Announcement

Collapse
No announcement yet.

Fråga till er med fibromyalgi..

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Fråga till er med fibromyalgi..

  Blir ni svullna också i samband med smärtan? alltså om ex leder eller muskler svullnar då ni har värk? ..funderar på vad jag själv kan vara drabbad av och det stämmer delvis rätt väl in på fibromyalgi men jag har svullnad och värmeökning också där jag har ont. • #2

  Hej!


  Jag har fibro men blir inte svullen om jag inte överansträngt mig.

  Har du sökt läkare?

  Gör det om du besväras av det för det finns en sjukdom som är snarlik fibro och heter Dercum och som du kan läsa om här.

  ttp://hem.passagen.se/dercum/info.htm


  Det finns så många olika sjukdomar som är snarlika så att du får rätt hjälp är viktigt.

  Det är inte lätt att få bra respons när man söker om just ev fibro då läkare gärna uppmanar till att motionera mm vilket inte går när man alltid är som ett blåmärke, men det grundas nog i okunskap samt accepterande av att det är en ICKE psykisk sjukdom vilket många tror när man söker hjälp.


  Visst... har man kronisk smärta slutar det ofta på psyk för att man inte kan hantera det onda men vad kom först... Hönan eller ägget?


  Jag ligger för tillfället i strid med vården för jag har efter 9 års tjatande om remiss till smärtenhet nu gett mig fasen på att jag ska ha denna remiss och jag kommer inte ge mig nu och sedan får läkarna säga vad dom vill.


  När man inte kan gå, ligga, sitta eller stå... inte utföra dom mest basala saker utan att bli så utmattad i muskler och kropp så man inte fungerar på flera dagar, eller när smärtan tvingar en att vara vaken och man får anlita folk till ta mig sjutton allt man behöver göra då har det gått långt och adekvat hjälp måste sättas in, är det bedrövligt att nekas remiss.

  Värkmedicin som inte hjälper får man och uppmaning om att promenera mm mm och har man dessutom en kontakt på psyk så får man höra... Du har ju en kontakt på psyk.. Ja, men det är just på grund av att man blir rudis av all värk och deprimerad.


  Var och träffade en kurator på psyk i veckan och hon sa att då landstinget får betala för det första besöket jag gör på remiss så håller dom nere utfärdandet, men va fasen.. Ska man behöva lida för att dom inte vill betala besöket så kan jag betala det själv.

  Så dumma argument, och jag har varit i kontakt med en smärtspecialist som uppmanade mig att inte ge mig för det finns mkt som kan göras för mig bara jag kommer till rätt instans, men efter dessa nio år känns det som jag aldrig kommer dit, men tjata ska jag för jag har rättigheter och orkar inte med detta snart.


  Vad jag vill ha sagt är att var beredd på att du kan få kämpa.


  Lycka till

  Sorrow


  Comment


  • #3

   Jag har fibro sedan drygt tio år tillbaka (diagnosticerades redan som 17-åring) och har upplevt att min smärta och kroppens reaktioner på den förändrats mycket under åren. I början hade jag mycket både rodnad och värmeökning, numer händer det sällan. Annars är ju det symtom som främst hör samman med inflammerade leder, vilket i sin tur är vanligast vid mer klassiskt reumatiska sjukdomar. Fibro följer ju ingen direkt manual vilket gör att symtomen både kan vara luddiga och variera kraftigt mellan och inom individer.


   Comment


   • #4

    Skriker snart av frustration här.


    Är inne i ett skov och har så ont så jag vet inte vart jag ska ta vägen.

    Kan inte gå för fötterna värker så. Sveda på huden överallt som att jag solat 10 timmar å bränt mig.

    Då vi har olika smärtproblem i släkten så har jag bett om denna förbannade remiss i så många år så jag kommer under ordentlig utredning men får ingen . Egenremisser har jag skickat men får till svar att det ska in remiss från min läkare. Har bytt läkare sååå många ggr i förhoppning att dom ska ta mig på allvar men inget händer.

    Grråter mig igenom tillvaron för jag lever inte utan existerar. Är inte värdigt och så fort jag kontaktar en läkare för att jag kan känna förändring i mitt smärttillstånd så säger dom att det hör till fibron. Hur faan rent ut sagt vet dom det utan utredning.


    Vet inte vad jag ska göra för nu kan jag varken ligga sitta eller stå/ gå mer än en kort stund i taget. Ska man verklgien behöva ha det så här.


    Sorrow


    Comment


    • #5

     Denna reumatiska sjukdom tar musten ur mig.

     Har även artros som även det är en reumatisk sjukdom, och är nu så ledsen och uppgiven.

     Talade med min läkare IGEN och bad om remiss till reumatolog alternativt smärtläkare, men åter igen sa hon att det tar dom hand om på VC... HUR?


     Jag har frågat vad det är för hjälp dom har att erbjuda mig samt hur den planeringen ser ut, men får inget svara annat än promenera, ät värktabletter.

     Har bett dom ge en motivering om varför jag nekas remiss, och den motiveringen ska in i min journal, men inget har skett på den fronten.


     Vill ha infört i journalen deras medicinska bedömning, men har inte heller skett.


     Jag har påtalat att jag känner en försämring samt en förändring i min smärta och att jag vill ha den utredd av en reumatolog eller smärtläkare för att utesluta neuropatisk smärta, men inte då.


     VAD ska man göra för att få en sketen remiss?

     Har inget värdigt liv utan jag existerar bara.. Lider av denna värk och kan inte fungera normalt. Orkar inte ta hand om mitt hem eller mig själv ordentligt, och får ibland be min dotter hjälpa mig med strumporna... Ska det vara så bara för att läkarna inte vill se mitt problem som allvarligt.


     Gud förbjude att jag blir sämre och till slut sittandes såsom min mormor blev, och hon hade exakt samma problem som jag vilket jag talat om, men NEJ.. ingen remiss.


     Är förtvivlad och lider.. Kaffekoppen tappar jag.... ena benet viker sig.. kan inte sitta, ligga eller stå mer än korta stunder och sedan måste jag röra mig i den mån jag kan.


     Arbetsterapin på sjukhuset har varit hemma hos mig flera ggr och gett mig olika redskap för att underlätta, och då dom såg hur illa jag gick i ett av mina skov så erbjöd dom mig att få en el scoter vilket jag tackade nej till. Allt jag vill är att få vet VAD som är fel. Har man inte den rättigheten i Sverige?


     Någon som vet vart man kan vända sig för att få hjälp.

     Patientnämnden har jag talat med och likaså socialstyrelsen, men dom kan inte bistå med annat än råd.


     Ger upp för jag orkar inte mer nu.

     Sedan undrar dom på psyk varför jag är deprimerad, har ångest hela tiden samt hypokondri, MEN... mkt av det har ökat i samma takt som smärtan så varför inte ge miig en chans till hjälp. Det skulle säkerligen ge mig lite sinnesro, för visst tänker jag på vad det kan bero på och om det är allvarligt eller inte.


     Comment

     Working...
     X