Announcement

Collapse

Information om forumet

Här finner du information om hur forumet fungerar, hur man gör inlägg, startar upp sin blogg mm.
See more
See less

De Bästa Karriärerna för Emotionellt Intelligenta Personer av

Collapse
X
Collapse

 • De Bästa Karriärerna för Emotionellt Intelligenta Personer

  De Bästa Karriärerna för Emotionellt Intelligenta Personer
  Ett annorlunda sätt att mäta intelligens utmanar våra tidigare övertygelser om vad som är de viktiga kvalitéerna för att lyckas i våra arbeten. I flera olika yrkesroller kan du ha större nytta av att förstå dig på människor och deras känslor än vad som tidigare trots.


  I det förflutna antogs det att IQ (Intelligenskvot) skalan var det bästa sättet att mäta mänsklig intelligens, och att de med högre IQ var mer troliga att nå framgång tack vare sin intellektuella begåvning. Men i vissa industrier blir den här vanligt förekommande övertygelsen utmanad då det ofta inträffar att mäniskor med ett medelmåttigt IQ presterar bättre än de med ett värde högre upp på IQ skalan.
  Det är här begreppet emotionell intelligens (EQ) kommer in. Kriterierna som används för att mäta EQ var huvudsakligen utvecklade av Daniel Goleman år 1995 men har sedan dess bearbetats på flera sätt. Goleman gjorde en åtskillnad mellan den typ av intelligens som gör någon kapabel att lösa komplexa matematiska problem eller processera stora mänger information, och den typen av intelligens som gör det möjligt för någon att förstå emotionella komplexiteter i mäniskors beteende och tyda deras känslor.


  Daniel Goleman definierade de primära karaktärsdragen av emotionell intelligens som;
  1. Självkännedom
  2. Självkontroll
  3. Motivation
  4. Empati
  5. Social skicklighet
  Det är därför inte förvånande att de med högt EQ borde göra bättre ifrån sig än de med högt IQ i flera olika yrkesroller. En advokat behöver inte kunna räkna ut långa ekvationer eller visualisera matematiska former för att bli framgångsrik inom sitt yrke; advokaten behöver en klarsynt insikt och förståelse för mänskligt beteende om han eller hon ska kunna argumentera på ett övertygande sätt framför en jury. På samma sätt behöver inte en manager vara bekant med geometri – han eller hon behöver bara veta hur man influerar och motiverar människor.


  Emotionellt intelligenta personer är över lag lyckligare än människor i allmänhet, detta på grund av deras förmåga att identifiera och hantera negativa känslor på ett logiskt och ansvarsfullt sätt. De är väldigt förankrade i verkligenheten; omtänksamma, observanta och vanligtvis väldigt sympatiska. Många historiska figurer vi har kommit att beundra uppvisade starka indikationer av emotionell intelligens - Abraham Lincoln, till exempel. Högt IQ eller inte, dessa EQ dragen är ett recept för succé, speciellt när de appliceras i rätt fält…


  Så vilka är det bästa karriärerna för emotionellt intelligenta människor?


  Lärare
  Att lära ut är ett enormt ansvar och att förmedla information är den svåra delen. Den tuffaste aspekten är att försäkra sig om att du anpassar dig till din students särskilda sätt att processera information och pedagogiska behov. Inte en enkel uppgift när du har en klass på tjugo elever. Undervisning kräver därför någon med stark observationsförmåga, sympati och uppskattning av olika personligheter. Lärare som på ett noggrant sätt uppfattar och förstår hur deras studenter reagerar på deras undervisningsmetoder kommer kunna använda denna insikt när de utvecklar sin undervisningsstil. Samtidigt får det studenterna att se sin lärare som mer sympatisk, och därmed vara mer ärliga och erkänna när de har svårigheter att förstå.


  Företagslagledare
  På ett liknande sätt behöver även företagsledare vara mentalt sammanbitna och lugna för att självsäkert kunna leda ett team, samtidigt som de balanserar och håller koll på de åtskilliga ansvarsområdena som formar ledning. Det är ett jobb som kräver tålamod, lugn, och förståelse för hur någon inspirerar och motiverar människor. Framför allt, lagledare måste vara medvetna om hur de ses av andra, och hur de kan relatera till sina underordnade för att förtjäna deras respekt.


  Poker Spelare
  Trots att det inte är lika användbart att ha hög emotionell intelligens för någon när de spelar poker online, så är det en signifikant fördel för de pokerproffs som föredrar live turneringar då det underlättar att upptäcka en motståndares ”tell” (små förändringar i ansiktsuttryck och kroppsspråk) vilket ger en stor fördel mot motståndet. Det finns en anledning att du ser berömda spelare dölja sina ansikten bakom enorma solglasögon – de vill inte att andra spelare ska kunna syna deras ”pokerface”. Den högst vinnande pokerspelaren genom tiderna, Daniel Negreanu, har förvissat sig om att det är psykologisk insikt och tolkandet av andra människors känslor, framför odds-beräkning och strategi, som ligger bakom hans framgång i poker.
  Psykolog
  Psykologi är kanske det mest uppenbara yrket för någon som excellerar i att hantera sina känslor – av två viktiga anledningar. För det första, om du är bra på att definiera dina känslor och identifiera deras rötter, då är du troligare att kunna hjälpa andra i att göra detsamma. Råd och sympati kommer naturligt, då du har gott om båda. För det andra, mäniskor som jobbar inom psykologi behöver stor emotionell styrka för att kunna hjälpa andra med mentala hälsoproblem. Det är viktigt att bibehålla en viss grads emotionell distans för att kunna agera professionellt i detta området. Eftersom emotionellt intelligenta personer är duktiga på att hantera sina känslor och tänka logiskt gör det dem i synnerhet lämpliga för en karriär inom psykologi.


  Kundtjänst Representant
  Emotionellt intelligenta personer låter sig inte lätt bli frustrerade eller stressade – ett åtråvärt karaktärsdrag för de som jobbar inom kundtjänst, där påfrestningarna kan vara höga i hanteringen av missnöjda kunder. Att kunna uttrycka genuin sympati och uppriktiga ursäkter kommer också göra någon bättre utrustad att hantera de stundtals otrevliga erfarenheterna av att prata med klienter och kunder. Emotionellt intelligenta människor kommer inse att en kunds negativa kommentarer inte är en attack på dem på ett personligt plan, utan på situationen och kommer därför inte ta åt sig av otrevligheterna på samma sätt.


  Politiker
  De bästa politikerna har en förståelse av människors oro och bekymmer. De är kapabla att balansera en emotionell känsla av lojalitet mot folket de representerar, med andra bekymmer och problem av praktisk karaktär inom en politisk organisation. Emotionellt intelligenta människor tar vanligtvis beslut efter de övervägt all information till hands – förmågan att göra opartiska och välinformerade val kommer därför göra dem till en bättre politiker. Å andra sidan, det finns en del att säga om de mindre emotionella ledarna också…


  Begravning/Bröllops Planerare
  Trots att begravning och bröllopsplanerare är på var sin sida av spektrumet sett till vilka känslor de inducerar, borde planeringen för båda tillställningarna göras av någon konsiderat och respektful för andras bekymmer, önskemål och preferenser. För att verkligen efterlikna en kunds önskade vision i en ceremoni krävs det att ta sig tid att verkligen förstå vad de är ute efter. Preparationerna för både begravningar och giftemål kan vara stressfulla – det är då viktigt att ha ett sansat och hänsynsfullt tillvägagångssätt – vilket är anledningen att jobbet görs bäst av emotionellt intelligenta människor.


  Marknadsförings Analytiker
  Genom att sätta sig själv i någon annans sits, och ta sig tid att verkligen beakta deras behov, så har du redan införskaffat dig några av de essentiella förmågorna som krävs i marknadsföringsbranschen. Emotionellt intelligenta människor har enklare att förstå vilket tillvägagångssätt som kommer fungera bäst med målgrupp i åtanke, samt identifiera potentiella marknader att exploatera. De kommer vanligtvis också vara bättre att förutse responsen på en kampanj, vilket sätter dem i en bra position i planerandet av hur en produkt eller tjänst ska marknadsföras.


  Det är inte förvånande att jobb emotionellt intelligenta personer tenderar att lyckas i involverar behandling av människor på ett respektfullt och omtänksamt sätt. Om du är en person med hög EQ, är det värt att överväga hur du bäst kan applicera dina färdigheter på jobbet för att nå din maximala potential.


  -Pontus Jonasson
   Posting comments is disabled.

  Categories

  Collapse

  Article Tags

  Collapse

  There are no tags yet.

  Latest Articles

  Collapse

  • Hur ber man om förlåt och hur förlåter man
   admin
   Ordet förlåt Litet ord men stor betydelse. En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att be om ursäkt och förlåta. Om ni vill ni bli framgångsrika i kärlek och utveckla er förmåga att be om ursäkt så ska ni fortsätta läsa. Be om ursäkt, när du har fel medge dina fel och brister. När ni gör det på rätt sätt är det ett fint sätt att manifestera er kärlek. Många gånger kan ett förlåt eller en ursäkt som kommer från hjärtat vara lika kraftfullt, som att säga...
   2017-08-18, 10:54
  • Vita lögner patologiska lögnare och mytomaner
   admin
   Generellt sätt finns det två typer av lögner. Låt oss börja med det som i dagligt tal kallas vita lögner. För några veckor sedan använde jag mig av en vit lögn inget jag är stolt över men jag ansåg att det var det bästa valet. En kväll ringde en vännina från Köpenhamn och var på strålande humör jag vet inte om det var vinet eller om glädjen hade genererats av ett inköp gjort på Ströget. Hon var så bubblande exalterad att hon ville skicka ett mms med bild på sitt senaste...
   2017-08-18, 10:51
  • Avudsjuka inte bara av ondo om du tänker lite annorlunda
   admin
   När vi tänker på avundsjuka är det oftast att det inte är en önskvärd egenskap. Men om du tittar ett steg djupare bakom den obekväma känslan finner du något som jag kallar för känslans funktionsattribut. Enkelt uttryckt kan man säga att det är den djupare meningen bakom känslan. Bakom nästan varje negativ känsla finns en djupare mening som vi inte alltid tänker på.

   Funktionsattributet är en signal om att inventera och omprioritera det som du har att göra och sätta...
   2017-08-18, 10:48
  • Min partner kille/tjej är sexmissbrukare
   admin
   De flesta människor har en önskan om att ha sex i sin relation även om frekvensen kan variera över tiden. Men det finns ochså personer som utvecklar ett sexmissbruk. För en del sexmissbrukare handlar beteendet om tvångsmässig onani eller omfattande användningen av pornografi. För andra stoppar det inte där utan det finns ett djupare tvångsmässigt behov att engagera sig sexuellt med andra personer. Tanken att en person som är välfungerande kan ägna merparten av dagen åt att tänka...
   2017-08-18, 10:42
  • Nar kärleken är en kamp
   admin
   Många frågar mig om det finns någon allmängiltig lösning på alla relationsproblem. Det finns det absolut gå inte in i en relation. Så frågan du och din partner skall ställa er är inte ”Varför har vi problem?” utan snarare ”Hur kan vi lösa de problem vi har?”. Jag upphör aldrig att förundras över att par inte blir förvånade över att samma gamla problem dyker upp om och om igen. Om du och din partner känner igen er i beskrivningen kan det vara bra att dra öronen åt sig....
   2017-08-18, 10:38
  • Vad går gränsen mellan hälsosam kärlek och besatthet?
   admin
   I förälskelsesstadiet är det naturligt att vi vill tillbringa mycket tid tillsammans med vår partner vi blir lite besatta och det är naturligt, men ibland kan denna besatthet övergå i en ohälsosam kärlek. Normala och hälsosamma relationer mognar över tiden och det växer fram en genuin vänskap och respekt för den andre partnerns behov. Det finns också ofta en stark känsla där båda kan känna sig älskade, omhändertagna och respekterade.

   Skillnaden mellan hälsosam
   ...
   2017-08-18, 10:34
  Working...
  X