Announcement

Collapse

Information om forumet

Här finner du information om hur forumet fungerar, hur man gör inlägg, startar upp sin blogg mm.
See more
See less

Din hjärna på ljudböcker: Distraherad, glömsk, och uttråkad

Collapse
X
Collapse

 • Din hjärna på ljudböcker: Distraherad, glömsk, och uttråkad

  Av alla sätt att njuta av en bok, vandrar våra sinnen iväg mest när vi lyssnar på någon annan som läser upp dem. Eran av e-böcker börja lida mot sitt slut, och intresset för ljudböcker har på senare tid exploderat. Det har blivit en multi-miljon industri med enorm årlig försäljningstillväxt, mycket krediterat till att vem som helst med en smartphone numera kan lyssna på vad de vill, var de än är. Och konsumera litteratur är precis vad de gör, vilket säkerligen glädjer många författare som nu har ännu en kanal att nå ut till sin publik igenom. Men det finns en tydlig skillnad mellan att läsa och att lyssna som sträcker sig bortom fördomarna som erhålls av ”bok-purister”. Det finns nämligen bevis som tyder att sättet vi njuter av en bok kan påverka sättet vi absorberar dess material. Den frihet som erbjuds av ljudböcker bjuder in våra ögon att titta omkring på annat, och tillåter även vårt sinne att sträva iväg och grubbla på annat. För inte länge sedan undersökte en grupp psykologer vid University of Waterloo i Ontario, hur våra sinnen svarar på olika former av läst material. De lät 235 testdeltagare interagera med tre utdrag från Bill Brysons vetenskapliga bok ”A Short History of Nearly Everything”. Deltagarna läste ett av utdragen tyst från en datorskärm, ett annat högt från skärmen, och lyssnade på det tredje efter att skrämen slocknat. Under alla tre läsningar testade forskarna för tre kognitiva effekter: Tankevandrande, minne och intresse. Tankevandrande mättes med ett meddelande som dök upp på skärmen då och då, som frågade om de var uppmärksamma på vad de gjorde. Minne mättes en kort sant-eller-falskt quiz efter utdraget. Intresse mättes genom betygsättning från deltagarna. Minst sagt så genererade läsning och lyssning väldigt olika kognitiva upplevelser. Uppmärksamheten hos deltagarna som lyssnade på utdraget var signifikant sämre än de som läste texten tyst (som i sin tur var sämre än de som läste den högt). Den lyssnande gruppen fick också sämre poäng på minnestestet än de läsande grupperna. Och, konstigt nog, ledde även lyssnandet på ännu lägre intresse av passagen än vad de som läste högt gav. Resultaten finns att läsa i en rapport i den vetenskapliga tidsskriften Frontiers in Psychology.
  Bild via: Frontiers in Psychology

  ”Det verkade som att enbart lyssna på böcker inte engagerade deltagare lika mycket som läsa böcker, speciellt högt” rapporterade Daniel Smilek, medförfattare till studien, till Co.Design. ”Vår tankegång är att desto mer en kropp är involverad i en uppgift, desto mindre trolig är du att bli disträ och att tankarna springer iväg”.
  Smilek och hans medarbetare sammankopplade en länk mellan mängden fysisk aktivitet en bok producerar och hur fängslande den är för läsarens sinne. Att läsa högt har både de visuella och vokala komponeneterna, och att läsa tyst kräver åtminstonne att ögat håller koll på pappret. Att lyssna på en bok däremot, involverar ingen direkt fysisk deltagning – vilket gör det lättare för sinnet eller ögonen att sträva iväg.
  Från ett design-perspektiv, så kan ljudbokstillverkare reducera tankespridningen genom att variera hörselstimulin. Olika röster för olika karaktärer eller tillfälliga ändringar i volym, kan till exempel, möjligtvis få någon att återfå fokus på berättelsen. Smilek är dock orolig över dessa externa ljudinspelningar, och påstår att de kan få negativa konsekvenser på vår interna fokus som vi utvecklar när vi läsar från en sida. ”Jag är orolig att om vi fortsätter öka det externa stödet för uppmärksamhet så kanske vår interna kontroll uppmärksamhetskontroll förtvinar”, säger han.
  Trots detta, så kommer det fortfarande, för de många ljudboksälskare, att vara värt den kognitiva kostnaden av att komma ihåg material eller utveckla fokus för att kunna inkludera böcker i dersa vardagliga liv. Förmågan att lyssna och dagdrömma, och fortfarande kunna fullfölja en uppgift kanske är den faktiska meningen. ”Jag tror att människor helt enkelt är okej med den tradeoffen”, säger Smilek. Böcker är som bäst när de tar oss någonstans, men att ta dem med oss någonstans är en fin tröst.

  Artikeln är skriven av Pontus

  Källor:

  https://allaljudbocker.se/

  http://www.frontiersin.org/journal/1...00892/abstract
   Posting comments is disabled.

  Categories

  Collapse

  Article Tags

  Collapse

  There are no tags yet.

  Latest Articles

  Collapse

  Working...
  X