Announcement

Collapse
No announcement yet.

De Bästa Karriärerna för Emotionellt Intelligenta Personer av

Collapse
X
Collapse

 • De Bästa Karriärerna för Emotionellt Intelligenta Personer

  De Bästa Karriärerna för Emotionellt Intelligenta Personer
  Ett annorlunda sätt att mäta intelligens utmanar våra tidigare övertygelser om vad som är de viktiga kvalitéerna för att lyckas i våra arbeten. I flera olika yrkesroller kan du ha större nytta av att förstå dig på människor och deras känslor än vad som tidigare trots.


  I det förflutna antogs det att IQ (Intelligenskvot) skalan var det bästa sättet att mäta mänsklig intelligens, och att de med högre IQ var mer troliga att nå framgång tack vare sin intellektuella begåvning. Men i vissa industrier blir den här vanligt förekommande övertygelsen utmanad då det ofta inträffar att mäniskor med ett medelmåttigt IQ presterar bättre än de med ett värde högre upp på IQ skalan.
  Det är här begreppet emotionell intelligens (EQ) kommer in. Kriterierna som används för att mäta EQ var huvudsakligen utvecklade av Daniel Goleman år 1995 men har sedan dess bearbetats på flera sätt. Goleman gjorde en åtskillnad mellan den typ av intelligens som gör någon kapabel att lösa komplexa matematiska problem eller processera stora mänger information, och den typen av intelligens som gör det möjligt för någon att förstå emotionella komplexiteter i mäniskors beteende och tyda deras känslor.


  Daniel Goleman definierade de primära karaktärsdragen av emotionell intelligens som;
  1. Självkännedom
  2. Självkontroll
  3. Motivation
  4. Empati
  5. Social skicklighet
  Det är därför inte förvånande att de med högt EQ borde göra bättre ifrån sig än de med högt IQ i flera olika yrkesroller. En advokat behöver inte kunna räkna ut långa ekvationer eller visualisera matematiska former för att bli framgångsrik inom sitt yrke; advokaten behöver en klarsynt insikt och förståelse för mänskligt beteende om han eller hon ska kunna argumentera på ett övertygande sätt framför en jury. På samma sätt behöver inte en manager vara bekant med geometri – han eller hon behöver bara veta hur man influerar och motiverar människor.


  Emotionellt intelligenta personer är över lag lyckligare än människor i allmänhet, detta på grund av deras förmåga att identifiera och hantera negativa känslor på ett logiskt och ansvarsfullt sätt. De är väldigt förankrade i verkligenheten; omtänksamma, observanta och vanligtvis väldigt sympatiska. Många historiska figurer vi har kommit att beundra uppvisade starka indikationer av emotionell intelligens - Abraham Lincoln, till exempel. Högt IQ eller inte, dessa EQ dragen är ett recept för succé, speciellt när de appliceras i rätt fält…


  Så vilka är det bästa karriärerna för emotionellt intelligenta människor?


  Lärare
  Att lära ut är ett enormt ansvar och att förmedla information är den svåra delen. Den tuffaste aspekten är att försäkra sig om att du anpassar dig till din students särskilda sätt att processera information och pedagogiska behov. Inte en enkel uppgift när du har en klass på tjugo elever. Undervisning kräver därför någon med stark observationsförmåga, sympati och uppskattning av olika personligheter. Lärare som på ett noggrant sätt uppfattar och förstår hur deras studenter reagerar på deras undervisningsmetoder kommer kunna använda denna insikt när de utvecklar sin undervisningsstil. Samtidigt får det studenterna att se sin lärare som mer sympatisk, och därmed vara mer ärliga och erkänna när de har svårigheter att förstå.


  Företagslagledare
  På ett liknande sätt behöver även företagsledare vara mentalt sammanbitna och lugna för att självsäkert kunna leda ett team, samtidigt som de balanserar och håller koll på de åtskilliga ansvarsområdena som formar ledning. Det är ett jobb som kräver tålamod, lugn, och förståelse för hur någon inspirerar och motiverar människor. Framför allt, lagledare måste vara medvetna om hur de ses av andra, och hur de kan relatera till sina underordnade för att förtjäna deras respekt.


  Poker Spelare
  Trots att det inte är lika användbart att ha hög emotionell intelligens för någon när de spelar poker online, så är det en signifikant fördel för de pokerproffs som föredrar live turneringar då det underlättar att upptäcka en motståndares ”tell” (små förändringar i ansiktsuttryck och kroppsspråk) vilket ger en stor fördel mot motståndet. Det finns en anledning att du ser berömda spelare dölja sina ansikten bakom enorma solglasögon – de vill inte att andra spelare ska kunna syna deras ”pokerface”. Den högst vinnande pokerspelaren genom tiderna, Daniel Negreanu, har förvissat sig om att det är psykologisk insikt och tolkandet av andra människors känslor, framför odds-beräkning och strategi, som ligger bakom hans framgång i poker.
  Psykolog
  Psykologi är kanske det mest uppenbara yrket för någon som excellerar i att hantera sina känslor – av två viktiga anledningar. För det första, om du är bra på att definiera dina känslor och identifiera deras rötter, då är du troligare att kunna hjälpa andra i att göra detsamma. Råd och sympati kommer naturligt, då du har gott om båda. För det andra, mäniskor som jobbar inom psykologi behöver stor emotionell styrka för att kunna hjälpa andra med mentala hälsoproblem. Det är viktigt att bibehålla en viss grads emotionell distans för att kunna agera professionellt i detta området. Eftersom emotionellt intelligenta personer är duktiga på att hantera sina känslor och tänka logiskt gör det dem i synnerhet lämpliga för en karriär inom psykologi.


  Kundtjänst Representant
  Emotionellt intelligenta personer låter sig inte lätt bli frustrerade eller stressade – ett åtråvärt karaktärsdrag för de som jobbar inom kundtjänst, där påfrestningarna kan vara höga i hanteringen av missnöjda kunder. Att kunna uttrycka genuin sympati och uppriktiga ursäkter kommer också göra någon bättre utrustad att hantera de stundtals otrevliga erfarenheterna av att prata med klienter och kunder. Emotionellt intelligenta människor kommer inse att en kunds negativa kommentarer inte är en attack på dem på ett personligt plan, utan på situationen och kommer därför inte ta åt sig av otrevligheterna på samma sätt.


  Politiker
  De bästa politikerna har en förståelse av människors oro och bekymmer. De är kapabla att balansera en emotionell känsla av lojalitet mot folket de representerar, med andra bekymmer och problem av praktisk karaktär inom en politisk organisation. Emotionellt intelligenta människor tar vanligtvis beslut efter de övervägt all information till hands – förmågan att göra opartiska och välinformerade val kommer därför göra dem till en bättre politiker. Å andra sidan, det finns en del att säga om de mindre emotionella ledarna också…


  Begravning/Bröllops Planerare
  Trots att begravning och bröllopsplanerare är på var sin sida av spektrumet sett till vilka känslor de inducerar, borde planeringen för båda tillställningarna göras av någon konsiderat och respektful för andras bekymmer, önskemål och preferenser. För att verkligen efterlikna en kunds önskade vision i en ceremoni krävs det att ta sig tid att verkligen förstå vad de är ute efter. Preparationerna för både begravningar och giftemål kan vara stressfulla – det är då viktigt att ha ett sansat och hänsynsfullt tillvägagångssätt – vilket är anledningen att jobbet görs bäst av emotionellt intelligenta människor.


  Marknadsförings Analytiker
  Genom att sätta sig själv i någon annans sits, och ta sig tid att verkligen beakta deras behov, så har du redan införskaffat dig några av de essentiella förmågorna som krävs i marknadsföringsbranschen. Emotionellt intelligenta människor har enklare att förstå vilket tillvägagångssätt som kommer fungera bäst med målgrupp i åtanke, samt identifiera potentiella marknader att exploatera. De kommer vanligtvis också vara bättre att förutse responsen på en kampanj, vilket sätter dem i en bra position i planerandet av hur en produkt eller tjänst ska marknadsföras.


  Det är inte förvånande att jobb emotionellt intelligenta personer tenderar att lyckas i involverar behandling av människor på ett respektfullt och omtänksamt sätt. Om du är en person med hög EQ, är det värt att överväga hur du bäst kan applicera dina färdigheter på jobbet för att nå din maximala potential.


  -Pontus Jonasson
   Posting comments is disabled.

  Categories

  Collapse

  Article Tags

  Collapse

  There are no tags yet.

  Latest Articles

  Collapse

  • Sexmissbruk sexberoende del 2
   admin
   Kan man bli frisk från ett sexmissbruk?
   Ja det går men det är en tuff resa och klienten själv jobba hårt det är ine kvickfix.

   Vill du läsa hela artikeln klicka på länken
   ...
   Kan man bli frisk från ett sexmissbruk? Ja det går men det är en tuff resa och klienten själv jobba hårt det är ine kvickfix. När processen är klar innebär det självklart inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva i och hantera verkligheten och få ett mer hälsosamt förhållningssätt till sex och…
   2017-12-03, 17:09
  • Sexmissbruk, sexberoende del 1
   admin
   Jag är egentligen inte så fötjust i termen sexmissbruk. När jag pratar med klienter använder jag hellre oönskat sexuellt beteende. Eftersom resten av världen använder sexmissbruk så får den termen duga så länge. Läs hela artikeln, klicka på länken
   Jag är egentligen inte så fötjust i termen sexmissbruk. När jag pratar med klienter använder jag hellre oönskat sexuellt beteende. Eftersom resten av världen använder sexmissbruk så får den termen duga så länge. Sexmissbruk är fortfarande ingen diagnos enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-V (DSM-5), men det finns ändå idag gedigen forskning som…
   2017-12-03, 17:06
  • I huvudet på en player
   admin
   Termen player dyker upp när vi upplever att en person saknar förmågan och intresset för att binda sig. Kanske har du funderat på hur det kommer sig att du intalar dig själv att du vill ha en kille som ser bra ut, trygg , artig och inte klär sig som en fågelskrämma. Läs hela artikeln
   Termen player dyker upp när vi upplever att en person saknar förmågan och intresset för att binda sig. Kanske har du funderat på hur det kommer sig att du intalar dig själv att du vill ha en kille som ser bra ut, trygg , artig och inte klär sig som en fågelskrämma. Jag är ledsen dom killarna…
   2017-12-03, 17:03
  • Din hjärna på ljudböcker: Distraherad, glömsk, och uttråkad
   admin
   Av alla sätt att njuta av en bok, vandrar våra sinnen iväg mest när vi lyssnar på någon annan som läser upp dem. Eran av e-böcker börja lida mot sitt slut, och intresset för ljudböcker har på senare tid exploderat. Det har blivit en multi-miljon industri med enorm årlig försäljningstillväxt, mycket krediterat till att vem som helst med en smartphone numera kan lyssna på vad de vill, var de än är. Och konsumera litteratur är precis vad de gör, vilket säkerligen glädjer många...
   2017-10-27, 11:52
  • Har du och din partner maskulin eller feminin sexuell energi?
   admin
   När vi attraheras av en annan person finns det ofta någon form av sexuell attraktion initialt, men bra sexuell kompatibilitet behöver inte betyda att relationen blir en succé. Läsa hela artikeln, klicka här
   När vi attraheras av en annan person finns det ofta någon form av sexuell attraktion initialt, men bra sexuell kompatibilitet behöver inte betyda att relationen blir en succé. I olika stadier i livet kan både män och kvinnor som satt det sexuella i första rummet ändra sig. De inser att de drar till sig fel partners och att deras…
   2017-09-25, 12:39
  • Min partner/pojkvän/flickvän har lätt för att bete sig som ett offer……
   admin
   Det är inte konstigt vi kan alla hamna i en offerposition när livet inte blir som vi tänkt oss. Under de 25 år som jag jobbat med enskilda och par har jag upptäckt att det finns lite olika former av offermentalitet. Klicka här för läsa hela artikeln
   2017-09-14, 19:35
  Working...
  X