall naten vara annorlunda från och med nu . I denna process är det väldigt viktigt att hela tiden omvandla målsättningarna till konkreta uppgifter det räcker inte med att klienten säger att hon vill må bra

  5 Bibehållande stadiet

  Att bibehålla förändring kräver andra färdigheter än de som krävs när man gör den första förändringen. Här är det viktigt att påpeka Många människor är rädda för misslyckande därför att man ”misslyckats” fått feedback att det jag gjorde inte fungerade för att gå ner i vikt är det inte så konstigt att man är rädd för misslyckas. Vad vi måste lära oss är att misslyckande alltid är relaterad till tid. Om du till exempel misslyckas i en tennismatch. så betyder inte du är en misslyckad tennisspelare. Det betyder bara att den 14 januari 2004 gick inte den matchen som du önskade. Den dagen du lägger av kan du på sikt bli en sämre tennisspelare. När det gäller våra personliga matcher vi utkämpar i livet fungerar det lite annorlunda. De flesta människor som sätter upp målsättningar har en tendens att fokusera på det som de inte har. Om du kontinuerligt fokuserar på hur långt ifrån din målvikt du är, kommer du bara göra allting mycket jobbigare för dig, Det beror på att det omedvetna många gånger automatiskt upplever problemen större en vad de är.

  Vi måste hjälpa klienterna fokusera på hur mycket bättre de mår sedan de bestämde sig för att ta tag i sina problem, kommer de föda din hjärna med positiva signaler, som gör det ännu lättare för dig att förändras

  Många klinter vi arbetat med lider av ett tankemönster som kallas för allt eller inget
  Helt plötsligt skall man sätta igång och träna 3 ggr i veckan, annars är det inget värt at att ens träna. I min första bok gjorde jag det klart att skillnaden mellan vad människor producerar är var de har gjort annorlunda än andra i samma situation
  Vad vi måste lära v¨ra klinter är att värdesätta små förändringar. Om de försöker ändra alla sina ovanor på en gång är de snart tillbaka i dina gamla mönster. Det är som upplagt för att misslyckas. Vad vi istället ska fokusera på är att göra dem uppmärksamm på de små förändringar som sker varje veckaä Då kan du se resultat som blir hållbara om förstärker deras motivation . Det tar 4 veckor att skapa en enkel vana, däremot kan det ta flera månader av regelbunden träning innan motionen blir en del av ditt liv. Snart är dina nya vanor lika naturliga som att borsta tänderna.

  Kom ihåg att det inte är de enskilda handlingarna som skapar våra liv utan det som vi gör kontinuerligt.

  Kärlekens Byggstenar

  Hur gör man då för att skapa en hälsosam relation i dagens hektiska samhälle?

  Jag läste nyligen en undersökning från (Office of national statistics) i England, där man studerade hur lång tid par spenderade med varandra en typisk vecka. Efter att ha räknat bort arbete, sömn och tv-tittande var det inte så mycket kvar. Många par blev chockade av svaret som visade sig vara tre och en halv timma per vecka!

  Från ensamhet till synlighet

  Det första du måste göra är att försöka förstå vilka psykologiska behov som sätter igång sökandet efter kärleken. Alla har behov av att bli sedda, uppskattade, att få omtanke, beröring och att bli älskade. Vad som gör kärleken svår är inte bara våra outtalade behov, utan alla våra motsägelsefulla förväntningar som vi aldrig lyckas kommunicera.

  Låt oss börja från början. Det är idag allmänt accepterat att våra föräldrar påverkar oss genetiskt. Det gör miljön vi växer upp i också. När två människor attraheras av varandra, blir synligheten en självklar ingrediens. Den starkaste graden av synlighet upplever vi när vi går in i en nära relation. När emotionellt intelligenta relationer uppstår är det inte för att par är smartare eller rikare, utan för att de använder sig av kärlekens byggstenar på ett dynamiskt och hälsosamt sätt. Det gör att negativa tankar och känslor hålls borta.

  Vad är det då vi värdesätter som denna synlighet framkallar?

  Jag kom att reflektera över den intressanta fråga tack vare K. Efter att ha funderat lite noggrannare insåg jag att jag dolt en massa känslor och behov i mina tidigare relationer. Det var först i sällskap med K som jag kände mig tillräckligt trygg för att kunna tillåta mig själv att visa fullt ut vem jag var. Det i sin tur berodde på att K var så öppen och ärlig med vad hon kände. Så egentligen speglade K något i mig, som jag hade svårt att komma i kontakt med inom mig själv. Jag kom att tycka mer om mig själv när jag var med henne.

  Under förälskelsen gör vi vår partner synlig genom att utforska och lära känna den andre, samtidigt som vi omedvetet tillfredställer några av nedanstående behov.

  Nedan finner du några av de ingredienser som K omedvetet använde sig av .

  Låt oss nu titta närmare på förälskelsen, där liknande former av synlighet förekommer. Under förälskelsen gör vi vår partner synlig genom att utforska och lära känna denne, samtidigt som vi omedvetet tillfredsställer några av nedanstående behov.

  Kärlekens byggstenar


  · Uppskattning

  · Uppmärksamhet

  · Beröring

  · Omtanke

  · Lojalitet

  · Respekt

  · Humor

  · Trygghet


  Uppskattningbetyder helt enkelt att vi visar att vi värdesätter vår partner och våra medmänniskor. Detta kan göras genom både ord eller handling. Men visas självklart bäst genom både och!

  Uppmärksamhet betyder att vi är helt närvarande tillsammans med vår partner, istället för att distraheras av andra tankar som pockar på vår uppmärksamhet.
  Många gånger räcker det med att vi lyssnar ordentligt så att vår partner känner att ingenting är viktigare, än det han/hon säger just nu.Forskning har visat att kvinnor som får prata om sina problem lugnar ner sig betydligt snabbare än kvinnor som inte får den möjligheten.
  När kvinnor talar med andra kvinnor möter de upp varandra känslomässigt på ett helt annat sätt. Det gör de genom att visa sin sårbarhet. Ofta får man medhåll från sin väninna som delar med sig av liknade erfarenheter. Det kan vara obehagligt för en man att prata om känslor på samma sätt som en kvinna gör när hon känner sig olycklig.

  Kvinnan undrar varför inte mannen hon lever med kan möta upp på samma sätt. Jag försökte möta upp K ett par dagar innan mensen, det gick inte så bra.

  ”Jag hatar mitt djävla jobb.” Sa hon plötsligt när vi satt och fikade.
  ”Jo, jag kan förstå det.” Svarade jag i ett försök att trösta.
  Var inte så djävla förstående!” Fick jag då till svar.

  Jag brukar sällan bli svarslös, men nu satt jag bara där mållös. Det är i sådana lägen jag önskar att K hade en teleprompter i pannan så att jag kunde läsa innantill vad jag skulle säga.

  Beröring visar man genom att röra vid någon kärleksfullt. Det kan ske på många olika sätt. Beröring är ett mycket kraftfullt sätt att visa att man bryr sig. Huden är vårt största sinnesorgan. I huden finns receptorer för beröring, tryck, vibrationer, smärta, kyla och värme. När du rör vid din partner aktiveras dina receptorer som i sin tur är förbundna med hjärnan via våra nervbanor. Genom att beröra din partner kan du få fantastiska resultat! Vi vet idag från forskning att om man ger ett par råttor oxytocin, kommer detta par att stanna kvar vid varandra. Om man blockerar oxytocinet kommer de att sluta att bry sig. Denna substans verkar också influera mänskliga vuxenrelationer. Bara en sådan enkel sak som att beröra varandra kan medföra att vi producerar oxytocin. Det finns bevis som säger att höga nivåer av oxytocin får dig att känna dig lugn. Oxytocin har därför ibland kallats kärleksdrogen.
  Tänk på att beröring inte bara handlar om att ta på varandra när man är naken, utan något så enkelt som att hålla varandra i handen när man åker bil, eller att ge din partner fotmassage.

  Omtanke betyder att jag möter upp min partners behov för att jag bryr mig om honom/henne.Jag hämtar en filt till min partner, för att solen går i moln och hon kan börja frysa på balkongen.
  Vid ett tillfälle i början av Jens och Saras relation, satt de på en uteservering och småpratade. Sara nämnde i förbifarten att hon var laktosintolerant. En månad senare bjöd Jens Sara på middag hemma hos honom. Efter att ha avnjutit en underbar lammgryta med linser dukade han undan. ”Det blir efterträtt också - glass med jordgubbar”. Sara skulle precis säga att hon inte kunde äta glass då Jens avbröt henne, ”Jag har köpt laktosfri glass till dig”. För att vara på den säkra sidan hade han även köpt en helt mjölkfri glass gjord på soyamjölk. Vilket minne du har Jag har fotografiskt minne sa han
  Har du? frågar hon förvånat.
  Det har alla människor Så du menar att jag att jag har fotografiskt minne också. Ja det har du. Det är bara det att du inte har någon film i.
  Lojalitet innebär att vår partner kan lita på det vi säger, att vi inte bryter avtal. Du säger att du skall hämta barnen på dagis, men i sista stund ändrar du dig. Du kan aldrig lita på honom/henne - ständigt nya besked eller inga besked alls.

  Respekt betyder att du inte kränker din partner, att din partner kan känna att han/hon kan vara sig själv till 100 % tillsammans med dig. Om man inte blir respekterad under dagen är det svårt att känna glädje på kvällen när man träffar sin partner. Det är omöjligt att prata om ett problem på ett konstruktivt sätt när din partner inte respekterar dig. Om du känner dig trygg med din partner och vet att han/hon respekterar dig, kan du enkelt öppna upp och visa din sårbarhet. Efterhand som du återvänder till det här djupet i kommunikationen, kommer känslan av tillit växa och det blir lättare att notera när något dyker upp som inte känns bra.
  Jag arbetade med ett par där kvinnan berättade att mannen ganska ofta, när de var bortbjudna, kunde berömma vännens hustru för maten och sedan vända sig till sin vän och säga: ”Du är en lycklig man som har en sådan duktig hustru. Tänk om min hustru kunde laga så här god mat.” Sedan kunde han vända sig mot henne och säga: ”Ta receptet nu, så kanske jag kan få lika gott bröd som serverats här i kväll.”

  Något som jag aldrig har förstått när det gäller relationer är att människor sällan är elaka mot främlingar. Jag menar att ingen skulle komma på idén att skälla ut grannen för att det ligger några brödsmulor kvar på bordet efter att han tagit en smörgås. Men om du älskar någon – ja, då är det fritt fram. Då kan man skälla ut vederbörande efter noter...

  Humor– Det kan verka märkligt men om du använder humor på rätt sätt, kan det vara ett bra sätt att lätta upp stämningen.
  Marie, Saras terapeut, är tillsammans med en kille som sitter i rullstol. Första gången de skulle ses hemma hos Marie var hon tvungen att rulla ner rullstolen för en halv våning ned för en trappa och blev lite osäker.
  Varpå hennes kille i rullstolen säger; ” Du behöver inte vara nervös. Det kan inte bli värre, jag har redan brutit nacken en gång.”

  En av de saker som både Jens och Sara uttryckte var en av de viktigaste gemensamma nämnarna i deras relation var deras sjuka humor.

  Underskatta inte vikten av humor i er relation!

  Komplettera

  Intimitet

  När Jens och Sara möttes första gången berättade Sara senare för honom. ”Jag vet inte varför jag berättade det där för dig… Det kändes bara rätt”. Jens fick senare veta av Sara att hon omedelbart känt en dragning till honom. Att de tyckte om varandra. Hon hade också känt den samstämmighet som Jens pratade om.

  Trygghet

  Många gånger hinner verkligheten ifatt oss och vi upptäcker att trots att det mesta är bra på ytan, känner vi att något saknas. Det beror på att vi saknar, som jag benämner det, emotionell trygghet.

  Emotionell trygghet är naturligtvis olika för olika individer - och olika individer har olika stort behov av denna form av trygghet. Har man inte fått emotionell trygghet, är det omöjligt att sakna det. Allt man upplever är att relationen känns tom, trots att allt verkar bra.
  I emotionell trygghet ingår följande ingredienser:
  • Att man blir lyssnad till
  • Att man blir förstådd
  • Att inte bli dömd
  • Att man kan vara sig själv
  • Att bli sedd för den man är
  • Att man kan visa sina känslor till 100 %
  Ju mer man är i kontakt med sina känslor som barn, desto lättare kommer man att kunna förstå andra och därmed öka sin emotionella intelligens. När vi arbetar med de nya verktygen, får vi vara vaksamma på att de nya ingredienserna kommer leda till en ny typ av problem, som jag valt att kalla lyckoångest. Den börjar redan under förälskelsen. Jag kommer att beskriva detta fenomen mer ingående längre fram i boken.  Session 04 POWERTHINKING

  Beliefs

  Föreställningar är sådant som vi är helt säkra på, trots att det finns bevis på motsatsen


  I den här sessionen lär du dig

  · Förstå skillnaden mellan tankar och föreställningar
  · Förstå hur olika föreställningar skapas
  · Förstå vilket inflytande dina föreställningar har
  · Förstå vad vi menar med logiska nivåer
  · Neutrala nätverk
  · Logiska nivåer
  · As if
  Föreläsare Jonas Gåde
  Längd 3 timmar
  Form Föreläsning


  Du vet redan att vi upplever omvärlden genom våra fem sinnen. Eftersom våra sinnen inte kan ta in mer än en del av allt som händer, blir våra upplevelser bara en spegling av våra sensoriska processer. Dessa neurologiska processer föder i sin tur våra tankar i form av bilder, känslor, intern dialog m.m.
  Varje dag kan vi tänka upp till hundra tusen tankar där varje enskild tanke följs av en annan tanke. Merparten av våra tankar ställer inte till med några problem för oss. När vi däremot upplever situationer som är mer krävande och utmanande måste vår hjärna sortera tankarna på ett sådant sätt att världen kan förstås. Dessa tankestrukturer som då bildas kallar vi föreställningar.

  Dina föreställningar påverkar ditt beteende i mycket stor utsträckning. Det är allmänt känt, att om någon tror han kan göra något, kommer han att göra det. Om samma person tror att någonting är omöjligt, så spelar det ingen roll hur vi anstränger oss för att övertyga honom om att det är möjligt. Han kommer inte att försöka ändå.

  Det finns en rolig historia, som visar hur starkt våra föreställningar påverkar vår personlighet. Det var en gång en man som hade en ovanlig psykisk störning. Han trodde han var ett lik. Han åt inte och han arbetade inte. Han satt bara ner och hävdade att han var ett lik. Psykiatrikern försökte övertyga honom om att han verkligen inte var död. De argumenterar fram och tillbaka.

  Till slut frågade psykiatrikern: ”Blöder lik”? Mannen tänkte en stund och svarade, ”Nej, alla vitala delar i kroppen har slutat fungera, så de blöder inte”. Då sa psykiatrikern, ”OK, då gör vi ett litet experiment där jag tar en nål och sticker dig i fingret och ser om det börjar blöda”. Eftersom patienten var ett lik så fanns det inte mycket han kunde säga eller göra, så psykiatrikern stack honom i fingret och mannen började blöda. Patienten tittade helt chockad och överväldigad på blodet och sa: ”Det var som fan, lik blöder!”

  Våra föreställningar växer fram ur hur vi tolkar en upplevelse. De fungerar samtidigt som ett filter som ”hjälper” eller ”stjälper” oss genom att sortera bort alla nya tankar som inte passar in. Så fort en föreställningsstruktur har skapats i vår hjärna kommer den att söka upp andra föreställningar som påminner om den ursprungliga föreställningen. När de hittar varandra väver de tillsammans med de andra föreställningarna en osynlig väv, som blir till ett filter mot omvärlden.

  En annan konsekvens av det här är att det undermedvetna alltid förenklar och sorterar sig självt för att göra det så smidigt som möjligt. Det innebär att vi hela tiden söker och lyssnar efter information som kan bekräfta de värderingar och föreställningar som vi tagit till oss tidigare. Om föreställningarna är negativa kan vi likna dem vid ett elakt virus som sprider sig fort och som måste stoppas om det inte skall skada oss. Om vi inte gör något i tid för att stoppa våra virus så kommer vi på sikt att ta skada, men du har ju redan börjat göra något genom att lära dig hur allt hänger ihop, eller hur?

  Var någonstans plockar vi upp våra föreställningar? Det finns naturligtvis många källor. Det är inte ovanligt att en del av våra huvudföreställningar lånas in redan under vår uppväxt. Dessa strukturer av föreställningar kallar vi för scheman. En del av dessa scheman och föreställningar är djupare, centrala konstruktioner och mindre benägna att förändras.Vanligtvis tar vi intryck av våra föräldrar, lärare eller andra förebilder, eftersom vi högaktar och bryr oss så mycket om dem. Även senare i livet fortsätter vi att skapa nya scheman genom våra erfarenheter.

  Föreställningar som handlar om oss själva, kallar vi för självscheman. Vi har en benägenhet att skapa strikta scheman för hur vi organiserar vår tillvaro. Det finns scheman för hur vi tänker, känner och handlar. När människors scheman fungerar bra har jag som terapeut inte mycket kontakt med dem. Det är först när deras tillvaro inte fungerar som vi får kontakt.
  Ofta beror problem på föreställningar som uppkommit från någon av följande källor:

  · Kommentarer från vänner eller familjemedlemmar.

  · Kommentarer från vänner eller familj, som inte är direkt riktade till oss, men som vi hör.

  · Andra personers förklaringar till varför olika händelser inträffat.
  · Våra egna förklaringar till andras beteende.

  · Grupptryck eller tryck från våra förebilder.
  · Mobbning från andra barn.

  ·Känslor som är kopplade till vissa situationer.

  · Inbillade händelser, dagdrömmar och nattdrömmar.
  Sätten som föreställningarna föds på kan vara följande:
  • Du ser något och drar sedan en slutsats. Du kanske iakttar mamma och pappa när de grälar och drar slutsatsen att relationer är krig.
  • Du hör något. Din lärare säger till dig, ”Du är bra i gymnastik, men något läshuvud är du inte.” Du drar därefter slutsatsen att du har svårt för att lära dig.
  • Det tredje alternativet arbetar utifrån att hjärnan vill systematisera. Det innebär att när en händelse inträffar, som är oklar eller ologisk, så kommer din hjärna att fantisera ihop det som saknas för att skapa en föreställning. Det omedvetna kan acceptera att motstridiga föreställningar kan verka parallellt, utan att vi förstår eller kan ifrågasätta.
  Fyra nivåer av kommunikation
  När vi lyssnar av mänsklig kommunikation så finns det fyra olika nivåer. När vi hör någon tala på den lägsta nivån så låter det som en datamaskin där meningarna är korta och inte innehåller mer än minsta möjliga information. När vi arbetar på en högre nivå så uttrycker vi tankar. Steget därefter är när vi är i kontakt med våra känslor och kan förmedla dem. På den fjärde nivån finns förmågan att uttrycka behov.

  1 Audio digital typ, lite som en talsvarstjänst

  2 Tankar ”Tänk vad fort tiden går”

  3 Känslor ”Gud vad skönt det skulle vara att bada”

  4 Behov ”Det här skulle jag behöva för att känna mig trygg”

  Logiska nivåer
  En sak som är mycket intressant att notera är att föreställningar ligger på en annan nivå än beteende och kompetens. De förändras inte heller enligt samma regler. Hjärnan är, precis som alla andra sociala och biologiska system, strukturerad i olika nivåer. Din hjärna har olika sätt som den kan bearbeta material på. Vi brukar tala om fem olika nivåer som vår hjärna arbetar under.
  Den lägsta nivån kallar vi omgivningen
  Nästa nivå är beteenden
  Sedan kommer kompetens
  Näst högsta nivån är föreställningar (Beliefs)
  Där över finner vi identitet

  Exempel: Om jag befinner mig i en konferenslokal (omgivning) för att föreläsa, så påverkas nivån ovanför genom att jag försöker matcha omgivningen med mitt beteende, dvs. jag klär mig i kostym för att anpassa mig till gruppen.
  Det räcker dock inte, jag måste också ha ett visst mått av kompetens. Även om jag har min kostym på mig och kommer i tid till lokalen så förväntar sig deltagarna att jag kan det ämne jag skall föreläsa inom. På nästa nivå är det en stor fördel om jag har föreställningen att, och tycker om att, tala inför publik. Om vi leker med tanken att jag inte tyckte om att tala inför publik och jag har social ångest, vad händer då? Jo, alla de andra nivåerna faller. Troligtvis kommer jag inte att gå upp och föreläsa även om jag har all den kompetens som krävs för att genomföra en lyckad föreläsning. Detta för att min föreställning om att jag inte är en bra talare slår ut alla de undre nivåerna.

  Övning Blame Frame

  Steg 1. Tänk på något, som är ett litet problem för dig i ditt liv just nu.

  Steg 2. Svara på följande frågor:
  • Vad är det som är fel?
  • Varför har jag det här problemet?
  • Hur länge har jag haft det?
  • På vilket sätt begränsar det mig?
  • På vilket sätt stoppar detta problem mig från att göra andra saker?
  • Vems är felet att jag har detta problem?
  • När var den värsta tidpunkten, då jag upplevde detta problem?
  Övning Out Frame

  Ta nu samma problem som tidigare och svara på följande frågor:
  • Vad är det jag vill?
  • Hur vet jag att jag har det jag vill? Vad kommer jag att se, höra och känna?
  • När vill jag ha det jag vill?
  När jag har detta – vilka andra saker kommer att förbättras i mitt liv?
  • Vilka resurser har jag, som kan hjälpa mig uppnå mitt mål?
  På vilket sätt kan jag bäst ta tillvara på mina resurser?
  • Vilket är det första steget jag kan ta idag för att komma närmare mitt mål?
  Fundera lite över skillnaderna mellan Blame Frame och Out Frame.
  • Vilken av modellerna använder du dig av mest?
  • Finns det någon av modellerna som du upplever som konstig?
  • När använder du blame frame?  1. Vad är det jag vill ha nu?
  Många människor som vill göra förändringar med sig själva eller bara utföra någotglömmer ofta slutmålet. Genom att tänka på ditt slutmål blir det lättare att komma dit genom att ställa de nödvändiga frågorna. Det hjälper dig automatiskt till en mer specifik representation av vad du är på väg emot. Denna första, viktiga fråga – Vad vill jag? – låter dig stanna upp och överväga vart du kan och vart du vill komma. Om du har ett tydligt mål är det lättare att avgöra om det du gör, för dig närmare målet eller inte.

  2. När vet jag att jag har det jag vill ha?

  Hur kommer du att veta att du har uppnått ditt preciserade mål? Många människor sätter upp mål utan att veta hur de har bevis på att dessa har uppnåtts. De saknar mätinstrument för att se om de dag efter dag kommer närmare sina mål eller längre ifrån dem.
  Genom att specificera vad du kommer att se, höra och känna, gör du det oändligt mycket lättare att uppnå dina mål. Det händer ofta att människor har en idé om vad det är de vill, men deras representation av den är oklar - det finns ingen bild.Genom att specificera hur ditt preciserade mål tar sig i uttryck, kommer det också att ge dig värdefull information om de delar du måste arbeta med för att försäkra dig om att du är på rätt väg.

  3. När vill jag ha det?
  När vill jag att det preciserade målet skall vara uppnått? Genom att specificera tiden och platsen, blir det lättare för mig att se var jag befinner mig när det gäller måluppfyllelse.
  4. När jag får det jag vill - vad mer i mitt liv kommer att förbättras?

  Ingenting som händer i ditt liv uppstår som en isolerad händelse. Genom att känna igen hur andra aspekter drar fördel av ditt önskade resultat, kommer det hjälpa dig att uppnå det.

  5. Vilka resurser har jag, som kan hjälpa mig med detta?

  Nu när du vet vad du vill och hur du vet när du har fått det och förstår det viktiga av schemat i ditt liv, är det dags för dig att börja mobilisera dig själv för att göra ditt önskade resultat verkligt. Resurser inkluderar inte bara dina tidigare förmågor (som att kunna lära dig, humor etc.), utan även dina fysiska resurser (pengar, transport, biblioteket osv.) och andra människor (en vän som vet hur man lyckas).

  6. På vilket sätt kan jag bäst använda de resurser som jag har?
  När du väl identifierat dina resurser är nästa steg att tänka på när och hur du ska använda dem. Några är användbara nu – andra kommer att bli relevanta senare.
  7. Vad är det första steget du kan ta för att komma närmare ditt mål?

  Det händer ofta att människor kommer så långt som till en plan över deras önskade resultat – för att bara sitta ner och vänta på att det ska hända av sig självt. Du har väl inte glömt budord 8? Det är handling som räknas! Ett bra sätt är att tänka i tre steg: handling, förvänta sig handling och handla. Vad än ditt preciserade mål är, finns alltid något du kan göra nu för att komma närmare det.

  Hur du beter dig och agerar framöver är ingenting annat än en enkel måttstock på hur effektivt eller ineffektivt du arbetar gentemot ditt preciserade resultat.
Working...
X