Announcement

Collapse
No announcement yet.

Rågång

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Rågång

  Är det okey att ändra på en rågång som finns med på en tomtkarka även om den för länge skulle göra sitt syfte att man skulle kanske använda den som någon form av väg, vilket inte är något behov idag, utan att göra allt klart till grannarna?

 • #2
  Hej Rågång

  Jag får återkomma om det har inget klart svar på det ikväll

  Jonas

  Comment


  • #3

   Hallo Admin, känner mig lite manad till att giva ett svar på denna trevliga intressanta fråga.


   Lite premiär också, som första inlägg efter långt långt uppehåll & stora omvälvande äventyr.


   Personligen så tycker jag de låter som en mycket praktisk idé att kunna använda en tomtgräns mellan två fastigheter som väg alt. som uppfart beroende på hur det ser ut och förhåller sig på verkliga platsen. På så sätt blir "rågången" alltid bevarad och de behöver heller inte bli några diskusioner i framtiden om var gränsen skall gå, allt blir mycket tydligare och ha den som ett slags landmärke. Man kan ju tänka sig en stenmur, en bäck, eller något annat fysiskt också om man tänker sig platser där man har ganska gott om plats och svängrum som på landsbygd t.ex.


   I tätort finns säkerligen en något större risk för tvister om man bor exv i ett villaområde med gatstruktur & liknande där rellativt liten tomt-yta ingår och grannar nära inpå. Har man då en gång i tiden valt att ha tomtgränsen i form av en uppfart så är ju naturligtvis byggstenarna redan lagda om det vill sig illa och irritationer skulle uppstå om båda grannarna har bilar, cyklar och strid bryter ut om vem som belammrar vad mest. I ett sånt fall skulle jag tänka att det kan vara bättre om gränsen får finnas i en form av exv ett staket eller en häck, plank osv.


   Om alla berörda markägare/fastighetsägare är ense och önskar genomföra en förändring med gränsen så skall det så långt inte finnas några hinder, dock skall man i sammråd ta kontakt med den egna kommunen/lantmäteri innan något genomförs så man får lite mer information om vad som kan vara lämpligt & tänka på för just den aktuella platsen. Vill man t.ex låta göra om en dragen gräns som finns dokumenterad på kartan så bör man känna till att detta drar oftast på sig en viss kostnad också om denna önskas flyttas till annan sträckning på pappret, gäller då om man önskar skifta och byta kvadratmeter av mark mellan grannar. En annan sak man kan tänka på innan markarbeten påbörjas är & förvissa sig om att där inte finns kablar förlagda i mark, inte ovanligt att el och tele oftast ligger nedgrävda i anslutning till vägar.


   Finns naturligtvis många olika scenarion om hur man kan behandla en gräns, skulle tro att det finns oändligt många som kommit överens sins emellan under generationer i vissa fall och där det aldrig gjorts upp en riktig dokumentering med registrering och korrekt juridisk överenskommelse mellan markägare, utan man har kört med muntliga löften "att du eller ni får gärna använda den biten mark och vi behöver inte göra upp om detta för de är så dyrt" och när det efter ett tag blir tal om kanske ägarbyte eller barn tar över så blir den goda viljan något helt annat och man får kanske ett problem på halsen, därför finns mycket & vinna på om allt kan göras upp ordentligt istället. 


   Mvh/ En fastighetsägare


   Comment

   Working...
   X