Announcement

Collapse

Information om forumet

Här finner du information om hur forumet fungerar, hur man gör inlägg, startar upp sin blogg mm.
See more
See less

Detoxmarknaden – en placeboindustri?

Collapse
X
Collapse

 • Detoxmarknaden – en placeboindustri?

  Att hälsoindustrin har gått på högvarv de senaste åren är det säkerligen ingen som missat. Folk verkar inte kunna få nog av hälsoprodukter att smeta in hyn i eller att stoppa i sig som man så ofta blir påmind om i Niveareklamerna. Ofta refereras det tillbaka till de många testerna som gjorts av produkterna och man påvisar hela tiden de vetenskapliga bevisen att produkterna fungerar och är vad de utger sig för. Men en industri som väckt i det tysta de senaste åren är detox-industrin. Dess grundidé är att du ”renar” kroppen genom att stoppa i dig piller eller att dricka så kallade helande drycker – men dessa typer av hälsoartiklar skiljer sig väsentligt från de andra. De saknar nämligen vetenskapligt underlag, vilket direkt väcker frågan om en miljonindustri har vuxit fram ur en placeboeffekt hos dess användare?
  För det råder inget tvivel om att antalet människor som väljer att detoxa ökar. Det går att läsa om olika detox-historier och kurer i nästan alla hälsomagasin numera och sidor om juice detox och juicefasta som är den senaste trenden dyker upp på löpande band. Men vad är det för bakomliggande psykologiska effekter som kan ligga bakom att folk väljer att köpa hälsoprodukter som saknar vetenskapligt underlag, trots att stora, auktoritära sidor som Svt säger att de inte funkar?
  En möjlig förklaring erbjuds av Daniel Fessler, professor på University of California, som gjorde en studie i samband med presidentvalet i USA där ”Fake news” blev ett välkänt begrepp. I sina experiment läste han upp 16 påståenden där majoriteten var falska, men som alla lät som att de skulle kunna vara sanna. Resultaten visade att det som låg bakom vad folk trodde var sant var inte att det lät rationellt eller sanningsenligt – utan mer vad de ville tro var sant. Detta kan även vara fallet för detox-marknaden och varför den, trots att dess produkter saknar vetenskapligt påvisade effekter, är så pass lönsam, människor vill tro att det funkar och en placeboeffekt tar vid.
  Att utföra socialpsykologiska studier över denna typ av beteende skulle därför inte bara vara viktigt ur ett psykologiskt perspektiv för att säkerställa vad som händer när människor vill tro för mycket på något. Utan även ur ett marknadsföringsperspektiv för att kunna se framtida möjligheter i nya marknader.
  /Pontus Jonasson
  Efter julhelgen är det många som vill leva ett sundare liv och testar en detoxkur. Men metoderna har inget vetenskapligt stöd.
   Posting comments is disabled.

  Categories

  Collapse

  Article Tags

  Collapse

  There are no tags yet.

  Latest Articles

  Collapse

  Working...
  X