Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ont jämt, vad kan det vara?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Ont jämt, vad kan det vara?

  Är 22 år. Först tänkte jag att det nog inte var någonting, kanske att jag sov konstigt (gammal säng), satt för mycket vid datorn, tränade för lite... osv. Men nu börjar det verkligen bli störande!

  Den första gången jag började lägga märke till värken var för 4 år sedan ungefär. Efter en jobbig förkylning fick jag plötsligt fruktansvärt ont i muskler och leder under natten. Det var så illa att jag knappt kunde sova, även fast jag tog Alvedon precis innan jag gick och lade mig. Under dagen var det bättre, men hela kroppen kändes alldeles öm, ungefär som när man har riktigt jobbig träningsvärk. Efter några veckor gick jag till en läkare och fick speciella smärtstillande mediciner för muskel/ledvärk, och efter nån månad gick det över.

  Efter detta har jag till och från haft ont lite varstans utan att jag riktigt kunnat förklara varför. Ibland nacken, ibland käken (som om någon gett mig en rak höger ungefär), och nu på senaste tiden (ca: ett år tillbaka) har det gjort ont i handleder, fingrar, övre armar, armbågar, knän och fötter. Det gör sällan ont på flera ställen samtidigt, kanske 2-3 olika ställen högst, och gör det ont i ena armen gör det inte nödvändigtvis ont i den andra. Det gör bara ont om jag gör en speciell rörelse, till exempel böjer på fingret eller höjer på armen, så det gör liksom inte ont konstant hela tiden. Dock är det väldigt störande att behöva akta sig hela tiden för att undvika smärtan, vill ju kunna röra mig fritt.

  Började träna efter jul, så har hållit på med det ett litet tag nu, och smärtan har trappats upp. Nu gör det alltid ont någonstans. Tar jag paus en vecka från tränandet (så att träningvärk gått över osv) gör det ändå ont.

  Jag börjar bli orolig, någon som vet vad detta kan vara? Jättetacksam för svar!

 • #2
  Du behöver en riktig diagnos. Du måste gå tillbaka till din läkare. Om han inte vet, så kräv remiss. Det är inte normalt i din ålder att ha sådana problem, och de verkar inte vara av den tillfälliga typen.

  Tur i oturen så har du värk på flera ställen, så skulle inte tro att något riktigt "farligt", men kan vara någon åkomma som botas lättare desto tidigare den behandlas. Så gå inte och skjut upp det, gå till läkare nu! Och om han inte tar dig på allvar, gå till en annan (jag vet, inte lätt...)

  Comment


  • #3
   Låter lite som fibromyalgi?

   Comment


   • #4
    Har varit hos en läkare nu som tog lite prover och upptäckte att jag har järnbrist, så äter tabletter nu. Har ätit dom ett tag men märker ingen skillnad alls, har fortfarande ont. Har dessutom konstant ont i ryggen nu också <img src=" title="Sad" />! Läkaren verkade så inte bekymrad över värken, hon sa bara i princip "ja, i övrigt det är inget speciellt som visas på blodtesten, och eftersom smärtan rör sig runt så är det ju svårt att säga vad det är." Typ med attityd som "inte vet jag, fråga nån annan".

    Hur vet man om det är fibromylagi? Vilka "tryck-punkter" är det som man ska ha ont i för att man ska få diagnosen?

    Comment

    Working...
    X